GuidePedia

0
Από τις απαντήσεις που έδωσαν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου, μετά την  τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Όλι Ρεν, φαίνεται ότι οι κοινοτικοί πόροι δεν αποβλέπουν στο να σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, (σ.σ. κάτι που απαγορεύει ρητώς η συνθήκη της Λισαβόνας), δεν είναι χαριστικές χρηματοδοτήσεις, αλλά στοχεύουν στο να ωθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν  για δανειακή χρηματοδότηση στις αγορές.  

Αυτό είναι και το νόημα του σχετικά υψηλού επιτοκίου  του 5% περίπου  που θα καταβάλει η Αθήνα για τον κοινοτικό δανεισμό της υπό αίρεση (υπό όρους και προυποθέσεις-conditionality).

Η απόφαση της Κυριακής  συνιστά το ένα αποφασιστικό βήμα, η ενεργοποίηση όμως του μηχανισμού στήριξης  της Ελλάδας θα γίνει (σ.σ. αυτό το επανέλαβαν πολλές φορές και οι δυο) μόνον όταν το ζητήσει η κυβέρνηση αυτής της χώρας και ύστερα από σχετική εισήγηση στο Γιούρογκρουπ  της ΕΚΤ και της Κομισιόν, το οποίο πρέπει να αποφασίσει με ομοφωνία.

"Είμαστε ικανοποιημένοι  για το αποτέλεσμα που πετύχαμε σ αυτή τη φάση", δήλωσαν και  οι κ.κ.Γιούνκερ και Ρεν, ενώ ως προς το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί  αν ζητήσει η Ελλάδα την  ενεργοποίηση του μηχανισμού για να αρχίσει να εισπράττει τα χρήματα . "Όχι πάρα πολύ γρήγορα" ήταν η απάντηση.  Και τούτο διότι πρέπει να προηγηθούν για αυτό διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης,  της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Για τα παρασκήνια που προηγήθηκαν της χθεσινής απόφασης ο κ.Γιούνκερ απάντησε ότι όλο τον τελευταίο καιρό ήταν παρά πολλά τα τηλεφωνήματα που είχε με τον κ.Παπανδρέου, τον κ.Σαρκοζί, την Κα Μέρκελ, τον κ.,Ζαπατέρο.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, οι δυο τους δήλωσαν ότι είναι δυναμικό και φιλόδοξο στο χαρτί, αυτό όμως πρέπει να φανεί στη  εφαρμογή του. Παράλληλα, απέκρουσαν την "κατηγορία" για καθυστέρηση στη λήψη της σημερινής απόφασης, τονίζοντας ότι "αποφασίσαμε επί της αρχής στο συμβούλιο κορυφής στις 25 Μαρτίου και πολύ λίγες εβδομάδες αργότερα, σήμερα, είμαστε πλέον έτοιμοι".

Τέλος, χωρίς να δώσει λεπτομερείς διευκρινίσεις, ο Όλι Ρεν  αναφερόμενος στη χρηματοδότηση κατά 2/3 από ευρωζώνη και κατά 1/3 από ΔΝΤ  είπε ότι η αναλογία δεν θα είναι ακριβώς αυτή που έγραψαν όλες οι εφημερίδες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top