GuidePedia

0
Το 2012 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο. Θα προηγηθεί ειδική διαδικασία των σεισμικών ερευνών στις περιοχές, με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Μιλώντας σήμερα στο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που πραγματοποιείταιστην Αθήνα, ο κ. Μανιάτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργιών μεταξύ των αγωγώνφυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και TAP(Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ρωσίας γιαδιασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την κρίση στιςαραβικές χώρες της Β. Αφρικής.
Ειδικότερα για το ζήτημα των ερευνών πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότιείναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τηδιαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση τωνκοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός τουθεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικόθεσμικό πλαίσιο.
Το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνταιστην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σεόσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τονεπόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα "οικόπεδα" που θαπαραχωρηθούν για έρευνες.
Αναφερόμενος στα σχέδια κατασκευής αγωγών, που θα μεταφέρουν αέριο από τηνπεριοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η επιλογή -μεταξύτων εναλλακτικών προτάσεων- του αγωγού δεν πρέπει να γίνει με πολιτικάκριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας. «Ο αγωγόςΤουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας», τόνισε, «είναι το πιο ώριμο, οικονομικά προσιτό καισωστά διαστασιολογημένο έργο. Η όδευσή του μετά την Τουρκία από δύο χώρες τηςΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία), ουσιαστικά μηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση μετις άλλες επιλογές».
Το ΥΠΕΚΑ αφήνει, πάντως, για πρώτο φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών μετον αγωγό TAP. «Τα δύο ανταγωνιστικά έργα είναι ο ITGI και ο TAP», είπε ουφυπουργός, «καθώς στοχεύουν στις ίδιες αγορές και ακολουθούν παρόμοια όδευση.
Πρέπει να εξεταστεί η συστηματική επιλογή συνεργειών μεταξύ τους, προς αμοιβαίοόφελος. Όταν ανοίξουν και νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως τοΤουρκμενιστάν και το Βόρειο Ιράκ, μπορούν να εξεταστούν και άλλες επιλογές όπωςο αγωγός Ναμπούκο».
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο ρόλο της Ρωσίας για τηδιασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότιοι ρωσικές εξαγωγές κάλυψαν άμεσα το κενό που άφησε η Βόρεια Αφρική τουςτελευταίους μήνες. Η Ελλάδα, υπογράμμισε, υποστηρίζει την υλοποίηση του αγωγούSouth Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς θα συνεισφέρειστην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.
Αναφορικά, τέλος, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργόςεξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών καιτων βουλγαρικών αρχών στη νέα περιβαλλοντική μελέτη που υπεβλήθη πρόσφατα απότην εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top