Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν την Πέμπτη να πείσουν τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντρ Βούτσιτς να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο τραπέζι τέθηκε πρόταση για τη σύσταση ένωσης σερβικών δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που ζήτησε το Βελιγράδι. Η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί πριν από οποιαδήποτε συζήτηση την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.
«Δυστυχώς, τα μέρη δεν ήταν έτοιμα να καταλήξουν σε συμφωνία», εξέφρασε τη λύπη του ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι όροι που έθεσε η κάθε πλευρά ήταν απαράδεκτοι για την άλλη», εξήγησε. «Ανησυχούμε πολύ για το αδιέξοδο στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
Σέρβοι και Κοσοβάροι αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των συνομιλιών.
«Παρά τη γενναιόδωρη προσφορά του πρωθυπουργού Κούρτι, ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Κοσοβάρου ηγέτη.
«Είμαι έτοιμος να υπογράψω ό,τι θέλετε, εκτός από την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε από την πλευρά του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Μετά τον πόλεμο, ο οποίος τελείωσε το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου περνούν από τη μια κρίση στην άλλη.
Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία που ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008 από την πρώην επαρχία της, της οποίας ο πληθυσμός 1,8 εκατομμυρίων, κυρίως αλβανικής καταγωγής, περιλαμβάνει μια σερβική κοινότητα περίπου 120.000 που ζει αποκλειστικά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών από το 2011, ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν σε ένα σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων, αλλά έκτοτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν απότομα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ένας Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε από Σέρβο κομάντο του Κοσσυφοπεδίου.
Η ανακάλυψη ενός πολεμικού οπλοστασίου πυροδότησε περαιτέρω την οργή της Πρίστινα, η οποία κατηγορεί ανοιχτά τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την επίθεση. Διενεργείται έρευνα.
Δημοσίευση σχολίου