GuidePedia

Το ποσοστό της διαρροής από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ (σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis) φτάνει στο 13,5%- πρόκειται κυρίως για μισθωτούς
Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό απαντά ο Γιώργoς


Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ- και κυρίως των μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν οργιστεί από την εξαγγελία Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη για πάγωμα μισθών και συντάξεων επί μία ακόμη διετία- είναι το πλέον καθοριστικό στοιχείο που θα κρίνει την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει πολύ μεγάλη συσπείρωση (της τάξης του 90%). Ως εκ τούτου, αυτό που θα μεγιστοποιούσε την εκλογική του απόδοση- λένε οι δημοσκόποι- είναι η αυξημένη διαρροή ψηφοφόρων από τη Ν.Δ.
Επιστρέφουν. Η εξαγγελία Καραμανλή για νέα λιτότητα σπρώχνει, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, πολλούς από τους θιγόμενους που είχαν στο παρελθόν ψηφίσει Ν.Δ. να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό της διαρροής αυτής προς το ΠΑΣΟΚ.....(σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis) φτάνει στο 13,5%- πρόκειται κυρίως για μισθωτούς- θιγόμενους, πέραν των εν γένει δυσαρεστημένων- και έχει δυνατότητες να μεγιστοποιηθεί, εφόσον ο κ. Παπανδρέου παρουσιάσει οικονομικό πρόγραμμα στον αντίποδα της μονόπλευρης λιτότητας του κ. Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Θα διαβεβαιώσει κατηγορηματικά σήμερα το βράδυ πως πάγωμα μισθών και συντάξεων δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν πάνω από τον πληθωρισμό. Οι έως τώρα προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για πληθωρισμό το 2009 της τάξης του 1,8%, μολονότι παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Είναι λογικό λοιπόν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ, να αναμένουν αυξήσεις γύρω στο 2%. Όπως επίσης είναι λογικό, μετά τη δέσμευση Παπανδρέου, να ενισχυθεί το κύμα φυγής από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ.


Τέσσερα «κλειδιά» ρυθμίζουν το αποτέλεσμα της κάλπης

Υπάρχουν- σύμφωνα με τους δημοσκόπουςτέσσερα «κλειδιά» (εκτός από το πάγωμα των μισθών) που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η αποχή: Κάποιον ρόλο στη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα παίξει το ποσοστό της αποχής- στις ευρωεκλογές, περίπου 2 εκατ. ψηφοφόροι του 2007 δεν προσήλθαν στις κάλπες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εξ αυτών, περίπου ένας στους τέσσερις σκέφτεται πάλι να μην ψηφίσει- και όσον αφορά αυτούς τους ψηφοφόρους πάλι η Ν.Δ. έχει μια ελαφρά πλειοψηφία.

Η Β΄ Αθηνών: Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας με 1,5 εκατ. ψηφοφόρους- περίπου το 1/6 του συνόλου- παίζει καθοριστικότατο ρόλο. Τόσο στις εκλογές του 2004, όσο και στις εκλογές του 2007, έδωσε τη νίκη στη Ν.Δ.

παρά την παράδοση που την ήθελε «πράσινη».

Στις ευρωεκλογές, ωστόσο, το κυβερνών κόμμα καταποντίστηκε. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτός ο... καταποντισμός (κυρίως στο δυτικό τμήμα) θα συνεχιστεί και το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στην ηγεμονική θέση του- που κάποτε άγγιζε το 50%.

Το ποσοστό του πρώτου κόμματος: Σε αντίθεση με άλλα εκλογικά συστήματα, η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο- αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι το απόλυτο ποσοστό του πρώτου κόμματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει το 40%- και με την έννοια αυτή αγγίζει την αυτοδυναμία. Αντιστοίχως, ο αποκλεισμός είτε των Οικολόγων, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετεί στην αύξηση του απόλυτου ποσοστού.

Οι μετακινήσεις από ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΟΚ: Σύμφωνα με τους αρμοδίους των δημοσκοπήσεων, η διαρροή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει κλείσει στο 20% του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο αποκλεισμός του από τη Βουλή θεωρείται δύσκολος, κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά την πιθανότητα αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.
 
Top