GuidePedia

0
Εχεις παιδιά; Να τα χαίρεσαι! Δεν έχεις; Να χαίρεσαι... Είναι όλο και πιο συχνά το ακραίο... πείραγμα των άτεκνων ζευγαριών, που επιλέγουν να μη γίνουν γονείς, προς όλους όσοι έχουν ανακαλύψει το σκοπό της ζωής τους στην απόκτηση ενός παιδιού ή ακόμη και ενός εγγονιού!
Σε τάση τείνει να εξελιχθεί σε πολλές αγγλοσαξονικές χώρες η απόφαση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων να μην αποκτήσουν παιδιά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν πάνω τους τα βέλη κυρίως των ζευγαριών που επιθυμούν διακαώς να γίνουν γονείς, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας. Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, σήμερα, οι απανταχού στον κόσμο «childfree» (ελεύθεροι από παιδιά) δεν νιώθουν τύψεις που -με γενναίες δόσεις υπερβολής- συμβάλλουν στο διαρκώς διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα, ούτε πιέζονται από διάφορα ταμπού (όπως, για παράδειγμα, την ακλόνητη πεποίθηση ότι οι έννοιες «γυναίκα» και «μητέρα» είναι αδιαίρετες)...

Ενας διαδικτυακός τόπος «συνάντησης» αντρών και γυναικών που ξέχασαν να «κουρδίσουν» το βιολογικό τους ρολόι είναι και ο www.childfree.com.au. Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκονται ο David και η Susan Moore από την Αυστραλία, οι οποίοι γνωρίστηκαν στο χώρο εργασίας τους το 1992, παντρεύτηκαν, αλλά ακόμη δεν έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του οικογενειακού προγραμματισμού τους ένα παιδί - και ούτε φαίνονται πρόθυμοι να το κάνουν στο μέλλον! Αντί να αλλάζουν πάνες, στον (πολύ) ελεύθερο χρόνο τους οι Moore, που πολύ προτού ενώσουν τις ζωές τους μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις, κάνουν τάε κβον ντο, γιόγκα, παίζουν τένις και «οργώνουν» την αυστραλιανή ύπαιθρο με τα δίτροχα «μωρά» τους!

Θα μπορούσε όμως κάποιος να πει πως πρώτα και κύρια ο David και η Susan αντλούν ικανοποίηση από το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις: άντρες καιι γυναίκες που «χάνουν τον ύπνο τους» και μόνο στη σκέψη ότι θα γίνουν γονείς, δεν αντέχουν περισσότερο από... δύο λεπτά κοντά σε παιδιά και ομολογούν ότι στην προσωπική τους ζωή δεν έχουν χώρο για ένα μωρό! Η ομολογία της Μόνικα, 30 ετών, θα μπορούσε από κάποιους να θεωρηθεί σοκαριστική: «Μου αρέσει που μπορώ να μπω στο αυτοκίνητό μου και να πάω οπουδήποτε, χωρίς να πρέπει πρώτα να το φορτώσω με όλα αυτά τα αξεσουάρ που πάνε μαζί με τα παιδιά ή να πρέπει να αλλάξω τα σχέδιά μου, επειδή το υπαγορεύει η φροντίδα του παιδιού!»

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι, περισσότερο σοβαροί λόγοι για τους οποίους αρκετοί επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά. Για τον John, όπως και για άλλους που βάζουν πάνω απ’ όλα την καριέρα τους, η απόκτηση ενός παιδιού θα ήταν τροχοπέδη. Η Theresa ως η μεγαλύτερη από έντεκα παιδιά δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αποκτήσει δικά της παιδιά αφού πάντα αισθανόταν σαν μητέρα για τα αδέλφια της, ενώ η Laura δεν επιθυμεί να μείνει έγκυος γιατί δεν θέλει το παιδί της να ζήσει ό,τι εκείνη: όπως λέει, έχασε τη μητέρα της σε ηλικία δώδεκα ετών από καρκίνο του στήθους και η ίδια διατρέχει υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον την ίδια ασθένεια.


Ελλάδα, ένα απέραντο γηροκομείο!

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές αγγλοσαξονικές χώρες, στην Ελλάδα είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τη μοναξιά των γηρατειών από το να γίνουν γονείς και ακόμη πιο λίγοι όσοι το παραδέχονται. Ωστόσο, η τάση πολλών ανθρώπων να μείνουν χωρίς παιδιά αρχίζει να «υιοθετείται» και στη χώρα μας. Στη δεύτερη κατηγορία (εκείνων που δεν ομολογούν δημόσια την απόφασή τους) ανήκει η 32χρονη Δ.Β., ιδιωτική υπάλληλος, η οποία πιστεύει ότι ένα παιδί δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της προσωπικής και της οικογενειακής της ευτυχίας. «Ενα μωρό αυτή τη στιγμή θα “καταπατούσε” την καθημερινότητά μου. Εξάλλου, δεν μπορώ να ανεχθώ την παρουσία παιδιών γύρω μου πάνω από μισή ώρα» συμπληρώνοντας πως το ίδιο ακριβώς αισθάνεται και ο σύζυγός της. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκων Ελλάδας Βασίλης Θεοτοκάτος καλεί τα ζευγάρια να αναλογιστούν την απόφασή τους και παραπέμπει στα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας: σύμφωνα με αυτά, περίπου ένας στους τρεις Ελληνες μέχρι το 2050 θα είναι συνταξιούχος (δηλαδή, 65 ετών), ενώ την ίδια ώρα -βάσει παλαιότερων ευρημάτων- ανά γυναίκα στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,29 παιδιά (σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το «κίνημα» του childfree δεν θα μπορούσε να έχει τις ίδιες συνέπειες, όπως θα είχε για παράδειγμα στη Βρετανία όπου ο δείκτης των γεννήσεων δεν είναι τόσο χαμηλός, ωστόσο οι δεσμοί των Ελλήνων με το θεσμό της οικογένειας είναι πιο ισχυροί σε σχέση με άλλες χώρες). «Οταν έρθει η ώρα του “λογαριασμού” θα έχουν ήδη μετανιώσει για την επιλογή τους, όπως έχουν μετανιώσει αυτοί που μέχρι σήμερα είχαν σκεφτεί κατά τον ίδιο τρόπο που σκέφτονται και αυτά τα ζευγάρια. Αυτό που προέχει είναι να μην παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις και να μην κάνουν λανθασμένες επιλογές που είναι βέβαιο ότι γι’ αυτές αύριο θα μετανιώσουν. Αλλά τότε θα είναι αργά» τονίζει ο κ. Θεοτοκάτος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top