GuidePedia

0
Την απάντηση της Άγκυρας ότι «δεν εμπιστεύεται καθόλου» το Ισραήλ στην πραγματοποίηση αμερόληπτης έρευνας, προκάλεσε η ανακοίνωση του Τελ Αβίβ ότι θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής, με δύο ξένους παρατηρητές, που θα εξετάσει τι έγινε κατά την επιδρομή των ισραηλινών στρατιωτών σε διεθνή χωρικά ύδατα, στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Το Ισραήλ είχε νωρίτερα απορρίψει πρόταση του ΟΗΕ για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, συμφώνησε όμως να συμπεριλάβει στην δική του επιτροπή δύο ξένους παρατηρητές.
Αυτοί είναι ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην ηγέτης των Ενωτικών του Όλστερ στη Βόρεια Ιρλανδία, Ντέιβιντ Τριμπλ, και ο καναδός Κεν Γουάτκιν, πρώην μέλος του δικαστικού σώματος του στρατού. Ο Τριμπλ βραβεύτηκε με Νομπέλ Ειρήνης για το ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορικής σημασίας συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998, που έδωσε τέλος στη χειρότερη πολιτική βία στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι δύο «ξένοι», αν και θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στα συμπεράσματα της έρευνας.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι Ισραηλινοί. Επικεφαλής θα τεθεί ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Γιαακόβ Τιρκελ, ο ε.α. στρατηγός και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ Αμός Χορέβ και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Σαμπτάι Ρόζεν.

Η Τουρκία

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το Ισραήλ, η χώρα που έκανε τέτοια επίθεση σε πολιτικό κομβόι σε διεθνή ύδατα, θα πραγματοποιήσει αμερόληπτη έρευνα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Άχμετ Νταβούτογλου. «Το να έχουμε έναν κατηγορούμενο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως εισαγγελέας και δικαστής δεν συνάδει με καμία αρχή δικαίου».

Κατά την επιδρομή των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο που έπαιρνε μέρος στην αποστολή σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι πολίτες.

Ο ΟΗΕ

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φαλκ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» όσον αφορά την επιτροπή που ενέκρινε το Ισραήλ για να προχωρήσει στην έρευνα των γεγονότων. Ο Φαλκ ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη εκτίμησε ότι μια «'ξένη και ανεξάρτητη έρευνα» θα ήταν προτιμότερη.

«Ο τύπος των δηλώσεων που έγιναν από ισραηλινούς πολιτικούς αξιωματούχους και το ότι οι ισραηλινοί στρατιωτικοί που μετείχαν στη ναυτική επιχείρηση δεν υποβλήθηκαν σε καμία εξέταση και ανάκριση, εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοπιστία της έρευνας», ανέφερε ο ίδιος στον Τύπο αφού παρουσίασε την έκθεσή του για την περίοδο των τελευταίων έξι μηνών.

Την 1η Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε από το Ισραήλ τη διενέργεια «μιας έρευνας ανεξάρτητης, αξιόπιστης και διαφανούς που να συνάδει με τα διεθνή κριτήρια» για τη διερεύνηση της αιματηρής ισραηλινής επιδρομής.

TA NEA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top