GuidePedia

0

Του Σωτήρη Σιδέρη
Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα μια “νίκη” στην υπόθεση Μπελέρη με αποκλειστικό στόχο να εξιλεωθεί προς την ακροδεξιά της πτέρυγα, εν μέσω εντάσεων για τη νομιμοποίηση των μεταναστών -εργατών, την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και την κατάρρευση του δόγματος Νόμος και Τάξη. Την εκτόνωση μέσω συμβιβασμού επιδιώκουν και οι ξένες πρεσβείες στα Τίρανα, καθώς και η Αλβανία βρίσκεται στα όρια εκτροπής με την παραπομπή σε δίκη του Μπερίσα.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Έντι Ράμα εγκλωβίστηκαν στις θέσεις τους και τώρα θέλουν διέξοδο. Ο πρώτος, ενώ υπέγραψε την επιστολή προς την Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απειλεί με βέτο στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων . Ο δεύτερος εγκλωβίστηκε στην ακαμψία του ότι είναι θέμα της δικαιοσύνης ενώ ο ίδιος είναι πρωταγωνιστής του σκανδάλου. Πρόβλημα είναι ότι τα νομικά κενά στην υπόθεση Μπελέρη, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, επιτείνουν την σύγχυση. Ρόλο στην όξυνση , εκτός του Ράμα, διαδραμάτισε ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος πήγε στα Τίρανα στις 22 Νοεμβρίου, συναντήθηκε με τον Μπελέρη και απαίτησε λύση πριν τη σύνοδο κορυφής, προκαλώντας την αντίδραση του Ράμα που θέλει απευθείας συνεννόηση με τον Μητσοτάκη.

Κακοί οιωνοί

Ο συμβιβασμός που επιδιώκεται, άγνωστο όμως αν γίνει δεκτός από την Αθήνα, προβλέπει την αναγνώριση εκλογής του Μπελέρη, όχι όμως και την ορκωμοσία του, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση , την τοποθέτηση μεταβατικού δημάρχου και ανάλογα με την τελική απόφαση του δικαστηρίου, αν δηλαδή κριθεί αθώος ή ένοχος θα υπάρξει συνέχεια . Δηλαδή ή θα γίνει νόμιμος δήμαρχος ή θα φυλακιστεί αν κριθεί ένοχος. Σημειώνεται ότι ο Έντι Ράμα βρίσκεται σε πόλεμο με την αντιπολίτευση μετά την απόφαση της βουλής για παραπομπή σε δίκη του Σαλί Μπερίσα για διαφθορά και η ευρωπαική του πορεία είναι το τέλειο άλλοθι για την κρίση διχασμού προς την οποία οδεύει η Αλβανία . Το άλλο σενάριο είναι ο Ράμα να σκληρύνει τη θέση του για να αλλάξει την ατζέντα στα Τίρανα.
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Κρίση ενδέχεται να προκύψει και στη Βόρεια Μακεδονία, γιατί αν στις εκλογές νικήσει η αντιπολίτευση, είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί και πως , ο όρος της ΕΕ για την αλλαγή του συντάγματος ώστε να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα. Οπότε ας έχουμε υπόψη την πιθανότητα ενός νέου σκηνικού στην περιοχή. Στην Αλβανία, ο Μπερίσα κήρυξε ανένδοτο αγώνα κατά του Ράμα, είπε ότι η απόφαση είναι εγκληματική και ωμή παραβίαση του Συντάγματος και κάλεσε τους οπαδούς του σε διαρκείς διαδηλώσεις ανυπακοής στο κράτος, μέχρι την ανατροπή του “καθεστώτος Ράμα”

Τα σενάρια που προκαλούν ανησυχία

Η υπόθεση Μπελέρη θα ήταν πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη, αν πριν την σύνοδο κορυφής η ΕΕ θα καθιστούσε σαφείς τους όρους. Αρχικά υπήρξαν διάφορες προστριβές από την γνωστή αδιαφορία της Γερμανίας που θέλει να επιβάλλει καταστάσεις όταν προωθεί τα συμφέροντά της, αδιαφορώντας για τις θέσεις άλλων χωρών. Αλλά δεν ήταν μόνο η Γερμανία. Στο πλευρό του Ράμα ήταν και η Ιταλία που διαμορφώνει πλαίσιο στρατηγικών σχέσεων με τα Τίρανα, είναι η επιρροή της Τουρκίας, ήταν και η Ισπανία . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε πολύτιμο χρόνο ενώ διάφοροι απεσταλμένοι από την Αθήνα εκνεύριζαν την κυβέρνηση Ράμα . Ας μην υποτιμήσουμε όμως και τον χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού, που είναι κυκλοθυμικός και χάνει τον έλεγχο σε συνθήκες έντασης .

Μια ανάρτηση του Έντι Ράμα υπό την πίεση των γεγονότων που προαναφέραμε προκάλεσαν κάποια ανακούφιση στην Αθήνα , αλλά οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν υπάρξει διέξοδος ή εμπλοκή. Αν υπάρξει διέξοδος, αυτή θα προκληθεί από την πίεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, καθώς βλέπουν ότι η εσωτερική κρίση στην Αλβανία μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον Ράμα. Αυτός ο φόβος, δηλαδή της αποσταθεροποίησης μπορεί να είναι και το πρόβλημα της Ελλάδας καθώς οι ξένες χώρες θέλουν να κλείσει άρον άρον το θέμα, χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη δηλαδή. Με απλά λόγια δικαίωση θα υπάρξει αν ο Μπελέρη κάνει την θητεία του ως δήμαρχος. Όλα τα άλλα θα είναι μπαλώματα που κάποια στιγμή θα ξηλωθούν και η ένταση θα επανέλθει.

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «είναι θετικό το βήμα του Αλβανού πρωθυπουργού. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσο οι επόμενες ενέργειες είναι συμβατές με εκείνα που έχουμε θέσει ως όρους. Θα μελετήσουμε καλά την απόφαση για να δούμε πως κινείται, σε κάθε περίπτωση είναι θετικό βήμα".

Η υπόθεση αυτή έφερε στην επιφάνεια τις ελληνοαλβανικές σχέσεις με αρνητικό τρόπο. Υποχωρεί η πιθανότητα λύσεων στο θέμα της ΑΟΖ και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει χάσει έδαφος ,ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί ραγδαία η επιρροή της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στα Τίρανα.
Ο Ράμα στην αναρτησή του παραδέχεται για πρώτη φορά ότι ο Μπελέρη είναι εκλεγμένος δήμαρχος, ότι ο σημερινός δήμαρχος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση ως νομική και όχι ως πολιτική που είναι:

Η ανάρτηση του Έντι Ράμα:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:
1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.
2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα.
3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας. Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top