GuidePedia

0
Σφόδρα πιθανή θεωρείται πλέον η παραπομπή σε δίκη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος του ισχυρού άνδρα του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, μετά τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο, που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Ενόψει των αποφάσεων του συμβουλίου, γίνεται εσπευσμένα η προετοιμασία της διαδοχής Βουρλούμη στον ΟΤΕ, ενώ η ξαφνική απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ για delisting από τη Ν. Υόρκη θεωρείται από πολλούς συναφής με τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Βουρλούμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βουρλούμης, στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, προώθησε την αντικατάστασή του από το «δεξί χέρι» του στον ΟΤΕ, τον κ. Ιορδάνη Αϊβάζη. Όμως, παρότι το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για την πρόταση αυτή, στο Μέγαρο Μαξίμου τίποτε δεν θεωρείται βέβαιο, καθώς ο κ. Αϊβάζης θεωρείται από πολλούς συνεχιστής του «συστήματος Βουρλούμη» στον ΟΤΕ και εξετάζεται πολύ σοβαρά ποιες πολιτικές παρενέργειες θα είχε αυτή η επιλογή.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έχουν φθάσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, για τον κ. Βουρλούμη έχει προταθεί από τις 27 Δεκεμβρίου από τον αρμόδιο εισαγγελέα η παραπομπή του σε δίκη για τη γνωστή υπόθεση των υπερτιμολογημένων συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με την Siemens και την Intracom, που αποτέλεσαν συνέχεια των χαρακτηρισμένων ως «αμαρτωλών» προγραμματικών συμβάσεων του παρελθόντος.

Ο κ. Βουρλούμης και άλλα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού κατηγορούνται, ότι προκάλεσαν ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΤΕ, καθώς ενέκριναν τιμήματα για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης πολύ υψηλότερα από αυτά που είχε εισηγηθεί η αρμόδια διεύθυνση του ΟΤΕ. Η σχετική ποινική δίωξη έχει ασκηθεί από το 2007, ενώ οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί το 2005.

Οι αναμενόμενες δικαστικές εξελίξεις για τον κ. Βουρλούμη συμπίπτουν με την απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, να προχωρήσει άμεσα στη διαγραφή της μετοχής του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρεται, ότι η αποχώρηση από την Νέα Υόρκη υπαγορεύθηκε από το δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη, κόστος διατήρησης της μετοχής στο ταμπλό, με τη μορφή των πιστοποιητικών διαπραγμάτευσης (ADR).

Αυτή η «αθώα» εξήγηση θα ήταν πειστική, αν οι ανακοινώσεις δεν γίνονταν σε χρόνο όχι ανύποπτο, όπως τονίζουν χρηματιστηριακά στελέχη που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης μετοχών στο ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο της Ν. Υόρκης:
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, μαζί με τη διαγραφή (deregistering) των μετοχών θα υπάρξει και ο συνακόλουθος τερματισμός των υποχρεώσεων ενημέρωσης, που προβλέπονται από τον αμερικανικό χρηματιστηριακό νόμο του 1934.
Σύμφωνα με το νόμο, ο ΟΤΕ θα ήταν υποχρεωμένος, αμέσως μόλις γινόταν γνωστό στους δικηγόρους του ότι παραπέμπεται σε δίκη ο κ. Βουρλούμης, να ενημερώσει σχετικά την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το επενδυτικό κοινό. Ο νόμος του 1934 περιλαμβάνει δρακόντειες προβλέψεις πρόληψης και καταστολής της εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού και η απόκρυψη σοβαρών γεγονότων ελέγχεται με μεγάλη αυστηρότητα από την SEC.

Όμως, ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του εμπλέκεται σε πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση, που αφορά αδικήματα εταιρικής διαφθοράς, ο ΟΤΕ θα βρισκόταν εκτεθειμένος σε μια πολύ σοβαρή έρευνα της SEC, η οποία θα έπρεπε να αρχίσει αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της παραπομπής του κ. Βουρλούμη σε δίκη.

Μεταξύ άλλων, σε μια έρευνα τέτοιου χαρακτήρα θα μπορούσε να ελεγχθεί η διοίκηση του Οργανισμού για το γεγονός, ότι δεν γνωστοποίησε έγκαιρα (από το 2007) ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κ. Βουρλούμη και άλλων στελεχών, με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας.

Επιπλέον, θα υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να ελεγχθεί ο Οργανισμός με βάση τον πολύ αυστηρό νόμο (Foreign Corrupt Practices Act), που αποτελεί το φόβητρο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μετά τα πολύ αυστηρά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Siemens. Ο ΟΤΕ, όπως και κάθε άλλη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξένη επιχείρηση είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει ιδιαίτερα αυστηρά πρότυπα πρόληψης πράξεων διαφθοράς, που είναι πολύ αμφίβολο αν λειτούργησαν στην περίπτωση των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης (μάλλον το αντίθετο συνέβη…).

Πάντως, ακόμη και αν ο ΟΤΕ αποσύρει τη μετοχή του, αποφεύγοντας τη δυσάρεστη διαδικασία της γνωστοποίησης της παραπομπής του προέδρου του σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς, η SEC διατηρεί το δικαίωμά τη να διερευνήσει την υπόθεση, κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπάγγελτα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του “S”, δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να υποβληθεί σχετική καταγγελία προς την SEC.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top