«ΦΕΥΓΩπριν με φάνε και μένα τα πιράνχας» είχε πει το 2002 ο κ. Αλ.Παπαδόπουλος προτού εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας. Δύο χρόνια αργότερα το υπουργείο ανέλαβε ο κ. Ν. Κακλαμάνης και σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ομολογούσε τότε ότι τα «πιράνχας» στα νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν. «Φοβάμαι μη με φάνε κι εμένα» σημείωνε, και έπειτα από δύο χρόνια αποχωρούσε, απογοητευμένος κι εκείνος, για να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας, διαπιστώνοντας ότι δύσκολα μπορεί να μπει τάξη στον χώρο της Υγείας. Τέσσερα χρόνια μετά, τα «πιράνχας» όχι μόνο ζουν αλλά έχουν γίνει και τετράπαχα! Οι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών και ιατρικών μηχανημάτων, με τη συνεργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, έχουν στήσει ένα απίστευτο φαγοπότι, το οποίο διπλασίασε τις δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από παντού, οι πάντες βγάζουν κέρδη. Από το οινόπνευμα και τις γάζες ως τους σπόγγους απορρόφησης και τα νεφροειδή, από τα στεντ και
τους απινιδωτές, ως τους καθετήρες, τους τεχνητούς μήνιγγες και τα ορθοπαιδικά υλικά, όλοι βγάζουν κέρδη που αγγίζουν ως και το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι πραγματικά απίστευτα. Το ίδιο υλικό, της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 100 ευρώ από κάθε νοσοκομείο του Λονδίνου ή της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 ως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα κερδοσκοπήσουν οι γιατροί και οι προμηθευτές σε κάθε νοσοκομείο! Η ίδια ακτινογραφία ή η ίδια θεραπεία χρεώνεται με άλλο κοστολόγιο στον «Ευαγγελισμό» και με άλλο στην Πάτρα ή στην Αλεξανδρούπολη, επειδή πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα ασφαλιστικά ταμεία!
Παρ΄ όλα αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη των νοσοκομείων καθώς στα χειρουργεία, αλλά και στους θαλάμους, επικρατεί καθεστώς απόλυτου χάους και η λογική «ο κλέψας του κλέψαντος». Για μια επέμβαση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα και υλικά πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπουν τα βιβλία της Ιατρικής. Υπάρχουν νοσοκομεία που παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα.
Οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υλικά χωρίς καμιά φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να παίρνουν υλικά για το σπίτι ακόμη και οι αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν ανήκουν στο δυναμικό των νοσοκομείων.
ΔΝΤ: «Κόψτε 500 εκατ. ευρώ»
Οταν οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί, κυριολεκτικά έφριξαν. «Για αρχή σάς ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να περικόψετε από τις δαπάνες υγείας 500 εκατ. ευρώ αμέσως» είπαν στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , η οποία πειθάρχησε αμέσως και μείωσε τον προϋπολογισμό για το 2010 από 3 δισ. ευρώ που τον είχε φθάσει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στα 2,5 δισ. ευρώ (η αντίστοιχη δαπάνη για το 2004 ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα η υπουργός διέταξε επείγουσα έρευνα από τις υπηρεσίες της και από τη Δικαιοσύνη, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από έναν μήνα. Τα συμπεράσματα είναι ότι αν το θελήσει η κυβέρνηση, μπορεί να στείλει στη φυλακή για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων τόσο πολλούς που θα χρειαστούν καινούργιες φυλακές! Οπως αποδείχθηκε, ολόκληρες ομάδες στα χειρουργεία και στους θαλάμους των ασθενών υπερκοστολογούν τα νοσοκομειακά υλικά και τα σπαταλούν αλόγιστα. Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν υπογράψει «με καπέλο» όλες τις προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων, ενώ οι υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν αδιαμαρτύρητα τους φουσκωμένους προϋπολογισμούς.
Διώξεις για όσους υπέγραψαν
«Οταν η έρευνα ολοκληρωθεί πλήρως θα ασκηθούν διώξεις και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» τονίζει στο «Βήμα» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί την πορεία των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία. «Θα λογοδοτήσουν όσοι υπέγραψαν εντάλματα παραγραφής υπερκοστολογημένων προϊόντων ή μηχανημάτων» προσθέτει.
Την έρευνα του υπουργείου Υγείας και της Δικαιοσύνης συντρέχει τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το ειδικό σώμα των «Ράμπο» που έχει δημιουργηθεί στην ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικές έρευνες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ταυτόχρονα ζητήθηκαν οι τιμές που ισχύουν για τα νοσοκομειακά υλικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των υπερτιμολογήσεων.
