GuidePedia

0
Θέμα προσπάθησε να δημιουργήσει η Άγκυρα στον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, τον οποίο έφερε δήθεν ότι «Σκέφτεται την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του Ιλκέρ Μπασμπούγ για να πετάνε άοπλα τα ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο». Η «είδηση» που μετέδωσε το ΑΠΕ από την Τουρκία επικαλούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου Ανατολή με τίτλο: «Τουρκία: Δηλώσεις στρατηγού Ιλκέρ Μπάσμουγ για Αιγαίο», διαψεύδεται απόλυτα από το ΓΕΕΘΑ,
αλλά και από τον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκο με τον οποίο επικοινώνησε λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το defencenet.gr. Το όλο θέμα μυρίζει από μακριά «προβοκάτσια» και «ψυχολογικές επιχειρήσεις», αλλά έχει ενδιαφέρον το πώς το θέτει ο Τούρκος: «Δεν αποσκοπούμε στην πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο, αλλά στην εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας», δηλώνει ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμουγ, υπογραμμίζοντας ότι αν δεχθεί πρόσκληση, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Ι.Μπασμπούγ είπε πως κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε πριν από 15 μέρες στις Βρυξέλλες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών επιτελείων του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τόνισε πως «το μεγαλύτερο ρίσκο σχετίζεται με τις πολεμικές αεροπορίες».

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Τούρκος επιτελάρχης είπε πως «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις, πετούν δίχως οπλισμό» και ότι «οπλισμένα πετούν μόνο λίγα αεροσκάφη που συνοδεύουν» τα πρώτα.

Είπε ακόμη πως ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη πετούν οπλισμένα», ζητώντας «να αφαιρέσουμε τα όπλα αυτά και να μειώσουμε το βαθμό απειλής». Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατηγό, ο πτέραρχος Γιάγκος απάντησε λέγοντας ότι θα το σκεφτεί.

Ο Ι Μπασμπούγ είπε επίσης ότι «είναι λάθος η αντίληψη περί μείωσης των ωρών πτήσης» αφού «πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένο επίπεδο η πολεμική ετοιμότητα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας». «Εμείς κρατάμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις ώρες πτήσεις. Πέραν τούτου, φυσικά και θα πετάμε στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εκπαιδευτικές πτήσεις και πάνω από τη θάλασσα. Ένα μέρος των πτήσεων πραγματοποιείται στη Μεσόγειο», πρόσθεσε και τόνισε: «Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε προβλήματα και κρίση στο Αιγαίο. Σκοπός μας είναι να κρατούμε σε ένα επίπεδο την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών μας και της πολεμικής αεροπορίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στα περί επίσκεψής του στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είχε σχεδιαστεί η επίσκεψή αυτή, αλλά ματαιώθηκε μετά την αποστράτευση του Έλληνα ομολόγου του και τόνισε πως «εάν υπάρξει πρόσκληση, θα πάω ευχαρίστως και εγώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί όπλων».

Αυτά προκαλούν οι "άνωθεν" επιβαλλόμενες συναντήσεις μεταξύ δύο Α/ΓΕΕΘΑ που έχουν τελείως διαφορετικούς ρόλους στα κράτη τους και ο ένας είναι επιτιθέμενος και ο άλλος αμυνόμενος.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε "ανακοίνωση διάψευσης" που εξέδωσε πριν λίγο το ΓΕΕΘΑ για το θέμα αναφέρονται τα εξής:

"Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αρχηγός των τουρκικών ΕΔ Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει ότι, στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ι. Γιάγκος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως έχει αναφερθεί και στην υπ’ αριθμόν 34/2010 Ανακοίνωση Τύπου του ΓΕΕΘΑ της 5ης Μαΐου 2010. Κατά τη συζήτηση που έγινε, ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε και υποστήριξε τις πάγιες εθνικές θέσεις της χώρας".


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top