GuidePedia

0


Η ΕΕ χάνει το νόημα με κύκλους διπλωματίας που επικεντρώνονται σε μια ομοσπονδιακή ενοποίηση της Κύπρου και πρέπει να αποδεχθεί μια λύση δύο κρατών για τη διαίρεση νησί, λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Αυτοί [η ΕΕ] συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο πράγμα, τίποτα δεν αλλάζει», δήλωσε ο Τατάρ σε συνέντευξή του στο POLITICO στο γραφείο του στη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Κύπρου.

"Τα ομοσπονδιακά σχέδια εποικισμού συζητούνται εδώ και 50 χρόνια. Τίποτα δεν έχει γίνει Επιτευχθεί. Τα "νωμένα Έθνη το γνωρίζουν αυτό, οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν και προκύπτουν κάθε έξι μήνες με το ίδιο πράγμα: ότι πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι για να να συζητήσουν τη διευθέτηση του Κυπριακού σε ομοσπονδιακή βάση».

Η Κύπρος έχει χωριστεί σε έναν τουρκοκυπριακό βορρά και έναν ελληνοκύπριο νότια από τότε που εισέβαλαν οι τουρκικές δυνάμεις το 1974, ως απάντηση σε μια ελληνική υποστήριξη πραξικόπημα.

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της ΕΕ που αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μόνη κυρίαρχη αρχή επί όλο το νησί.

Ο τουρκοκυπριακός βορράς αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Πολλές προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής διευθέτησης όλα αυτά τα χρόνια έχουν απέτυχε, η τελευταία το 2017 και οι επίσημες συνομιλίες δεν έχουν ξαναρχίσει από τότε.

Ο τουρκικός βορράς έχει σκληρύνει τη στάση του μετά την εκλογή του Τατάρ στο 2020.

Είναι ένας σκληροπυρηνικός που επιμένει σε μια λύση δύο κρατών, ακόμη και ως Ηνωμένες Πολιτείες Τα έθνη συνεχίζουν να πιέζουν για αυτό που είναι γνωστό ως «διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδία» — στην οποία οι δύο κοινότητες θα συνεργαστούν για να λειτουργήσουν μια ενιαία έθνος.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου η ΕΕ αναμένει την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών· Έθνη, απορρίπτοντας την ώθηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

«Πώς μπορείτε να μην με σέβεστε τόσο πολύ και να συνεχίζετε να επιμένετε ότι [μια ομοσπονδιακή διευθέτηση] είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός; Θα πρέπει να είναι λίγο περισσότερο στο μέση», είπε ο Τατάρ. «Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να το πουν αυτό, και τους σέβομαι, αλλά το Η ΕΕ και ο ΟΗΕ να βγουν με τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες [βαραίνουν] εντελώς την αμεροληψία τους; Αναμένουμε από αυτούς να είναι πιο αμερόληπτοι, δεν είναι, και αυτό με πονάει».

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα, συναντήθηκε με με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμμετείχε σε Υψηλή Συνεργασία Συμβούλιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σηματοδοτώντας την απομάκρυνση από το παγωμένο σχέσεις των προηγούμενων ετών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οποιαδήποτε βελτίωση Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν για το θέμα.

«Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της απίθανης Χαλαρές και φιλικές κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ο Ερντογάν ακουγόταν πιο ευθυγραμμισμένος με την πραγματικότητα του status quo. «Επίτευξη δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Η πραγματικότητα στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή», είπε.

«Προφανώς, κάθε είδους συμφιλίωση μπορεί να βοηθήσει και αυτό είναι κάτι που χαιρετίζουμε», δήλωσε ο Τατάρ.

Αλλά πρόσθεσε: «Ζούμε εδώ, γνωρίζουμε το πρόβλημα, αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον, και θέλουμε κάθε είδους μελλοντική διευθέτηση να είναι δίκαιη, πρακτική και αειφόρος. Επομένως, είναι στο χέρι μας να ανοίξουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο προς τα εμπρός».

Ένα από τα κύρια εμπόδια είναι αν τουρκικά στρατεύματα, των οποίων η παρουσία η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα αντιτίθενται, θα παραμείνουν στη Βόρεια Κύπρο μετά από μια πιθανή επανένωση.

«Στην καρδιά, αισθανόμαστε Ευρωπαίοι, ναι, αλλά δεν μπορούμε να αποχωριστούμε από την Τουρκία. είναι η πατρίδα μας», δήλωσε ο Τατάρ και πρόσθεσε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να αισθάνονται ασφαλείς.

«Εμπιστεύομαι μόνο την Τουρκία. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά το αληθινό μου συναίσθημα είναι ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύσει τη ζωή του για εμάς».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top