Μία ακόμη απίστευτη διαπίστωση, στην οποία έχουν καταλήξει οι ερευνητές της υπόθεσης αυτής, είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν ακόμη να εκκαθαρίσουν τα αρχεία τους για να έχουν πλήρη εικόνα του αριθμού των ασφαλισμένων τους.
Ασφαλισμένοι 150.000 νεκροί
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμη ασφαλισμένοι να αγγίζει τις 150.000. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά και περιπτώσεις νοσηλείας προσώπων που έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία της περιφέρειας.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων και εναλλακτικών σεναρίων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τη συνταγογράφηση 253 «καθημερινών» φαρμάκων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιόξινα κ.ά.).
Το πρώτο σενάριο προβλέπει άμεση και γενική μείωση των τιμών κατά 10%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1998-2009 με ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους κατά 12% από τον Φεβρουάριο του 2011. Μόνο από τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα μελετάται η γενική εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με σύστημα τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση τις πρωτότυπες δραστικές ουσίες. Με τη ρύθμιση αυτή θα εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην πλήρη μηχανοργάνωση και στον έλεγχο της διακίνησης των νοσοκομειακών υλικών με σύστημα που θα αναθεωρείται και θα βελτιώνεται ανά εξάμηνο.
Πόσο κοστίζουν τα ιατρικά υλικά σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη
* Η εξωνεφρική κάθαρση. Τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού αγοράζονται από τα νοσοκομεία σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές.
Αλλά είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές συντήρησης των μηχανημάτων.
Αντιθέτως είναι υψηλότερες απ΄ ό,τι στην Ευρώπη οι τιμές αναλώσιμων υλικών,όπως τα φίλτρα αιμοκάθαρσης,οι βελόνες παρακέντησης,τα διαλύματα κ.λπ.
* Οι ενδοφακοί στις οφθαλμιατρικές κλινικές. Ενας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»,280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ στην Ευρώπη.
* Στα νεφρολογικά υλικά. Ενα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ,ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.
* Στα ορθοπαιδικά υλικά. Ενας στειλεός κοστίζει 1.400 ευρώ στην Ελλάδα και 700 στην Κύπρο και μια κοτύλη 960 ευρώ στην Ελλάδα και 300 ευρώ στην Κύπρο. * Στα καρδιολογικά υλικά. Ενας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα,12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα,10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο. Με αυτές τις τιμές,η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ,ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%.Ταυτόχρονα,για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ.ευρώ, όταν στην Ισπανία,με τετραπλάσιο πληθυσμό,η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ.ευρώ.
Οι εταιρείες μοσχοπουλάνε με κέρδος ως και 773%!
Τέσσερις ελληνικές και ξένες εταιρείες που κυριαρχούν στις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού και των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων «δουλεύουν» με κέρδος που αγγίζει ακόμη και το 773%! Πρόκειται για τις εταιρείες ΙΑΜΕΧ ΑΕ, Αρθρωσις ΑΕ, Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ και ΒΙΟΜΕΤ ΑΕ, όπως καταγράφονται σε έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία αφορούσε το κόστος ειδικής ενδοπρόθεσης ισχίου και την προσφορά που έγινε από την εταιρεία ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος. Η προσφορά που έδωσε η ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος για να προμηθεύσει στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο είδος ήταν 28.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.
Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, «ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιοορθοπαιδικό εμφύτευμα, με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια αγοράς- τιμολόγια πώλησης),ότι η τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650
ευρώ και τιμολογήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην τιμή των 35.000 ευρώ»! Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στην αγορά του συγκεκριμένου εμφυτεύματος αλλά «επεκτάθηκε και στη διερεύνηση και άλλων ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων για γόνατα και ισχία προκειμένου να διαπιστωθούν το κόστος, η τιμή πώλησης και το μεικτό κέρδος». Και τα ευρήματα ήταν εξόχως αποκαλυπτικά. Ετσι λοιπόν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι προϊόν που έχει κόστος αγοράς 99 ευρώ η εταιρεία ΙΑΜΕΧ το πουλούσε 865 ευρώ στο Γενικό Κρατικό Αιγίου κερδίζοντας 773,7%. Την ίδια στιγμή η εταιρεία Αρθρωσις Ιατρικά Είδη ΑΕ είχε... «επιτυχίες» αφού κατόρθωνε (ίσως όχι και με μεγάλη προσπάθεια...) να προμηθεύεται εμφύτευμα με 189,04 ευρώ και να το πουλάει στο ΠΓΝ «Αττικόν» προς 1.290 ευρώ κερδίζοντας το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του 582,39%. Ενώ η εταιρεία Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ (βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης η σκανδαλώδης πώληση συγκεκριμένων ειδών) τη μηριαία πρόθεση την προμηθεύεται με 315 ευρώ και την πουλάει προς 2.500
ευρώ σε ιδιωτική κλινική.
