Και το Siprnet είναι από μόνο του ένα ακρωνύμιο για το Secret Internet Protocol Router Network, το οποίο σχεδιάστηκε για να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας – με στόχο το διαμοιρασμό πληροφοριών εύκολα και εμπιστευτικά μεταξύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την υφήλιο. Το Siprnet είναι ένα παγκόσμιο στρατιωτικό διαδικτυακό σύστημα των ΗΠΑ, που λειτουργεί ανεξάρτητα από το διαδίκτυο των πολιτών και «τρέχει» από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.
Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγιναν κινήσεις από τις ΗΠα για να συνδεθούν ανεξάρτητα αρχεία με κυβερνητικές πληροφορίες με την ελπίδα να μην εγκλωβίζονται πια κρίσιμες πληροφορίες σε «αποθήκες πληροφοριών». Την τελευταία δεκαετία, μεγάλος αριθμός πρεσβειών των ΗΠα συνδέθηκαν στο Siprnet, προκειμένου να μοιράζονται διπλωματικές και στρατιωτικές πληροφορίες. Το 2002 συνδεδεμένες στο Siprnet ήταν 125 πρεσβείες που μέχρι το 2005 έγιναν 180.
Ένας εσωτερικός οδηγός για το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών τους συμβουλεύει να χρησιμοποιούν τον προσδιορισμό «Sipdis» μόνο για «την υποβολή εκθέσεων και άλλων ενημερωτικών μηνυμάτων που κρίνονται κατάλληλα για κοινοποίηση προς την κυβερνητική διϋπηρεσιακή κοινότητα των ΗΠΑ». Ο οδηγός διευκρινίζει διάφορα άλλα κανάλια για ακόμα πιο ευαίσθητο υλικό, μεταξύ των οποίων και Nodis, Exdis, ο Roger και ο Docklamp Channel (για την επικοινωνία μεταξύ επιτετραμμένων της Άμυνας και της Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας), και μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών αποστολών σε όλο τον κόσμο συνδέονται στο σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι ένα διπλωματικό έγγραφο που φέρει το χαρακτηρισμό Sipdis αυτόματα αποθηκεύεται στην απόρρητη ιστοσελίδα της πρεσβείας του. Από εκεί μπορεί να αναζητηθεί όχι μόνο από οποιονδήποτε στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από οποιονδήποτε στο στρατό των ΗΠΑ ο οποίος έχει υπολογιστή συνδεδεμένο στο Siprnet.
Εκατομμύρια Αμερικανοί στρατιώτες και οι αξιωματούχοι κατέχουν «μυστική» διαβάθμιση ασφαλείας. Οι αρχές των ΗΠΑ καταμέτρησαν 3.067.000 άτομα με χαρακτηρισμό «απόρρητο» σε μια μελέτη του 1993. Από τότε, το μέγεθος της εγκατάστασης έχει αυξηθεί αισθητά. Μια άλλη έκθεση από τον Μάιο του 2009, αναφέρει: «Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 υπεράσπιση του έθνους και οι ανάγκες πληροφοριών αυξήθηκε, με αποτέλεσμα αυξημένη ζήτηση για προσωπικό με άδεια ασφαλείας». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πάντως αρνήθηκε χθες να πει ακριβώς πόσοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο Siprnet.
Οι χρήστες έχουν από ένα username και ένα «ισχυρό» password (από 10 χαρακτήρες ή περισσότερο, τουλάχιστον δύο κεφαλαία, δύο αριθμούς και από δύο σύμβολα), τα οποία πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον κάθε 150 ημέρες. Θεωρητικά, τουλάχιστον, ο χρήστης πρέπει να παραμείνουν στον υπολογιστή, ανά πάσα στιγμή ενώ έχουν συνδεθεί, και να αποσυνδεθεί ακόμη και για να πάει στην τουαλέτα ή να πάρει ένα φλιτζάνι καφέ.
Και πάλι στη θεωρία, κάθε memory stick ή CD που συνδέεται σε υπολογιστή με πρόσβαση στο Siprnet πρέπει αυτομάτως να χαρακτηρίζεται απόρρητο και να φυλάσσεται με ασφάλεια. Σε περίπτωση που σημειωθεί σύνδεση προσωπικής συσκευής όπως ένα iPod, τότε αυτό μπορεί να κατασχεθεί. Στην πράξη, αυτά τα πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας είχαν χαλαρώσει προκειμένου να καταστεί το σύστημα όσο πιο εύκολο στη χρήση όσο το δυνατόν.
Διατυπώθηκαν υποθέσεις ότι το σύστημα συναγερμού για τον εντοπισμό ύποπτων χρήσεων του δικτύου είχε ανασταλεί για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά από παράπονα ότι ήταν άβολο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά ο εκπρόσωπος PJ Crowley, δήλωσε: «Το υπουργείο Άμυνας επανεξετάζει όλες τις σχετικές διαδικασίες λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει διασφαλίσει ότι οι βασική ύλη φτάνει σε όσους την έχουν ανάγκη».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου