GuidePedia

0

Στην Ελλάδα που ο ''κόσμος'' είναι έτοιμος να ορκισθεί πίστη σε οργάνωση που θα του πληρώνει τα δάνεια ,πίστη την οποία εάν προδώσει θα περιμένει να υποστεί ως τιμωρία την ''διάλυση της κυτταρικής του σύνθεσης'' σε αυτή την χώρα λοιπόν είναι λίγο έως πολύ δύσκολο να πεις κάποιες αλήθειες χωρίς να υποστείς κυρώσεις.

Ο λόγος για το Κοσσυφοπέδιο και την Σερβία την οποία και θεωρούμε ως σύμμαχο και ομόδοξη κτλ κτλ .

Οι Έλληνες χωρίς να είναι δουλειά μας και χωρίς να μας έχει υποχρεώσει κανείς έχουμε αποδεχθεί την χρηστότητα των Σέρβων και την αχρειότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κάτι το οποίο μεταφρασμένο στην ανάλογη ελληνική πραγματικότητα στην Θράκη αποτελει επικίνδυνη προσέγγιση

Το Κόσοβο και οι Αλβανοί αποτελούσαν πάντα ένα πρόβλημα για τους Σέρβους, από αιώνες.Οι Αλβανοί συντάχθηκαν στο πλευρό των Οθωμανών και από νωρίς εκδηλώθηκαν ως εχθροί των Σέρβων. Δεν θα μπω σε ιστορικές λεπτομέρειες σε βάθος αιώνων, θα σας πω για τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Σέρβοι και ειδικά ο Μιλόσεβιτς διέπραξαν σωρεία λαθών αναφορικά με το Αλβανικό ζήτημα και το Κόσοβο.

Ο Μιλόσεβιτς απέτυχε ως ηγέτης διότι παρέλαβε χώρα και παρέδωσε χάος. Αντί να υποστηρίξει τον μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών του Κοσόβου, τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα ο οποίος και έχαιρε κάθε εκτίμησης από το Αλβανικό στοιχείο και οποίος ήταν ο μόνος που μπορούσε να εξομαλύνει την αυτονομιστική μανία των ομοεθνών, ο Μιλόσεβιτς προτίμησε την καταστολή του κινήματος αφήνοντας τις διαβουλεύσεις στην άκρη.

Οι Αλβανοί από το 1989 είχαν καταφέρει να στήσουν τις περίφημες ΄΄παράλληλες δομές΄΄ που ήταν ένα σκιώδες σύστημα υποκατάστασης της σερβικής κρατικής μηχανής με άτυπες αλλά εξίσου αποτελεσματικές Αλβανικές.Οι Αλβανοί έστησαν παράλληλες δομές στην υγεία, στην παιδεία ακόμα και αστυνομία και παρατραπεζικό σύστημα σύστημα κάτω από την μύτη των Σέρβων.'Ολα αυτά χρήζουν μελέτης απο τους Έλληνες για να προλάβουμε ανάλογες καταστάσεις στην Θράκη,οι οποίες ωστόσο δύσκολα θα προκύψουν εάν συνεχίσουμε να φερόμαστε με σωφροσύνη και νομιμότητα.

Οι Αλβανοί είχαν το δικαίωμα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό ως οικονομικοί μετανάστες κάτι που εκμεταλλεύτηκαν κατά κόρον και με τα εμβάσματα τους οργανώθηκαν οι παράλληλες δομές στο Κόσοβο.

