GuidePedia

0
Ως “άκαιρη” χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την χθεσινή απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα κατά 4 κλίμακες και να την ρίξει στην κατηγορία των “σκουπιδιών”, μιλώντας στο newstime.gr. Ωστόσο, η εν λόγω κίνηση του διεθνούς οίκου αντανακλά και το πόσο αβέβαιο είναι ακόμα ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η Moody’s δεν είχε κανένα λόγο να λάβει μία τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ εκτελείται κανονικά και μάλιστα βρίσκεται και πιο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, σε κάποιες περιπτώσεις.


Η υποβάθμιση ήταν “άκαιρη με τόσες θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προγράμματος”, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, από την Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήριζαν “χτύπημα κάτω από τη μέση” την “αδικαιολόγητη απόφαση”, του οίκου και ξεκαθάριζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις αξιολογήσεις των οίκων για να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα και να παρέχει ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο newstime.gr,  θεωρείται βέβαιο ότι η Moody’s θα υποβαθμίσει και τις αξιολογήσεις των τραπεζών, γεγονός που ουσιαστικά κλείνει το δρόμο του διατραπεζικού δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες και τις οδηγεί αναγκαστικά στο να εξαρτώνται από την ΕΚΤ. Και αυτό γιατί, μπορεί η ΕΚΤ να μην λαμβάνει υπόψη της τις αξιολογήσεις των οίκων, αλλά οι υπόλοιπες τράπεζες του κόσμου βασίζονται σε αυτές για να δανείσουν ή όχι τις άλλες τράπεζες.

Η Moody’s είναι ο δεύτερος οίκος που κατηγοριοποιεί την Ελλάδα στην βαθμίδα των “σκουπιδιών”. Ο πρώτος που έπραξε κάτι τέτοιο ήταν η Standard&Poor’s, ενώ ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης – η Fitch – δήλωσε χθες δια του αναλυτή της κ. Κ. Πράις, ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους η Moody’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία του “Ba1”, καθώς είναι ενδεικτικοί των αμφιβολιών που υπάρχουν στην αγορά και συντηρούν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου κυρία Σάρα Καρλσον, προχώρησε στην κίνηση αυτή εξαιτίας των αμφιβολιών που υπάρχουν για τα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και για το κατά πόσο τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει τα όσα αναγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με το ΔΝΤ, τη ΕΕ και την ΕΚΤ.

Επίσης, στην λίστα των ανησυχιών συμπεριλαμβάνεται και το υψηλό δημόσιο χρέος (εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2013), αλλά και ο μεγάλος λόγος των πληρωμών για τόκους προς τα έσοδα (αναμένεται να είναι στο 20% το 2014). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 2014, οι υποχρεώσεις για τόκους θα είναι κατά 20% μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους, οπότε δεν θα μπορούν εύκολα να αποπληρωθούν.

Αλλωστε, η κυρία Κάρλσον ανέφερε ότι “η αξιολόγηση Ba1 ενσωματώνει έναν μεγαλύτερο, αλλά και πάλι πολύ μικρό κίνδυνο χρεοκοπίας”, ο οποίος εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπου 7%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, νεώτερη αξιολόγηση – είτε θετική, είτε αρνητική – θα υπάρξει σε 12 με 18 μήνες και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top