GuidePedia

0
Επικριτικός είναι σήμερα, ως επί το πλείστον, ο γερμανικός Τύπος όσον αφορά τους χειρισμούς της Καγκελαρίου κυρίας Ανγκελας Μέρκελ.
«Η σκληρή γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης ανήκει στο παρελθόν εδώ και 16 ώρες», σχολιάζει η οικονομική Χάντελσμπλατ, «η αγαπητή αλλά άφραγκη Ελλάδα θα επιδοτηθεί από τα δημόσια ταμεία πιο εύρωστων οικονομικά ευρωπαϊκών χωρών».


Για τη συντηρητική Ντι Βελτ, «οι υπολογισμοί (της κυρίας Μέρκελ) δεν επαληθεύτηκαν». Για την Χάντελσμπλατ, η θέση της κυρίας Μέρκελ «ουδέποτε υπήρξε ρεαλιστική».

Ποικίλες είναι οι απόψεις που εκφράζονται όσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας οι γερμανοί πολιτικοί. Η κυρία Αγκέλικα Σβαλ-Ντίρεν, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων, επισήμανε ότι «η κυρία Μέρκελ έπρεπε εδώ και καιρό να εκδηλώσει την ευρωπαϊκή της αλληλεγγύη, και για το δικό της συμφέρον, αντί να αναγκαστεί να το κάνει με βαριά καρδιά».


Αλλά και στους κόλπους του ίδιου του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου υπάρχουν γκρίνιες. «Βλέπω την εμπιστοσύνη προς το ευρώ να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εάν βοηθήσουμε πάρα πολύ, παρά αν βοηθήσουμε πάρα πολύ λίγο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) κ. Μίχαελ Κρέτσμερ. Οι αποφάσεις υπέρ των Αθηνών θα αποβούν «τελικά ενάντια στο πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μία βοήθεια προς την Ελλάδα παρά μόνον εάν
εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες και απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ», δηλώνει ο συντηρητικός βουλευτής κ. Τόμας Ζίλμπερχορν. «Το κοινοβούλιο πρέπει να ενημερωθεί λεπτομερώς για τη συμφωνία», προσθέτει.

Η κυρία Μέρκελ και το επιτελείο της ανησυχούν ακόμα για τις νομικές συνέπειες ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας. Μάλιστα σήμερα το πρωί, ο καθηγητής Νομικής και γνωστός ευρωσκεπτικιστής κ. Γιόαχιμ Σταρμπάτι ανακοίνωσε στην εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ την πρόθεσή του να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο εάν το γερμανικό χρήμα ρεύσει στα ελληνικά ταμεία.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησε να καθησυχάσει: τα μέτρα που αποφασίσθηκαν δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «παραβίαση» των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το σχέδιο στήριξης, «τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν»απλώς στην Ελλάδα, «αλλά θα επιστραφούν στον γερμανό
φορολογούμενο».


Ομως για την εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Γερμανίας, οι διαβεβαιώσεις του κ. Γιούνκερ δεν «στέκουν».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top