Οι Σέρβοι απο την άλλη δεν θέλησαν ποτέ να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα.Το πρόβλημα ήταν ότι η αλβανική κοινότητα,τόσο κατά τις τελευταίες ταραγμένες δεκαετίες όσο και διαχρονικά, είχε ένα υψηλότατο δείκτη γεννήσεων.Η Αλβανική κοινότητα παρόλο που δεν είναι και ιδιαίτερα θρησκευόμενη (μουσουλμάνοι) ακολουθεί ένα υπερσυντηρητικό τρόπο ζωής δομημένο γύρω από την οικογένεια.Οι Σέρβοι από την άλλη και παρ όλο που δεν μετανάστευαν διατήρησαν ένα πιο δυτικό τρόπο ζωής, με ελευθερίες, με τις γυναίκες τους να επιθυμούν την καριέρα αντι της τεκνοποίησης, με ροπή προς τις διασκεδάσεις και γενικότερα ο Σερβικός λαός πάντα αγαπούσε τα παιδιά του το ίδιο με τους Αλβανούς αλλά δεν έφερνε στον κόσμο τον ίδιο αριθμό από αυτά.

Χωρίς να αναλωνόμαστε σε χρονολογικές λεπτομέρειες θα πούμε εν τάχει ότι ο Μιλόσεβιτς προέβη σε μια σειρά μοιραίων λαθών, όπως η άρνηση για ουσιαστικό διάλογο με τον μετριοπαθή Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η αδυναμία αντιληφθεί ότι δεν μπορούσε να καταστείλει την Αλβανική επιθυμία για αυτονομία με διωγμούς, καταστολή και αποκλεισμό των Αλβανών απο την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και του Κοσόβου, δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι στο ένα εκατομμύριο πληθυσμού το 60% ήταν ήδη Αλβανοί και ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε μια μικροσκοπική μειονότητα αλλά μια ισχυρή πλειονότητα.

Τα αποτελέσματα γνωστά , οι Σέρβοι έχασαν το Κόσοβο το οποίο το 2008 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μονομερώς από την Αλβανική κοινότητα μιας και οι Σέρβοι αρνούμενοι την οποιαδήποτε υπόσταση του δεν συμμετείχαν στα κοινά με κανένα τρόπο.Το Κόσοβο έγινε ένα διζωνικό κράτος το οποίο στα χαρτιά διοικούνταν και από τις δύο κοινότητες αλλά η άρνηση των Σέρβων του Κοσόβου να συμμετάσχουν στο σχήμα αυτό μακροπρόθεσμα τους ζημίωσε ακόμα περισσότερο εφόσον άφησαν το πεδίο ελεύθερο γα την Αλβανική κοινότητα να ορίζει τις τύχες τους.

Τα λάθη συνεχίστηκαν και μετά το 2008, τόσο από τους Αλβανούς όσο και από τους Σέρβους.

Αυτό που κανείς δεν θα σας πει είναι ότι μετά το 2008 και αφού στην ουσία οι δυο κοινότητες χωρίστηκαν, οι Σερβοι στον βορρά και οι Αλβανοί στον Νότο, άρχισε και απο τις δύο πλευρές η εκμετάλλευση και υποδαύλιση των εθνοτικών παθών απο τις μαφίες, τόσο σέρβικης όσο και αλβανικής.

Οι δε Αλβανοί είδαν με μεγάλη ικανοποίηση την άρνηση των Σέρβων να συμμετάσχουν στους κρατικούς θεσμούς και διακυβέρνηση ( κοινοβούλιο, αστυνομία, στρατός) γρήγορα πήραν υπό τον έλεγχο τους το κράτος χωρίς να τους ελέγχει κανείς.Κατόπιν εξαπέλυσαν διωγμούς εναντίον της Αλβανικής μεσαίας τάξης της οποίας μέλη ήταν και πολλοί αστοί πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν μεγαλώσει, είχαν ανατραφεί και είχαν εργασθεί πλάι πλάι με τους Σέρβους στα πλαίσια της πρώην Γιουγκοσλαβίας και με τους οποίους δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές αλλά το αντίθετο.

Το ίδιο ισχύει και γα την εργατική τάξη των Αλβανών του Κοσόβου, θα προτιμούσαν για παράδειγμα των ορυχείων μολύβδου και χρυσού της Μιτροβίτσας ακόμα και εάν δούλευαν μαζί με Σέρβους παρά την ανεργία του στείρου εθνικισμού.

