GuidePedia

0
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Τα γεγονότα εξελίχθηκαν σχεδόν ανεξέλεγκτα και με πρωτοφανή ταχύτητα. Ο κύκλος των ανυπόμονων αγορών και των ευτελισμένων οίκων αξιολόγησης που τις συνοδεύουν άρχισε από την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, να πιέζει συστηματικά και οργανωμένα τους ελληνικούς τίτλους, αμφισβητώντας το σχήμα της μεικτής βοήθειας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Ουσιαστικά, θέλησαν να τεστάρουν τις ελληνικές αντοχές και μαζί την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα.

Στην αρχή με φήμες ότι δήθεν η Ελλάδα δεν ήθελε την εμπλοκή του Ταμείου στον μηχανισμό της βοήθειας, μετά με την «ανακάλυψη» της υποτιθέμενης διαρροής των καταθέσεων και στο τέλος με την ευθεία απειλή των οίκων αξιολόγησης για νέες υποβαθμίσεις.

Ολη αυτή η ατμόσφαιρα αμφισβήτησης εκτίναξε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στα ύψη και έτεινε να διαμορφώσει τετελεσμένα για την ελληνική οικονομία.

Ο οίκος Fitch έκανε πράξη τις απειλές υποβάθμισης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και η Standard&Ρoor΄s διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει αύριο σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Υπό το βάρος αυτών των συνθηκών η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, που προετοιμάζει τις συνόδους των συμβουλίων Εurogroup και Εco/Fin, οριστικοποίησε- και αυτή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής- τους όρους της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Καθόρισε το κοινό επιτόκιο δανεισμού από Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κοντά στο 5% για δάνεια διάρκειας τριών χρόνων και προσδιόρισε το ακριβές ύψος αυτών, όπως και την κατανομή της συμμετοχής μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Το γεγονός κάλμαρε τις αγορές και δημιούργησε την ελπίδα ότι μετά τη νέα ευρωπαϊκή παρέμβαση η κρίση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

Η κυβέρνηση πάντως ταλαντεύεται. Μετρά το πολιτικό κόστος της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ελληνικές υποθέσεις και πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να τεστάρει αυτή τις αγορές, ελπίζοντας να επιτύχει μόνη της καλύτερους όρους δανεισμού.

Πολλοί θεωρούν ότι πλανάται ακόμη μία φορά, όπως πολλές φορές συνέβη από τον περασμένο Οκτώβριο ως τώρα. Και επιμένουν ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να προσφερθεί στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης για νέες αμφισβητήσεις.

Τώρα που είναι ζεστά τα πράγματα μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό και μαζί να ανακοινώσει την εφαρμογή ευρύτατου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

«Πάρε τα λεφτά και τρέχα» υποδεικνύουν οι παλαιοί και έμπειροι. Καλώς ή κακώς, δεν θα έχει πολλές τέτοιες ευκαιρίες η χώρα στο μέλλον;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top