GuidePedia

0
Καθώς οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις επόμενες εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά και στις πιθανότητες το “κύμα εκδημοκρατισμού” να σαρώσει κι άλλες χώρες, το
ερώτημα στο οποίο επιχειρούν ν απαντήσουν είναι η “περιφερειακή σταθερότητα” καθώς μπορεί
ένα κύμα αντιθέτων δυναμεων να επιδιώξει τη δημιουργία σύγχισης και ανατροπής της
διαδικασίας εκδημοκρατισμού, που φαίνεται εχθρική στα μάτια τους.

Ήδη η Σαουδική Αραβία αντέδρασε με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και με διακοπή της
ροής πληροφοριών σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, ανακοινώνοντας μόνο την
παραίτηση Μουμπάρακ και την ανάληψη της ηγεσίας από το Στρατό. Αντίθετα το Ιράν αντέδρασε
σκληρά προειδοποιώντας μέσω του πρέσβη του στην ΕΕ, Αλί Ασγκάρ Χατζή, ότι “η αιγυπτιακή
νεολαία θα πρέπει να προσέχει τη βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ απορρίπτοντας το “πατροναρισμά”
της λόγω των δεσμών τους με το καθεστώς Μουμπάρακ”.
Αλγερία
Στην Αλγερία, τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εξ αυτών δύο σοβαρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία που κατέστειλε αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης.Η κινητοποίηση ακολούθησε την ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο. Επικριτές της κυβέρνησης της Αλγερίας είχαν ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων που ισχύσει στη χώρα, πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία.
Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου μετά από 30 χρόνια ενέπνευσε την κινητοποίηση του κόμματος “Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία” (Rassemblement pour la Culture et la Democratie, RCD). “Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος“, φώναζαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσά τους και ο Αλί Μπελχάτζ, πρώην ηγέτης του εκτός νόμου Ισλαμικού Μετώπου. Οι διαδηλωτές κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να βρεθούν λίγο αργότερα εκ νέου αποκλεισμένοι από την αστυνομία, ανέφεραν γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές.
Η αστυνομία συνέλαβε 10 διαδηλωτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του RCD Μοσέν Μπελαμπές στο Γερμανικό Πρακτορείο, μεταξύ των οποίων ο Φοντίλ Μπουρμάλα, ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Συντονισμού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία (CNCD, το οποίο συγκρότησαν αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των αυτόνομων συνδικάτων). Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ήταν μάρτυρας σε δυο συλλήψεις, ο ένας από τους οποίους είναι ο Οτμάν Μααζούζ, βουλευτής του RCD. Το Αλγέρι παρακολουθεί νευρικά τις διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν σε λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στην Τυνησία και κατόπιν στην Αίγυπτο. Στην πρωτεύουσα είχε διαταχθεί γενική κινητοποίηση της αστυνομίας ήδη από χθες, σύμφωνα με ανταποκριτές και την εφημερίδα El Watan.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξήρε το έργο του αιγυπτιακού ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου “που μέσα σε λεπτές αντικειμενικές συνθήκες προχωρεί προς την εκπλήρωση της δημοκρατίας, της μεταρρύθμισης, της κοινωνικής δικαιοσύνης“.
Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ισλαμικής διάσκεψης επισήμανε ότι “ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται ενώπιος με ιστορικούς μετασχηματισμούς, που απαιτούν ακριβή οράματα και υψηλό βαθμό σοφίας“. Ο τούρκος γγ του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου “συνεχάρη τον αιγυπτιακό λαό για τον θρίαμβο της βούλησής του, ευχόμενός του πρόοδο κι ευημερία“.
Τέλος, στη Δαμασκό, όπου έγιναν σήμερα επίσημες ιρακινοσυριακές συνομιλίες, τονίστηκε στο περιθώριό τους ότι “ο αιγυπτιακός λαός θα τα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες στη χώρα του, να εδραιώσει τον ρόλο της στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα“, ενώ επισημάνθηκε ότι “θα πρέπει ο αιγυπτιακός λαός ελεύθερα να μπορέσει να εκφράσει τη βούλησή του και να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας“. Το Ιράκ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του, Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, ενώ τη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top