Η Αλβανική μαφία η οποία βεβαίως έχει και στηρίγματα στην κυβέρνηση του Κοσόβου, έφερε χιλιάδες Αλβανούς εξαθλιωμένους χωρικούς, ανθρώπους που ζούσαν στην καθημαγμένη επαρχία του αλβανικού τομέα, και τους έδωσαν δουλειές σε διάφορες επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα .Οι επιχειρήσεις αυτές αφορούσαν σούπερ μάρκετ και παροχή υπηρεσιών, καμία σοβαρή επένδυση στην μεταποίηση, και στις οποίες η μαφία ξέπλενε χρήμα απο ναρκωτικά, λαθρεμπόριο όπλων ακόμα και ανθρώπινων οργάνων. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι οι πιστοί ψηφοφόροι της κυβερνητικής μαφίας εφόσον έχουν δουλειά και κάποιο μισθό την στιγμή που οι μορφωμένοι Αλβανοί αστοί που πάντα έβλεπαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με απέχθεια ζουν στο περιθώριο ανίκανοι να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Οι Σέρβοι από την μεριά τους περιχαρακώθηκαν στον Βόρειο τομέα, όντας μόνο 250-300,000ψυχές έναντι των 700,000 Αλβανών και καταδικάστηκαν στην εξαθλίωση εφόσον ακόμα και εάν ήθελαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους να εργασθούν στον Αλβανικό τομέα, διακιώμα που θα προστάτευε η εκεί διεθνής στρατιωτική παρουσία, ακόμα και τότε δεν θα τολμούσαν για να μην υποστούν αντίποινα απο τους ομοεθνείς τους.

Στον σερβικό τομέα η μητροπολιτκή Σερβία γρήγορα εγκατέστησε ένα δίκτυο δικών της οργάνων, ανθρώπων οι οποιοι λαμβανουν παχυλούς μισθους και που διευθύνουν ένα δίκτυο ελέγχου της ''εθνικιστικής ορθότητας ''των Σέρβων του Κοσόβου.Η καθολική ανεργία στον Σερβικό τομέα αλλά και η απαγόρευση από την κοινότητα προς κάθε μέλος της για εύρεση εργασίας στον Αλβανικό τομέα ώθησε πολλούς Σέρβους το Κοσόβου να ενταχθούν στο εθνικιστικό δίκτυο για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν, μια κατάσταση η οποία στοίχιζε πολύ χρήμα στην μητέρα Σερβία η οποία με την σειρά της αναγκάσθηκε σε κάποιο χρόνο να εγκαταλείψει παροδικά το Κόσοβο και τον σερβικό τομέα στον βωμό των υποσχέσεων της Ε.Ε. για ένταξη.Τελικά όμως η Σερβία ανέκρουσε πρύμναν και συνέχισε την ίδια πολιτική στο Κόσοβο.

Η άρνηση των Σέρβων να ενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς του Κοσόβου όπως ο στρατός και η αστυνομία νομίζοντας έτσι ότι θα σαμποτάρουν το κρατικό αυτό μόρφωμα είναι και μια από τις αιτίες της πρόσφατης έντασης Κοσόβου και Σερβίας με αφορμή ένα σερβικό τραίνο του οποίου απαγορεύθηκε η είσοδος στον Αλβανικό τομέα του Κοσόβου και της εμφάνισης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου ( ROSU) στον σερβικό τομέα.