ΤΟ ΒΗΜΑ
τους απινιδωτές, ως τους καθετήρες, τους τεχνητούς μήνιγγες και τα ορθοπαιδικά υλικά, όλοι βγάζουν κέρδη που αγγίζουν ως και το 1.000% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με τις τιμές των ίδιων υλικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κύπρο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι πραγματικά απίστευτα. Το ίδιο υλικό, της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 100 ευρώ από κάθε νοσοκομείο του Λονδίνου ή της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 ως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα κερδοσκοπήσουν οι γιατροί και οι προμηθευτές σε κάθε νοσοκομείο! Η ίδια ακτινογραφία ή η ίδια θεραπεία χρεώνεται με άλλο κοστολόγιο στον «Ευαγγελισμό» και με άλλο στην Πάτρα ή στην Αλεξανδρούπολη, επειδή πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα ασφαλιστικά ταμεία!
Παρ΄ όλα αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη των νοσοκομείων καθώς στα χειρουργεία, αλλά και στους θαλάμους, επικρατεί καθεστώς απόλυτου χάους και η λογική «ο κλέψας του κλέψαντος». Για μια επέμβαση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα και υλικά πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπουν τα βιβλία της Ιατρικής. Υπάρχουν νοσοκομεία που παραλαμβάνουν εν γνώσει τους άχρηστα υλικά, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο οι προμηθευτές ρίχνουν τις τιμές στα χρήσιμα.
Οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υλικά χωρίς καμιά φειδώ και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να παίρνουν υλικά για το σπίτι ακόμη και οι αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν ανήκουν στο δυναμικό των νοσοκομείων.
ΔΝΤ: «Κόψτε 500 εκατ. ευρώ»
Οταν οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί, κυριολεκτικά έφριξαν. «Για αρχή σάς ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να περικόψετε από τις δαπάνες υγείας 500 εκατ. ευρώ αμέσως» είπαν στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , η οποία πειθάρχησε αμέσως και μείωσε τον προϋπολογισμό για το 2010 από 3 δισ. ευρώ που τον είχε φθάσει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στα 2,5 δισ. ευρώ (η αντίστοιχη δαπάνη για το 2004 ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα η υπουργός διέταξε επείγουσα έρευνα από τις υπηρεσίες της και από τη Δικαιοσύνη, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από έναν μήνα. Τα συμπεράσματα είναι ότι αν το θελήσει η κυβέρνηση, μπορεί να στείλει στη φυλακή για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων τόσο πολλούς που θα χρειαστούν καινούργιες φυλακές! Οπως αποδείχθηκε, ολόκληρες ομάδες στα χειρουργεία και στους θαλάμους των ασθενών υπερκοστολογούν τα νοσοκομειακά υλικά και τα σπαταλούν αλόγιστα. Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν υπογράψει «με καπέλο» όλες τις προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων, ενώ οι υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν αδιαμαρτύρητα τους φουσκωμένους προϋπολογισμούς.
Διώξεις για όσους υπέγραψαν
«Οταν η έρευνα ολοκληρωθεί πλήρως θα ασκηθούν διώξεις και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» τονίζει στο «Βήμα» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί την πορεία των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία. «Θα λογοδοτήσουν όσοι υπέγραψαν εντάλματα παραγραφής υπερκοστολογημένων προϊόντων ή μηχανημάτων» προσθέτει.
Την έρευνα του υπουργείου Υγείας και της Δικαιοσύνης συντρέχει τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το ειδικό σώμα των «Ράμπο» που έχει δημιουργηθεί στην ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικές έρευνες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ταυτόχρονα ζητήθηκαν οι τιμές που ισχύουν για τα νοσοκομειακά υλικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των υπερτιμολογήσεων.
Μία ακόμη απίστευτη διαπίστωση, στην οποία έχουν καταλήξει οι ερευνητές της υπόθεσης αυτής, είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν ακόμη να εκκαθαρίσουν τα αρχεία τους για να έχουν πλήρη εικόνα του αριθμού των ασφαλισμένων τους.
