GuidePedia

0
Το τουρκικό «αγκάθι» παραμένει και στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γερμανία δεν έχει διατυπώσει μετεκλογικά τη θέση της για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή θα καθορισθεί τις επόμενες εβδομάδες στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU)- Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ). Ωστόσο ανώτατος γερμανός διπλωμάτης ....
εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αντιπαράθεση που υπέβοσκε για το ίδιο θέμα στον απερχόμενο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών θα συνεχιστεί αμείωτη και στον νέο. Και αυτό επειδή ο προαλειφόμενος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του FDΡ Γκίντο Βεστερβέλε φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη γραμμή του σοσιαλδημοκράτη προκατόχου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ένθερμου υποστηρικτή της πλήρους ένταξης της Τουρκίας.

«Είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητά της» αναφέρει. «Επιπλέον παίρνει στα σοβαρά το “pacta sunt servanda” (σ.σ.: οι συμφωνίες τηρούνται). Συνεπώς θα επιχειρήσει να αναθερμάνει την ενταξιακή διαδικασία». Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του FDΡ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Βέρνερ Χόιερ ότι η πρόταση των Χριστιανοδημοκρατών για «προνομιακή σχέση» Τουρκίας- ΕΕ (σ.σ.: αντί της πλήρους ένταξης) «έχει πάψει να είναι επίκαιρη». O ι Χριστιανοδημοκράτες είναι βέβαια άλλης απόψεως. «Δεν αποκλείουμε κατηγορηματικά την ένταξη» τονίζει προς «Το Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. «Αλλά όσο η Τουρκία δεν κάνει θεμελιακές αλλαγές στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισοτιμίας των γυναικών και των θρησκευτικών ελευθεριών, εμείς θα επιμένουμε στην προνομιακή συμμαχία».

Το ίδιο θα πράξει, εξηγεί, και η Ανγκελα Μέρκελ. Ακόμη και αν ο όρος «προνομιακή σχέση» δεν θα εμφανίζεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα πλανάται σαν φάντασμα πάνω από αυτό. «Η Μέρκελ κάθεται στο κενό ανάμεσα σε δύο καρέκλες» σχολιάζει ο ανώτατος γερμανός διπλωμάτης. «Από τη μία διαχωρίζει τη θέση της από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί , ο οποίος θέλει την Τουρκία εσαεί εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.Από την άλλη όμως θέτει όρους οι οποίοι καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ένταξη». Αυτό, προσθέτει, προαναγγέλλει «φαγώματα με το καλημέρα» και εντός της νέας κυβέρνησης.

Η γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνει, δεν θα έθετε ποτέ καθαρό βέτο στην ένταξη- όπως θα το έκανε, φερ΄ ειπείν, ο πρόεδρος Σαρκοζί- αν κάποτε ευοδώνονταν, παρά τις προβλέψεις της, οι διαπραγματεύσεις. «Θα περίμενε τα δημοψηφίσματα άλλων χωρώνπου θα έλεγαν “όχι” και θα οχυρωνόταν πίσω από αυτά» εικάζει ο γερμανός διπλωμάτης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top