Οι ειδικές δυνάμεις αυτές αποτελούνται απο Αλβανούς και μόνο οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την άρνηση των Σέρβων να ενταχθούν στα σώματα ασφαλείας. Η ROSU είναι μονάδα η οποία έχει φήμη σκληροτράχηλης και αποτελεσματικής η οποία ωστόσο σε γενικές γραμμές σέβεται το άτυπο άβατο του σερβικού τομέα.Ωστόσο παροδικά σπάει αυτό το άβατο , κυρίως σε επίπεδο παρουσίας και μόνο εφόσον δεν θα τολμούσε ποτέ να κάνει κάποια ουσαστική επιχείρηση στον σερβικό τομέα.Η μονάδα αυτή περισσότερο παρενοχλεί και οξύνει τα πνεύματα με την παρουσία της παρά σημειώνει κάποιες επιτυχείς επιχειρήσεις στον σερβικό τομέα και πάντα σε περιόδους έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσοβάρικης κυβέρνησης ( που αποτελείται απο Αλβανούς) .

Η Σερβία αμφιταλαντεύεται μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, τελευταία φαίνεται να κλίνει προς την Ρωσία.

Αυτό που πρέπει να μάθουμε εμείς από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα όποια μειονοτικά προβλήματα δεν λύνονται με απελπισμένα διαβήματα, βία και καταστολή. Για το Κόσοβο γνωρίζω πολύ περισσότερα τα οποία ίσως κάποτε συζητήσουμε σε μια ημερίδα, αυτό που έχω να πω προς το παρόν είναι ότι όσοι Κοσοβάροι , Σερβοι κι Αλβανοί , ηλικίας 35 ετών και πάνω, ερωτηθούν τι προτιμούν περισσότερο, την επανασύσταση της Γιουγκοσλαβίας και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς εθνικισμούς ή την διαιώνιση της σημερινή κατάστασης , θα απαντήσουν υπέρ του πρώτου.

Το όνειρο και η βασική επιδίωξη κάθε νέου Αλβανού-Κοσοβάρου είναι να μεταναστεύσει, να φύγει απο τον τόπο του, να γλυτώσει απο την φτώχεια.Οι Σέρβοι Κοσοβάροι απο την αλλη έχουν βυθιστεί στην ανέχεια και την απελπισία περιμένοντας την Ρωσία να τους σώσει.

Εάν θεωρούμε ότι μια μειονότητα τείνει να μετατραπεί σε πλειονότητα λόγω της αύξησης των γεννήσεων και του μετριοπαθή τρόπου ζωής μακριά από τον εκμαυλισμό των τελευταίων δεκαετιών τότε η λύση είναι και εμείς να ακολουθήσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής και όχι να πάρουμε τα μαχαίρια και να σφάζουμε, διότι θα χάσουμε ακόμα περισσότερα και θα δώσουμε το δικαίωμα σε ΄΄εθνικούς πατερες'' να μας εκμεταλλευτούν μέχρι τέλους.

Δυστυχώς τα Βαλκάνια δεν φημίζονται για τον πραγματισμό των κατοίκων τους στην σκέψη.Οι Βαλκάνιοι προτιμούν την καταστροφή και τον πόλεμο, τον θάνατο και την φτώχεια από την απλή παραδοχή και ορθολογιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων μεταξύ τους.

Βέβαια χρειάζεται και ηγεσία,ηγεσία που να αντιλαμβάνεται το πεδίο της επερχόμενης αντιπαράθεσης και η οποία θα αποκλείει κάθε εξωγενή παράγοντα, οικονομικό και πολιτικό.Ο Μιλόσεβιτς απέτυχε να κατανοήσει ότι η Αλβανική κοινότητα είχε πόρους και υποσ΄τηριξη από το εξωτερικό, απέτυχε να κατανοήσει ότι η όξυνση στο Κόσοβο θα αποτελούσε το βούτυρο στο ψωμί των ΗΠΑ και Γερμανίας για επέμβαση και διαμελισμό.Απέτυχε να κατανοήσει ότι μετά την Βοσνία όλα ήταν πλέον πιθανά.

Η Σερβία σήμερα συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μόνο εάν προσδεθεί στο ρωσικό άρμα θα ξεμπλέξει. Είναι σίγουρο ότι τόσο το Κόσοβο όσο και το Πρεσεβο είναι περιοχές στις οποίες θα εξελιχθούν ένοπλες συγκρούσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top