GuidePedia

0
Τους διαλόγους του με τους Ανάν και Ντε Σότο στο Μπούργκενστοκ έδωσε μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Πέτρος Μολυβιάτης. Η αναβολή του δημοψηφίσματος ζητήθηκε για να υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν.
Τι είπε ο Μολυβιάτης σε Ανάν και Ντε Σότο
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣτης Νέας Δημοκρατίας και πρώην εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρεμβαίνει στα όσα ισχυρίσθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Μπούργκενστοκ και τη στάση της Αθήνας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά ζήτησαν τότε αναβολή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, ενώ εκείνος ήταν εποικοδομητικός μη θέλοντας να καθυστερήσει η συμφωνημένη διαδικασία. Ο κ. Κουμουτσάκος σε κείμενο του στην Καθημερινή, αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του αποσκοπούσε στο να αποδειχθεί η, κατά Ερντογάν, αντιπαραγωγική ελληνική στάση σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις και κατ’ επέκταση στην προοπτική λύσεως του Κυπριακού. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά απ’ όσα σκοπίμως και καθόλου αθώα υπαινίχθηκε ο κ. Ερντογάν. Στη συνέχεια παραθέτει σχεδόν αυτούσιους δύο διάλογους τού τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη με τον τότε Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Ντε Σότο και τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν.

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ:
Ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε, θα ήταν ίσως χρήσιμο να εξετάσουμε αναβολή ολίγων μηνών του προγραμματισμένου για τον Απρίλιο δημοψηφίσματος.

ΝΤΕ ΣΟΤΟ:
Με βρίσκετε απροετοίμαστο. Θα μεταφέρω τη σκέψη σας στον γενικό γραμματέα, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ:
Κύριε υπουργέ, γιατί ζητάτε αναβολή του δημοψηφίσματος;

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ:
Μα γιατί κ. Γενικέ Γραμματέα, εάν υπό τις παρούσες συνθήκες πραγματοποιηθεί τελικώς το δημοψήφισμα στις 24 Απρίλιου, τότε στις 25 Απριλίου, το Σχέδιο Επίλυσης που φέρει το όνομά σας θα είναι «νεκρό».

«Σοφόν το σαφές». Σκοπός εκείνης της πρότασης ήταν μόνον ένας: να δοθεί χρόνος και μια ακόμα ευκαιρία στη διαπραγμάτευση για ενδεχόμενη σύγκλιση απόψεων, θετική έκβαση του δημοψηφίσματος και τελικώς επίλυση.

Με λίγα λόγια, ο κ. Μολυβιάτης πρότεινε, παραφράζοντας τον Τζον Λένον, «give negotiationsa chance», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

koumoutsakos_170Αποψη-Ο κ. Ερντογάν, το Μπούργκενστοκ και η αλήθεια
Του Γιωργου Σ. Κουμουτσακου*

Πολλά μπορούν να ειπωθούν, και θα ειπωθούν τις προσεχείς ημέρες, για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν και της εντυπωσιακά πολυπληθούς τουρκικής αποστολής στην «μετά Μηχανισμό Ελλάδα». Αλλωστε, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δώσει με τα πληθωρικά λεγόμενά του επαρκή τροφή για πολλαπλές αναλύσεις που είμαι σίγουρος ότι έχουν ξεκινήσει στο υπουργείο Εξωτερικών και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι να δώσει απαντήσεις σε όσα ανέφερε -χωρίς καν το επιβαλλόμενο σε φιλοξενούμενο ηγέτη τακτ- ο κ. Ερντογάν. Σκοπός του είναι να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για κάτι που ανέφερε ο κ. Ερντογάν, αφήνοντάς το εσκεμμένα ασαφές, με στόχο τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τη στάση της Ελλάδας την εποχή των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Ανάν στο Μπούργκενστοκ.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά ζήτησαν τότε αναβολή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, ενώ εκείνος ήταν εποικοδομητικός μη θέλοντας να καθυστερήσει η συμφωνημένη διαδικασία. Είναι εμφανές ότι η ετεροχρονισμένη αυτή αναφορά -δήθεν αποκάλυψη- του Τούρκου φιλοξενούμενού μας αποσκοπούσε στο να αποδειχθεί η, κατά Ερντογάν, αντιπαραγωγική ελληνική στάση σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις και κατ’ επέκταση στην προοπτική λύσεως του Κυπριακού. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά απ’ όσα σκοπίμως και καθόλου αθώα υπαινίχθηκε ο κ. Ερντογάν.

Εχοντας τότε την τιμή να είμαι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και ως εκ τούτου να παρακολουθώ στενά την πορεία εκείνων των διαπραγματεύσεων, μεταφέρω σχεδόν αυτούσιους δύο διάλογους τού τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη με τον τότε Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Ντε Σότο και τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν.

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Εν όψει του αδιέξοδου στο οποίο βρισκόμαστε θα ήταν, ίσως, χρήσιμο να εξετάσουμε αναβολή ολίγων μηνών του προγραμματισμένου για τον Απρίλιο δημοψηφίσματος.

Ντε ΣΟΤΟ: Με βρίσκετε απροετοίμαστο. Θα μεταφέρω τη σκέψη σας στον γενικό γραμματέα, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ: Κύριε υπουργέ, γιατί ζητάτε αναβολή του δημοψηφίσματος;

ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Μα γιατί κ. Γενικέ Γραμματέα, εάν υπό τις παρούσες συνθήκες πραγματοποιηθεί τελικώς το δημοψήφισμα στις 24 Απρίλιου, τότε στις 25 Απριλίου, το Σχέδιο Επίλυσης που φέρει το όνομά σας θα είναι «νεκρό».

«Σοφόν το σαφές». Σκοπός εκείνης της πρότασης ήταν μόνον ένας: να δοθεί χρόνος και μια ακόμα ευκαιρία στη διαπραγμάτευση για ενδεχόμενη σύγκλιση απόψεων, θετική έκβαση του δημοψηφίσματος και τελικώς επίλυση. Με λίγα λόγια, ο κ. Μολυβιάτης πρότεινε, παραφράζοντας τον Τζον Λένον, «give negotiations a chance». Δυστυχώς, ο κ. Ανάν και όσοι τον συμβούλευαν, επέμεινε στα τεχνητά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που είχαν αποφασιστεί στη Νέα Υόρκη πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση η Ν.Δ. Στις συμφωνίες εκείνες μάλιστα όχι αμελητέο ρόλο είχε ο σημερινός αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά.

Για την άρνησή του εκείνη, ίσως, εκ των υστέρων, να μετάνιωσε ο κ Ανάν... Αυτή είναι η αλήθεια και όχι όσα εσκεμμένως υπαινίχθηκε ο κ. Ερντογάν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top