GuidePedia

0
Μειωμένες είναι οι προσδοκίες για επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, καθώς το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ρίχνει βαριά σκιά στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για την κλιματική αλλαγή.
Τα σχόλια της περασμένης εβδομάδας του επικεφαλής της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Χάρι Ριντ, ότι η νομοθεσία για τον ορισμό ανώτατου ορίου και εμπορίας των εκπομπών ρύπων ενδέχεται να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο, ώθησαν τον πρέσβη της ΕΕ στις ΗΠΑ Τζον Μπράτον να κατηγορήσει την αμερικανική Γερουσία ότι κρατά σε ομηρία την παγκόσμια ημερήσια διάταξη....
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους δεν κατανοούν την πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον πρέπει να πάρει ένα σαφές "πράσινο φως" από το Κογκρέσο πριν συνάψει διεθνείς συμφωνίες.
Η απογοήτευση είναι διάχυτη, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να δηλώνει σε δημοσιογράφους, χθες, στη Νέα Υόρκη, ότι "δυστυχώς, για πολλούς λόγους, είναι τώρα αδύνατο να έχουμε πλήρη συμφωνία σε όλους τους δεσμευτικούς στόχους στην Κοπεγχάγη. Πλέον, δεν είναι ρεαλιστικό".
"Αν δεν κινηθούν αρκετά οι ΗΠΑ, άλλοι μπορεί να κρυφτούν πίσω από αυτό και δεν θα υπάρξει παγκόσμιο κίνημα", είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβαίνοντας, ωστόσο, στην εκτίμηση ότι είναι ακόμη πιθανή η συμφωνία "στις βασικές αρχές ενός συμβιβασμού".
Ακόμη και μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα θέτει τις βασικές αρχές για μια συμφωνία θα απαιτήσει εντονότερη προσπάθεια, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Η Κοπεγχάγη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα ορόσημο το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία ή αποτυχία, δήλωσε, από την πλευρά του, σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου. "Στην πράξη, η επιτυχία ή η αποτυχία θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια και μέσα στις επόμενες δεκαετίες", τόνισε ο κ. Τσου.
Ιδιαίτερα δηκτικός κατά των ΗΠΑ ήταν ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπερ. Προβλέποντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο θα ανακοινώσει, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής στη Νέα Υόρκη, μέτρα για σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων στην Κίνα, ο κ. ντε Μπερ είπε ότι είναι "μεγάλη ειρωνεία" να προβεί ο Κινέζος πρόεδρος σε τέτοια ανακοίνωση "σε μια χώρα η οποία είναι απολύτως πεισμένη ότι η Κίνα δεν κάνει τίποτα για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής".
Για τις προοπτικές στην Κοπεγχάγη, ο τέως επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπράουν σερ Ντέιβιντ Κινγκ δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να μετατεθούν για τον επόμενο χρόνο οι διαπραγματεύσεις παρά να διακινδυνεύσουμε το ενδεχόμενο μιας άτολμης συμφωνίας.
"Θα προτιμούσα ένα δωδεκάμηνο μορατόριουμ στις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία, με τον πρόεδρο Ομπάμα να μην δεσμεύεται πλέον από τις διαδικασίες στο Κογκρέσο και τη Γερουσία".
Τη στάση του σερ Ντέιβιντ Κινγκ απηχεί η δήλωση στη βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του λόρδου Στερν, συγγραφέα της έκθεσης-ορόσημο για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής. Ο λόρδος Στερν εξέφρασε αισιοδοξία για τη σύναψη μιας τελικής συμφωνίας, αλλά υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε πολύ περισσότερο "ένα πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο τον επόμενο χρόνο, παρά κάτι το οποίο θα συμφωνηθεί και θα περιλαμβάνει άτολμους στόχους που θα είναι δύσκολο να αναθεωρηθούν".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top