Ασφαλισμένοι 150.000 νεκροί
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμη ασφαλισμένοι να αγγίζει τις 150.000. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά και περιπτώσεις νοσηλείας προσώπων που έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία της περιφέρειας.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων και εναλλακτικών σεναρίων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τη συνταγογράφηση 253 «καθημερινών» φαρμάκων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιόξινα κ.ά.).
Το πρώτο σενάριο προβλέπει άμεση και γενική μείωση των τιμών κατά 10%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1998-2009 με ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους κατά 12% από τον Φεβρουάριο του 2011. Μόνο από τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα μελετάται η γενική εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με σύστημα τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση τις πρωτότυπες δραστικές ουσίες. Με τη ρύθμιση αυτή θα εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην πλήρη μηχανοργάνωση και στον έλεγχο της διακίνησης των νοσοκομειακών υλικών με σύστημα που θα αναθεωρείται και θα βελτιώνεται ανά εξάμηνο.
Πόσο κοστίζουν τα ιατρικά υλικά σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη
* Η εξωνεφρική κάθαρση. Τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού αγοράζονται από τα νοσοκομεία σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές.
Αλλά είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές συντήρησης των μηχανημάτων.
Αντιθέτως είναι υψηλότερες απ΄ ό,τι στην Ευρώπη οι τιμές αναλώσιμων υλικών,όπως τα φίλτρα αιμοκάθαρσης,οι βελόνες παρακέντησης,τα διαλύματα κ.λπ.
* Οι ενδοφακοί στις οφθαλμιατρικές κλινικές. Ενας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»,280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ στην Ευρώπη.
* Στα νεφρολογικά υλικά. Ενα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ,ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.
* Στα ορθοπαιδικά υλικά. Ενας στειλεός κοστίζει 1.400 ευρώ στην Ελλάδα και 700 στην Κύπρο και μια κοτύλη 960 ευρώ στην Ελλάδα και 300 ευρώ στην Κύπρο. * Στα καρδιολογικά υλικά. Ενας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα,12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα,10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο. Με αυτές τις τιμές,η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ,ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%.Ταυτόχρονα,για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ.ευρώ, όταν στην Ισπανία,με τετραπλάσιο πληθυσμό,η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ.ευρώ.
Οι εταιρείες μοσχοπουλάνε με κέρδος ως και 773%!
Τέσσερις ελληνικές και ξένες εταιρείες που κυριαρχούν στις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού και των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων «δουλεύουν» με κέρδος που αγγίζει ακόμη και το 773%! Πρόκειται για τις εταιρείες ΙΑΜΕΧ ΑΕ, Αρθρωσις ΑΕ, Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ και ΒΙΟΜΕΤ ΑΕ, όπως καταγράφονται σε έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία αφορούσε το κόστος ειδικής ενδοπρόθεσης ισχίου και την προσφορά που έγινε από την εταιρεία ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος. Η προσφορά που έδωσε η ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος για να προμηθεύσει στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο είδος ήταν 28.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.
Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, «ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιοορθοπαιδικό εμφύτευμα, με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια αγοράς- τιμολόγια πώλησης),ότι η τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650
ευρώ και τιμολογήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην τιμή των 35.000 ευρώ»! Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στην αγορά του συγκεκριμένου εμφυτεύματος αλλά «επεκτάθηκε και στη διερεύνηση και άλλων ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων για γόνατα και ισχία προκειμένου να διαπιστωθούν το κόστος, η τιμή πώλησης και το μεικτό κέρδος». Και τα ευρήματα ήταν εξόχως αποκαλυπτικά. Ετσι λοιπόν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι προϊόν που έχει κόστος αγοράς 99 ευρώ η εταιρεία ΙΑΜΕΧ το πουλούσε 865 ευρώ στο Γενικό Κρατικό Αιγίου κερδίζοντας 773,7%. Την ίδια στιγμή η εταιρεία Αρθρωσις Ιατρικά Είδη ΑΕ είχε... «επιτυχίες» αφού κατόρθωνε (ίσως όχι και με μεγάλη προσπάθεια...) να προμηθεύεται εμφύτευμα με 189,04 ευρώ και να το πουλάει στο ΠΓΝ «Αττικόν» προς 1.290 ευρώ κερδίζοντας το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του 582,39%. Ενώ η εταιρεία Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ (βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης η σκανδαλώδης πώληση συγκεκριμένων ειδών) τη μηριαία πρόθεση την προμηθεύεται με 315 ευρώ και την πουλάει προς 2.500
ευρώ σε ιδιωτική κλινική.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσίευση σχολίου