GuidePedia

0
Αναγνωρίζουν τώρα ότι δεν αντέχουμε άλλη μείωση μισθών ...
Το φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας άρχισε να βλέπει η τρόικα, διατηρώντας, όμως, τη σκληρή στάση της πλήρους εφαρμογής του Μνημονίου σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό.
Η πολυπληθής ομάδα των περίπου 35 μελών (20 ελεγκτές και 15 τεχνικοί) της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εν αρχή χθες άρχισε να μιλά για «αχτίδα φωτός» και να βλέπει πως το πρόγραμμα βαίνει καλώς εξασφαλίζοντάς μας τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.
Στη δεύτερη φάση, όμως, των πιο κρίσιμων συναντήσεων -σήμερα και αύριο- η τρόικα αναμένεται να δείξει για άλλη μία φορά το πιο σκληρό της πρόσωπο, καθώς θεωρεί ότι οι εξελίξεις (των αριθμών) την επιβεβαιώνουν και πως δεν πρέπει να υπάρξουν παρεκκλίσεις και δη στα δύο κρίσιμα ζητήματα του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού.

Το πρώτο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Τα συν της πρώτης ημέρας είναι ΦΠΑ και ύφεση και τα πλην πληθωρισμός και ανάπτυξη. Σε 8 κρίσιμους τομείς η τρόικα φέρεται να διαπιστώνει:

1Προϋπολογισμός. Εκτελείται κανονικά και δεν προβληματίζονται από υστέρηση εσόδων, καθώς στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα κατά 5,5% του ΑΕΠ (2,5% δαπάνες και 2,5% έσοδα) ή περίπου κατά 13,2 δισ. ευρώ, ήτοι να διαμορφωθεί στα 19,5 δισ. ευρώ φέτος ή 8,1% ΑΕΠ.

2ΦΠΑ. «Μεγάλη θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν την αύξηση 6% από αγορές (όχι απόδοση) του πρώτου τριμήνου ή καθαρά 8,5% δεδομένης ύφεσης 2,5%. Διαπιστώνουν ότι αποδίδει το μέτρο των αποδείξεων, γεγονός που σηματοδοτεί καθαρή σύλληψη φοροδιαφυγής, καθώς δεν έχει περάσει η αύξηση φόρων (ξεκίνησε μέσα Μαρτίου).

3Υφεση. Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών (τζίρος, βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.) είναι τα πρώτα σημάδια για κλείσιμο της ύφεσης σε ποσοστό μικρότερο του προβλεπόμενου 4%.

Λάθεψαν στον πληθωρισμό

4Πληθωρισμός. Το μεγάλο αρνητικό, με δόση «mea culpa» από την τρόικα που δεν είχε υπολογίσει τη μεγάλη επιβάρυνση από τις αυξήσεις φόρων. Ενδεικτικό είναι ότι από το 5,3% του Μαΐου το 4% είναι καθαρή φορολογική επιβάρυνση (βλ. πίνακα). Γεγονός που κρύβει μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, καθώς αποδίδουν ευθύνες εκατέρωθεν -αν και οι δύο, όπως και η τρόικα, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταδιακή απορρόφηση, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον, καθώς είναι εν εξελίξει τα διαρθρωτικά μέτρα (αντιμονοπωλιακή διεύθυνση, παρατηρητήριο τιμών σε καύσιμα και φάρμακα κ.λπ.). Το ανησυχητικό είναι ότι ο πληθωρισμός μάς κάνει πιο ακριβούς λειτουργώντας σε βάρος της ανταγωνιστικότητας, η οποία υποκρύπτει το μεγάλο κόστος των ενοικίων και της μη συμπίεσης των κερδών.

5Αναπτυξιακά. Εντονος προβληματισμός, καθώς διαπιστώνεται ατονία στον τομέα των επενδύσεων.

6Μισθοί. Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων έχει παραδώσει πόρισμα από τον περασμένο Μάιο, που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν οφείλεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το θέμα των μειώσεων αποδοχών έχει κλείσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ίδιοι, αλλά και η τρόικα, δεν βλέπει θετικά τις ενέργειες μείωσης αποδοχών που γίνονται ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμούν δε ότι «όταν αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις (μείωση αποζημίωσης απόλυσης) η πίεση θα είναι μεγαλύτερη».

7Ασφαλιστικό. Μια πρώτη γεύση παίρνουν σήμερα από τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και αύριο συναντώνται με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίνει βαρύτητα στις μελέτες που αποδεικνύουν ότι μετά τις αλλαγές, τα ασφαλιστικά ταμεία αντέχουν μέχρι το 2060. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή και «κλειδώσουν» οι αλλαγές τότε τα νομοσχέδια για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ένταξη και ενστόλων) θα πάνε στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν μέχρι τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

8ΙΚΑ. Οι δαπάνες των κλάδων υγείας και η εισφοροδιαφυγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψής τους στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα. Τον Μάιο διαπιστώνεται μείωση 3% της φαρμακευτικής δαπάνης έναντι 1,5% τον Απρίλιο και 5% σε σύγκριση με τον Μάιο 2009. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων 800 εκατ. από την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και 1,2 δισ. από τον περιορισμό της σπατάλης φαρμάκων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top