GuidePedia

0
Σε ανοιχτή γραμμή με εισαγγελείς, τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και σώματα ελεγκτών του Δημοσίου βρίσκονται υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης στέλνοντας σωρηδόν προς διερεύνηση ύποπτους φακέλους και υποθέσεις από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια όμως στιγμή, ανοιχτές πληγές στη ραχοκοκαλιά του Δημοσίου παραμένουν δεκάδες ρουσφετολογικά παραμάγαζα, απομεινάρια της προηγούμενης περιόδου, τα οποία εξακολουθούν να «αρμέγουν» κάθε μήνα από τον προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η παρ’ ολίγον χρεοκοπία της χώρας και η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό τοπίο στο οποίο, όπως φαίνεται, το κυνήγι κάθε υπαίτιου για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι αναπόφευκτο.

Ομως μια μερίδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που ανησυχούν γι΄ αυτήν την κλιμάκωση και θεωρούν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα έχει θύματα και από τα δύο στρατόπεδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας είδαν παρανομίες και σπατάλες σε φορείς και Oργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ύστερα από ελέγχους των επιθεωρητών και των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Επίσης νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για την «ΙΧ» λογική που είχε για το δημόσιο η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται ήδη σε στάδιο διερεύνησης.

Οι φάκελοι «Αγροτήμα» και «ΕΤΑ» του υπ. πολιτισμού έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Σε λίγες ημέρες αναμένονται τα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για ΕΟΤ και «Εργο Πολιτών».

Η Αγροτήμα ΑΕ είναι μια ανώνυμη εταιρεία με σκοπό την προαγωγή του αγροτοτουρισμού. Σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι μισθοί και οι αποζημιώσεις δίνονταν παράνομα. Οι προσλήψεις έγιναν εκτός ΑΣΕΠ και το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από 450.000 ευρώ έμεινε 18,68 ευρώ.

Πάντως, η πρόεδρος της εταιρείας Μπριγκέτα Παπασταύρου χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ψευδείς και αναπόδεικτες και ισχυρίζεται ότι θα τις αντικρούσει στα δικαστήρια.

Ο φάκελος Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα άνοιξε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όταν διαπίστωσε την παράνομη πρόσληψη του διευθυντή οικονομικών της εταιρείας. Κατόπιν ο έλεγχος διευρύνθηκε. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η «ΕΤΑ ΑΕ» είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο ρουσφετολογικών προσλήψεων χωρίς διαδικασίες διαφάνειας και χωρίς προγραμματισμό.

Την άμεση κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) διέταξε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των επιθεωρητών και ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Την τελευταία διετία τα έξοδα για ταξίδια ξεπέρασαν τα 650.000 ευρώ.


«ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Εργο... Καραμανλή με έξοδα 1.5 εκ. €


Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος διατάχθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και για το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του «Εργο Πολιτών». Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2005 από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μια ακόμη μαύρη τρύπα η οποία ρουφούσε κάθε χρόνο σημαντικά κονδύλια. Παρότι έχει αναγγελθεί η μελλοντική κατάργησή του εξακολουθεί να απομυζά κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσλήψεις στο «Εργο Πολιτών» γίνονταν χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ εξαιρετικά υψηλές θεωρούνται οι μισθολογικές δαπάνες, οι δαπάνες λειτουργίας και τα έξοδα για ταξίδια στο εξωτερικό. Αν και ο αρχικός ετήσιος προϋπολογισμός του Οργανισμού ήταν 900.000 ευρώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο εκτοξεύθηκε πάνω από το 1,5 εκατ. ευρώ.


ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Τεράστια σπατάλη διαπιστώνεται και στα ΕΛΤΑ, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι καταγγελίες αφορούν εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν σε ταξίδια, καλλυντικά, διασκεδάσεις σε κέντρα πολυτελείας. Επίσης παράνομες απευθείας αναθέσεις έργων, στημένους διαγωνισμούς προμηθειών και ανακαινίσεις εξοχικών.

Ακόμη, στον εισαγγελέα αναμένεται να στείλει το υπουργείο Παιδείας φάκελο για σπατάλες και κακοδιαχείριση στα ΤΕΙ καθώς και μια περίπτωση καθηγητή που εξακολουθούσε να πληρώνεται ενώ είχε παυθεί.
Ολυμπιακή
Διαφημίσεις 1.2 εκ € για το λουκέτο

Ο τ. υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης προώθησε προς τα τέλη του 2008 ολοσέλιδη καταχώριση σε 217 έντυπα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας για τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με την ανάγκη αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της ενημέρωσης.

Η υπουργική απόφαση που βγήκε τέλος Σεπτέμβρη 2008 προέβλεψε ότι η καταχώριση στο σύνολο των 217 εντύπων θα στοίχιζε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Το κείμενο είχε τίτλο «Η Ολυμπιακή δεν μπορεί να επιβαρύνει άλλο τους πολίτες - Ωρα για μόνιμη και βιώσιμη λύση» με υπότιτλο «Η Ολυμπιακή είναι σήμερα η μόνη εξολοκλήρου κρατική αεροπορική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα είναι η πιο ζημιογόνα εταιρεία σε σχέση με το μέγεθός της».

Ομως από το κείμενο της καταχώρισης ο αρμόδιος επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) κατάλαβε ότι πρόκειται για προβολή των δραστηριοτήτων του υπουργείου, κάτι που προϋπέθετε να προηγηθεί διαγωνισμός κι έτσι αρνήθηκε να εγκρίνει μια αρχική δαπάνη ύψους περίπου 230.000 ευρώ.


Διαφωνία. Ακολούθησε διαφωνία μεταξύ του επιτρόπου και του υπουργείου που επέμεινε να περάσει η δαπάνη, αλλά τελικά το ΕΣ έβγαλε «κόκκινη κάρτα». Σταμάτησε την πληρωμή του κονδυλίου και είπε ότι δεν είναι νόμιμη η δαπάνη, γιατί αποσκοπεί στην προώθηση πολιτικών θέσεων της κυβέρνησης και άρα δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που βάζει η νομοθεσία για τη διαφημιστική προβολή του Δημοσίου (ΠΔ 261/97) και τις κρατικές δαπάνες.

Με τη δημοσίευση του πρώτου πακέτου τον Νοέμβριο 2008 ζητήθηκε η εξόφληση των πρώτων 103 χρηματικών ενταλμάτων ύψους 230.000 ευρώ που αφορούσαν 99 περιφερειακές εφημερίδες από διάφορες πόλεις και μόλις 4 εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας (η μία μεγάλης και οι άλλες 3 πολύ μικρής κυκλοφορίας). Υπενθυμίζεται ότι παλιότερα είχε επικριθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο τ. υπουργός Θ. Ρουσόπουλος για γραμμή προώθησης και ενίσχυσης περιφερειακών εντύπων.

Η αρχική δαπάνη των 230.000 ευρώ μπλοκαρίστηκε από το ΕΣ ως μη νόμιμη, αφού προωθούσε ουσιαστικά κυβερνητική προπαγάνδα. Κρίθηκε ότι δεν καλύπτονται δαπάνες για πολιτικές θέσεις, αλλά μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσιακές ανάγκες (π.χ. καταχωρίσεις για προσλήψεις, προμήθειες, υπηρεσίες, έργα, μελέτες και τη συναφή δραστηριότητα για τη διεξαγωγή διαγωνισμών, εκπόνηση μελετών, εκτέλεση προϋπολογισμού κ.λπ.).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top