GuidePedia

0
Αν κάποιος ξένος επισκέπτης κατεβεί από το αεροπλάνο και προσπαθήσει να μάθει για τις εκλογές στην Ελλάδα και τι υποστηρίζουν τα κόμματα, το πιθανότερο είναι να ακούσει για όλα εκτός από το τι θα γίνει έπειτα από αυτές. Μπορεί να ακούμε χιλιάδες φορές τη λέξη «οικονομία» κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά δεν ακούμε σχεδόν τίποτε για την πραγματική της κατάσταση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, ένα είναι σίγουρο.....
Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα μας. Μια κρίση που δεν αφορά μόνο τα δημόσια οικονομικά αλλά και την πραγματική οικονομία.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού παρουσίασε νέα επιδείνωση το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου και εκτινάχθηκε στα 20 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα είναι ανάγκη να περιοριστεί εντός των αποδεκτών ορίων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο για να είμαστε συνεπής ως χώρα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις αλλά κυρίως για να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα στο κρατικό ταμείο. Την επομένη των εκλογών το κράτος θα κληθεί να εξοφλήσει τις συσσωρευμένες οφειλές του σε πολλούς κλάδους της αγοράς, η οποία ασφυκτιά από τα χρέη του Δημοσίου και την έλλειψη ρευστότητας. Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών επομένως πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος για την αντιμετώπιση αυτής της δομικής κρίσης.

Το κράτος οφείλει να αυξήσει τα έσοδά του από τη φορολογία και από ό,τι φαίνεται όλα τα κόμματα συμφωνούν. Καθώς όμως η χώρα δεν διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, οι δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες. Σημαντική πηγή εσόδων αποτελεί παραδοσιακά ο τουρισμός που παράγει περίπου το 20% του ΑΕΠ. Δυστυχώς όμως και εκεί τα μηνύματα δεν είναι καλά. Είναι λοιπόν προφανές ότι το δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η ανάκτηση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Αυτός ίσως είναι και ο πιο δύσκολος στόχος που θα χρειαστεί χρόνο αλλά κυρίως πολιτική βούληση για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η απελευθέρωση των αγορών πρέπει να συνεχιστεί μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να προσελκύσει η χώρα μας ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης η γραφειοκρατία παραμένει άλυτο πρόβλημα.

Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και σε στρεβλώσεις δεκαετιών που την καθιστούν περισσότερο ευάλωτη στις συνέπειες της κρίσης. Γι΄ αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα τις χρόνιες αυτές παθογένειες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top