GuidePedia

0
Τι και αν η παρουσία του στα τουρκικά πολιτικά δρώμενα δεν είναι αξιοσημείωτη; Κατά διαστήματα το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP) κατορθώνει να βρεθεί στο προσκήνιο με περίεργες τοποθετήσεις και βίαιες εθνικιστικές εξάρσεις.Λίγες ημέρες μετά την ιστορική λειτουργία στη Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεση της για εορταστική λειτουργία του Ραμαζανιού στην Αγία Σοφία. Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, ζητά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως αντίκρισμα για τη μονοήμερη λειτουργία στη Μονή Σουμελά.

Σύμφωνα με την επίσημη πρόταση του κόμματος, προβλέπεται μονοήμερη λειτουργία στην Αγία Σοφία και προτείνεται ως ημέρα λειτουργίας το μεγάλο μπαϊράμι των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι.

Χθες, μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης και διαδήλωσαν με το αίτημα «θέλουμε να προσευχηθούμε το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία». Σε ανακοίνωση τους, τα μέλη του κόμματος δήλωσαν ότι σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και ζητούν ισότητα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν λανθασμένη την απόφαση της λειτουργίας της Μονής Σουμελά στις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους ίδιους, στις 15 Αυγούστου 1461 οι οθωμανικές δυνάμεις εισήλθαν στην Τραπεζούντα και οι αρχές θα έπρεπε να σεβαστούν αυτή την επέτειο. Ολοκληρώνοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις τους, τα μέλη του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας ζήτησαν από την κυβέρνηση να εξετάσει την κανονική επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας ιδρύθηκε την δεκαετία 90΄ από πολιτικές προσωπικότητες που γνωρίστηκαν με την πολιτική μέσα από τις δομές των Γκρίζων Λύκων και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗP). Σε αντίθεση με το τελευταίο το οποίο αποδίδει μεγάλη έμφαση στον παντουρανισμό, σε ιδεολογικό επίπεδο το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας επιχειρεί να πλαισιώσει τον τουρκικό εθνικισμό με το πολιτικό Ισλάμ. Κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, τα μέλη του κόμματος απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ με τις ισλαμιστικές τοποθετήσεις τους.

Στο παρελθόν, αριστεροί ακτιβιστές της Τουρκίας δέχθηκαν επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους από τα μέλη του κόμματος με το πρόσχημα της μη τήρησης της νηστείας. Πέρσι, ο ηγέτης του κόμματος Μουχσίν Γιαζιτζίογλου έχασε την ζωή του σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Αν και στις γενικές εκλογές του 2007 το κόμμα δεν εξασφάλισε βουλευτική έδρα, στις δημοτικές εκλογές του 2009 κατάφερε να εξασφαλίσει την δημαρχεία της Σεβάστειας.

Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος απαγορεύτηκε το 1935 επί της προεδρίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τότε η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας.

Του Νίκου Στέλγια
www.kathimerini.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

 
Top