GuidePedia

0
Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι η Αίγυπτος, έπειτα και από την πτώση του Mubarak, δεν έχει και τόση πολλή..σημασία για τις ΗΠΑ τελικά, δέκα λόγοι αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Τους λόγους αυτούς αναλύει ο StephenWaltστο έγκυρο περιοδικό διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής Foreign Policy:
1)Χρήματα: Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν την Αίγυπτο με περίπου $2.000.000.000 υπό μορφήν οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.
Αυτά τα χρήματα θεωρούνται από πολλούς ως ένα μέσο ενθάρρυνσης του Καΐρου για σεβασμό των Συνθηκών του 1978 και για περεταίρω συνεργασία με τις ΗΠΑ σε άλλα πεδία.

2)Φήμη: Υποστηρίζοντας ένα καθεστώς αντιδημοκρατικό, αντιφιλελεύθερο και εξόχως καταπιεστικό αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τη φήμη των ΗΠΑ παγκοσμίως. Μία αλλαγή θα συνέφερε τις ΗΠΑ όσον αφορά το γόητρό τους παγκοσμίως.

3)Σταθερότητα στην περιοχή: Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσει η περιοχή να έχει μία στοιχειώδη σταθερότητα, θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν διαύλους επικοινωνίας με την ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου.

4)Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας: Η πάγια πολιτική αυτή των ΗΠΑ τους απαγορεύει να αφήσουν χωρίς “επίβλεψη” και προσοχή την Αίγυπτο, της οποίας η ισχυρή ισλαμική αντιπολίτευση εγγυάται ότι η επιρροή της Al-Qaeda μπορεί δυνητικά να αυξηθεί.

5)Σχέσεις με τους άλλους συμμάχους στην περιοχή: Η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία μάλλον θα δυσαρεστηθούν εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν ξαφνικά από την Αίγυπτο και θα θεωρήσουν ότι δεν καλύπτονται πλέον από την Washington.

6)Ο κίνδυνος του περισπασμού: Αυτός ο λόγος, φυσική συνέχεια του προηγούμενου, περιλαμβάνει την αδυναμία των ΗΠΑ να χειριστούν και άλλα διεθνή ζητήματα ταυτόχρονα με αυτό της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η Κίνα να κατορθώσει να αυξήσει την παρουσία της παγκοσμίως.

7)Ηθική: Οι αξίες που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ δεν τις αφήνουν να απόσχουν από μία κατάσταση η οποία τις θέτει σε κίνδυνο (τις αξίες), ειδικά όταν συμπίπτουν και τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον λόγο διαδραματίζουν λέξεις όπως «δημοκρατία», «ελευθερία» και «ανθρώπινα δικαιώματα».

8) O ρόλος των νέων ΜΜΕ(πικοινωνίας): Ο λόγος γίνεται για το Facebook, το Twitter και άλλα, παρόμοια νέα μέσα, αλλά και το αν και κατά πόσο αυτά θα επιφέρουν τον εκδημοκρατισμό.

9) Μαθαίνοντας τα σωστά μαθήματα: Το μάθημα στο οποίο εδώ αναφέρεται είναι το εξής: η προώθηση της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο (όπως και σε πολλές άλλες περιοχές) πετυχαίνεται καλύτερα από κάτω προς τα πάνω και μέσω έμμεσων πολιτικών.

10) Τεστ για τον Obama: Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διεθνή κρίση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση Obama. Σε περίπτωση που επιτύχει τουςστόχουςτης, ο Obama θα τύχει ευνοϊκής κριτικής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα κριθεί μάλλον ανεπαρκής.

Σε τελική ανάλυση, είναι εμφανές ότι η Αίγυπτος παραμένει εξαιρετικά σημαντική για τις ΗΠΑ, όχι μόνο για αυτούςτους λόγους, αλλά και για άλλους, όπως η γεωπολιτική σημασία του Σουέζ, αλλά και το γεγονός ότι για τους Άραβες ισχύει το ρητό «Masromaldunia» («ايندلا مأ رصم»), το οποίο σημαίνει «η Αίγυπτος [είναι] μητέρα του κόσμου».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top