GuidePedia

0


Η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ουκρανίας έχει πέσει στο 32%

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο δυτικό κοινό πουλήθηκε η ιστορία ενός ουκρανικού μετώπου ενωμένο στην ακλόνητη δέσμευσή του για μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη επί της Ρωσίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, αυτή η αφήγηση έχει αρχίσει να καταρρέει.
Παρά την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, η οποία είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτή, ο Zelensky συνεχίζει να εμμένει στη μαξιμαλιστική αφήγηση νίκης με κάθε κόστος - ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να μάχεται μέχρι να ανακτήσει κάθε εκατοστό χαμένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και ότι με τον Putin δεν πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση.
Αυτό είναι κατανοητό: έχει ποντάρει τα πάντα για την επίτευξη αυτού του στόχου - οτιδήποτε λιγότερο θα σήμαινε πιθανώς το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Η απομόνωση Zelensky

Αλλά η θέση του Zelensky φαίνεται ολοένα και πιο απομονωμένη.
Όπως έγραψε ο Simon Shuster στο περιοδικό Time, «οι ίδιοι οι συνεργάτες του Zelensky είναι εξαιρετικά δύσπιστοι για την [τρέχουσα] πολιτική», περιγράφοντας την πίστη του προέδρου στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας ως «αμετακίνητη, που πλησιάζει το μεσσιανικό».
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, είπε στον Economist ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είχε φτάσει σε αδιέξοδο και εξελίσσεται σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς — στον οποίο η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα.
Πολλοί θεώρησαν ότι αυτό σημαίνει ότι ο στρατηγός πίστευε ότι είχε έρθει η ώρα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Αυτό οδήγησε σε δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Zaluzhny και του Zelensky, ο οποίος επέπληξε την εκτίμηση του στρατηγού και επανέλαβε την άρνησή του να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Μόσχα.
Από τότε, η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εξελίχθηκε σε μια πάλη εξουσίας.
Σύμφωνα με την ουκρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda, ο Zelensky θεωρεί τη δημοτικότητα του Zaluzhny ως πολιτική απειλή — και τα πρόσφατα γεγονότα απλώς ενίσχυσαν τους φόβους του προέδρου.
Πράγματι, ο στρατός, αναφέρει, είναι χωρισμένος μεταξύ εκείνων που είναι υποτελείς του Zaluzhny και εκείνων που είναι πιστοί στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων Oleksandr Syrskyi, σύμμαχο του Zelensky.

Αυξάνονται οι επικριτές

Αλλά ο Zaluzhny δεν ήταν μόνος στην κριτική του Zelensky.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko υποστήριξε δημόσια τα σχόλια του Zaluzhny για τον πόλεμο, δηλώνοντας ότι ο Zelensky «πλήρωνε για τα λάθη που έκανε».
Στις αρχές αυτού του μήνα, μια μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Zelensky και του πρώην προέδρου Petro Poroshenko ήρθε επίσης στο προσκήνιο, όταν οι ουκρανικές αρχές εμπόδισαν τον πρώην αρχηγό του κράτους να φύγει από τη χώρα για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, αυτό είναι απόδειξη της ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας του Zelensky στη χώρα.
«Κάποια στιγμή, δεν θα διαφέρουμε πλέον από τη Ρωσία, όπου όλα εξαρτώνται από την ιδιοτροπία ενός ανθρώπου», είπε ο Klitschko στο Der Spiegel.
Η Ivanna Klympush-Tsintsadze, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Poroshenko, έκανε επίσης λόγο για «αυταρχική οπισθοδρόμηση».
Αλλά ο Zelensky δεν δέχεται μόνο κριτική για την πορεία προς την Ουκρανία.
Ορισμένοι λένε τώρα ότι ολόκληρη η στρατηγική απέτυχε από την αρχή.

Ο Oleksii Arestovych, ο πρώην προεδρικός σύμβουλος του Zelensky που έγινε πλέον επικριτής, έγραψε πρόσφατα ότι "ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε τελειώσει με τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα ήταν ακόμα ζωντανοί", αναφερόμενος σε έναν γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και αρχές Απριλίου 2022, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
Σε εκείνη την περίπτωση, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν καταλήξει σε μια δοκιμαστική συμφωνία σχετικά με τα περιγράμματα μιας ενδιάμεσης διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων - σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε συμφωνήσει να αποσύρει στρατεύματα κατά μήκος των γραμμών πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 με αντάλλαγμα την ουδετερότητα της Ουκρανίας - αλλά η συμφωνία φέρεται να μπλοκαρίστηκε από τον Boris Johnson και εκπροσώπους του αμερικανικού State Departmen και του Πενταγώνου.

Ακόμη και ο David Arakhamia, ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του ίδιου του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Zelensky, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο αν αποδεχόμασταν την ουδετερότητα», αλλά ότι οι συνομιλίες τελικά κατέρρευσαν για διάφορους λόγους — συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Johnson στο Κίεβο, υποστηρίζοντας στους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν.

Ανησυχία σε όλη τη χώρα

Αλλά ο Zelensky δεν αντιμετωπίζει μόνο αυξανόμενη αντίθεση από ανταγωνιστές πολιτικούς και στρατιωτικούς - αλλά και από απλούς Ουκρανούς.
Σε όλη τη χώρα, οι οικογένειες των στρατιωτών άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν περιορισμό στο χρόνο στρατιωτικής θητείας και την επιστροφή όσων έχουν υπηρετήσει 18 μήνες ή περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, μια αναφορά που απαιτεί αλλαγή στους κανόνες επιστράτευσης έχει φτάσει το όριο των 25.000 υπογραφών για προεδρική εξέταση, περιπλέκοντας περαιτέρω την πίεση του Zelensky για περισσότερα στρατεύματα, η οποία έχει ήδη παρεμποδιστεί από τη μαζική αποφυγή στράτευσης.

Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον

Αυτό το αυξανόμενο κύμα εχθρότητας προς τον πρόεδρο - και γενικά την πολεμική στρατηγική της Ουκρανίας - σημαίνει ότι το πολιτικό του μέλλον φαίνεται όλο και πιο αμφίβολο.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα ποσοστά αποδοχής του Zelensky και του Zaluzhny είναι πλέον σχεδόν ίδια, ενώ ο Economist ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο έχει πέσει στο 32%.
Μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ακόμη τον Zelensky ως τον φαβορί υποψήφιο, αλλά με αυξανόμενη υποστήριξη τόσο για τον Poroshenko — στη δεύτερη θέση — όσο και για τον Zaluzhny (ο οποίος, σημειωτέον, δεν έχει δείξει ακόμη πολιτικές φιλοδοξίες).
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, που ο Zelensky απέκλεισε πρόσφατα τη διεξαγωγή εκλογών, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο, επικαλούμενος προβλήματα ασφάλειας και χρηματοδότησης.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί φέρεται να υποστηρίζουν την απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα του Zelensky έχουν τελειώσει.
Άλλωστε, η αποτυχία της αντεπίθεσης προκαλεί αντιδράσεις στους δυτικούς υποστηρικτές του, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να βελτιώσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης.
Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές δίνουν μια ακόμη πιο ζοφερή εικόνα, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι καν σε θέση να υπερασπιστεί το εδαφικό status quo.
«Κάθε κατηγορία είναι υπέρ της Ρωσίας και θα συνεχίσει να γέρνει υπέρ της Ρωσίας», σύμφωνα με τον πρώην Αντισυνταγματάρχη του Στρατού των ΗΠΑ Daniel Davis, ανώτερο Συνεργάτη και Στρατιωτικό Εμπειρογνώμονα στις Προτεραιότητες Άμυνας.
Ακόμη και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για άσχημα νέα».

Σταματά και η βοήθεια

Με τόσο διαδεδομένη απαισιοδοξία, οι νέες υποσχέσεις βοήθειας προς την Ουκρανία έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης βοήθειας της Ουκρανίας του Ινστιτούτου του Κιέλου με έδρα τη Γερμανία.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αγωνίζονται εδώ και μήνες να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, κυρίως λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, και δεν είναι μυστικό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «κουραστεί» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως πρόσφατα η Giorgia Meloni.
Το στρατιωτικό αδιέξοδο ενισχύει την άποψη στη Γερμανία —και στους βρετανικούς διπλωματικούς κύκλους— ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα θα ήταν προς το συμφέρον της Ουκρανίας.
Σε ολόκληρη τη Δύση, εν τω μεταξύ, η υποστήριξη για τη στρατηγική του Zelensky βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Οι ολοένα και πιο απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν νέο γύρο έκτακτης χρηματοδότησης για την Ουκρανία απέτυχαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γερουσία μπλόκαρε ένα ακόμη νομοσχέδιο για τη βοήθεια.
Από ορισμένες απόψεις, ο Biden βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τον Zelensky: έχει υποσχεθεί συστηματικά μια ολοκληρωτική νίκη της Ουκρανίας και αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τον Putin, επομένως είναι κατανοητό ότι ανησυχεί για το ότι θα κάνει πριν από τις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, στους αμυντικούς κύκλους των ΗΠΑ, υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ένας τρόπος για να σώσει το γόητρο της κυβέρνησης Biden θα μπορούσε να είναι να «παγώσει» τη σύγκρουση προς το παρόν —τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές— μέσω κάποιου είδους άτυπης συμφωνίας με τη Ρωσία.
Αλλά αυτή η στρατηγική έχει τα δικά της προβλήματα: όχι μόνο δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία θα δεχόταν το πάγωμα του πολέμου ενώ απολαμβάνει ένα τακτικό πλεονέκτημα, αλλά θα απαιτούσε επίσης να φύγει ο Zelensky.

Τι θέλει ο Biden

Από την προοπτική των ΗΠΑ, μια δημοκρατική αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία θα ήταν αναμφισβήτητα η προτιμότερη λύση.
Αλλά, όπως σημειώθηκε, οι εκλογές δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αλλαγή δεν έρχεται.
Αν μη τι άλλο, απλώς αυξάνει τον κίνδυνο των αντιπάλων του Zelensky - εντός και εκτός της χώρας - να προσπαθήσουν να τον ξεφορτωθούν με άλλα μέσα.
Πράγματι, ο ίδιος ο Zelensky εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία ότι σχεδιάζεται ένα νέο πραξικόπημα τύπου Maidan στην Ουκρανία — αν και κατηγόρησε τη Ρωσία, όχι τους τοπικούς εχθρούς, ότι βρίσκονται πίσω από αυτά τα σχέδια.
Ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστο πιστεύει κανείς ότι είναι αυτό το σενάριο, μιλά για το μεταβαλλόμενο καθεστώς του Zelensky στην παγκόσμια σκηνή: καθώς οι δυτικές χώρες και σημαντικά τμήματα του ουκρανικού κατεστημένου αναζητούν μια στρατηγική εξόδου, ο Zelensky δεν θεωρείται πλέον ως πλεονέκτημα — αλλά σαν πρόβλημα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top