Πλήρης αμφισβήτηση της τουρκική εκδοχής για τους υπαιτίους του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 προκύπτει από έκθεση με τίτλο «Turkey: The Impact of the Gülenist Movement» (Τουρκία: Ο αντίκτυπος του κινήματος Γκιουλέν) την οποία συνέταξε ο θεσμός που λειτουργεί ως άτυπη υπηρεσία πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «EU Intelligence and Situation Centre», γνωστό με το ακρωνύμιο IntCen (Intelligence Center), καθώς δεν προσυπογράφει την ευθύνη του ιδρύματος «Χιζμέτ», της οργάνωσης επί της ουσίας του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η έκθεση που παραδόθηκε στις 24 Αυγούστου και τελικά διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα «The Times», εκτοξεύεται μια πολύ σοβαρή κατηγορία, έστω και υπό τη μορφή εικασίας – συμπεράσματος, το ότι οι διώξεις των Γκιουλενιστών είχαν προγραμματιστεί από τον Ερντογάν πολλά χρόνια πριν!
Όχι ότι αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά το να το αναφέρει η άτυπη υπηρεσία πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιεί πληροφορίες από τις χώρες μέλη, επιτρέποντας σε πολλούς να πουν πράγματα τα οποία δεν θα ήθελαν αν χρεωθούν στις χώρες τους υπό τον φόβο τουρκικών αντιποίνων, έχει διαφορετική βαρύτητα.
Το «προϊόν» της σύνθεσης των πληροφοριών από τα κράτη-μέλη μάλιστα, καταλήγει σε εμπιστευτικές εκθέσεις οι οποίες ενημερώνουν τις κυβερνήσεις μέσω των πρεσβευτών των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες, έδρα της ΕΕ, καθώς επίσης και σε ανώτατους αξιωματούχους της Ένωσης.
Το συμπέρασμα της έκθεσης, είναι ότι η πιθανότητα να διέθετε τις δυνατότητες να οργανώσει τέτοιο πραξικόπημα το κίνημα Γκιουλέν είναι πολύ μικρές, θεωρώντας ως πιθανότερο σενάριο την οργάνωση του πραξικοπήματος από πυρήνα Κεμαλικών και ενδεχομένως μερικών Γκιουλενιστών, αλλά και διαφόρων προελεύσεων ευκαιριακών συμμάχων μέσα από το τουρκικό στράτευμα, χαμηλότερων βαθμών στην ιεραρχία, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι πιέζονται αν δράσουν για να διασφαλίσουν την επιτυχία του πραξικοπήματος.
Με απλά λόγια, η θέση που παίρνει η έκθεση αδειάζει εντελώς το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στη συνέχεια εναντίον των εσωτερικών του αντιπάλων, αποκαλώντας το ευθέως ως «προσχηματικό». Και αυτό διότι η ταχύτητα με την οποία έχει εξελιχθεί η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, υποδεικνύει με σαφήνεια, ότι υπήρχαν έτοιμες από καιρό «λίστες προγραφών αντιφρονούντων»…
Το μέγα ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η δημοσιοποίηση δημιουργεί μέγιστο θέμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει νέους τριγμούς στην ήδη βαθύτατα προβληματική σχέση Άγκυρας – Βρυξελλών. Εάν δηλαδή θα ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική, να επιχειρήσει διαφυγή η Ένωση από το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι δεν εκφράζει τη «θεσμική άποψη» της ΕΕ και πως αποτελεί μια έκθεση από τις πολλές που λαμβάνονται…
Δημοσίευση σχολίου