GuidePedia

0
Ποιά είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πιο επικριτική στάση απέναντι στο ευρώ; Για περισσότερα από 20 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μακράν ο νικητής του τρόπαιου των ευρώ-σκεπτικιστών!
Αυτό το έτος μια αιφνιδιαστική πρόκληση έρχεται στο προσκήνιο. Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας να δανείσει την Ελλάδα έχει εξαγριώσει τη Γαλλία δημιουργώντας αναπάντητα ερωτήματα όσο αφορά το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν απρόθυμη για τον δανεισμό των 120 δις ευρώ ως μέτρο υποστήριξης με σκοπό να σταματήσει η αιμορραγία των κεφαλαίων των Ελληνικών κρατικών ομολόγων που διαδίδουν μια σημαντική κρίση πέρα από τη ζώνη του ευρώ.

Τα εμπόδια θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα… Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ευρώπη ζει δυσκολότερη κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ίσως και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο σκεπτικισμός της Merkel προκάλεσε ένα φλογερό ξέσπασμα του Γάλλου Προέδρου Nicola Sarkozy στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και μια απειλή για ενδεχόμενο «τράβηγμα» της Γαλλίας από το ευρώ.

Η Γερμανική κεντρική τράπεζα είναι επίσης επικριτική με το πακέτο υποστήριξης, φοβούμενη τη παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ.

Ο τόνος του Γερμανικού σκεπτικισμού στην τρέχουσα διακυβέρνηση έχει σκληρύνει εμφανώς, ιδιαίτερα τις πρόσφατες εβδομάδες.

Μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα, ο Γερμανός φιλελεύθερος Frank Schäffler έχει απαιτήσει την άμεση αντικατάσταση του κ. Trichet από τον Axel Weber της Bundesbank που ισχυρίζεται ότι η αγορά των ομολόγων είναι η λαιμητόμος για το ευρώ.

Ο σκεπτικισμός από το Βερολίνο, μετά από το πακέτο υποστήριξης έχει διαδοθεί ευρέως. Το ευρώ συνέχισε να πέφτει για 14ο μήνα ενάντια στο δολάριο, απεικονίζοντας μια διαδεδομένη άποψη ότι ο δανεισμός δεν έχει αποβάλλει την κρίση, απλά την έχει αναβάλει.

Πέρα από τον φόβο της Γερμανίδας καγκελαρίου να υποστηρίξει την Ελλάδα οικονομικά, η απόφασή της δεν την ευνόησε και πολιτικά.

Μια πρόσφατη ψηφοφορία στη Γερμανία από το ίδρυμα Allensbach έδειξε ότι οι μισοί από τους Γερμανούς θέλουν το Γερμανικό μάρκο πίσω.

Επιπλέον έχουν ήδη διαδοθεί οι ανησυχίες στην αγορά για την αξιοπιστία των νέων προγραμμάτων που αναγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το να υποστηρίξει κανείς ότι το ενιαίο νόμισμα έχει αποδυναμωθεί από την Ελληνική απειθαρχία προϋπολογισμών θα ήταν μια λανθασμένη εν μέρει άποψη. Η Γερμανία, αντίθετα από τη Γαλλία, δεν βλέπει την αδυναμία του ευρώ ως στοιχείο μιας προσχεδιασμένης επίθεσης από το αγγλοσαξωνικό «κεφάλαιο κινδύνου», αλλά από την αποτυχία μερικών ευρώ- μελών να εφαρμόσουν την ίδια φορολογική πειθαρχία με τη Γερμανία.

Ως μια πράξη εκδίκησης ενάντια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία συγκεκριμένα, η Γερμανική κυβέρνηση εφαρμόζει τώρα την πίεση σε άλλες χώρες ευρώ-ζώνης να αντιγράψουν το αμφισβητούμενο παράδειγμα του Βερολίνου για τον ισορροπημένο προϋπολογισμό που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι.

Η Γερμανία άλλαξε το σύνταγμά της με την κατάθεση ενός νόμου που απαγορεύει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 0.35% του ΑΕΠ μέσα σε έξι χρόνια.Η πρόταση πρόκειται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που εξετάζει την πιο στενή οικονομική-πολιτική παρακολούθηση.

Η Γερμανική πεποίθηση είναι ότι οι διαβεβαιώσεις και οι σοβαρές υποσχέσεις για μείωση του ελλείμματος από τις οικονομίες της ζώνης του «Club Med», μπορούν να βασιστούν μόνο σε μια νομοθετική δέσμευση για ισορροπημένους προϋπολογισμούς .

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θα καταδικάσει τη Γερμανία σε αργή οικονομική ανάπτυξη αλλά και ότι, εάν εφαρμοστεί και πέρα από τη ζώνη του ευρώ , θα προκαλέσει έναν αντιπληθωρισμό χρέους μεγαλύτερο από αυτόν που ακρωτηρίασε την ήπειρο στο τέλος της δεκαετίας του '20 και στις αρχές της δεκαετίας του '30.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα κρίσης, καμία επιλογή δεν αποκλείεται. Ο Βέλγος Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Karel De Gucht, έχει διακρίνει τη πιθανότητα η Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σκέφτομαι ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Εάν όχι, κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον μέσα στο ευρώ.»

Στη Γερμανική εφημερίδα Bild ο προηγούμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Edmund Stoiber, αναφέρει: «Όταν ένα κράτος αρνείται να ρυθμίσει τις οικονομικές του οφειλές, πρέπει να είναι δυνατό στα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ να το αποκλείουν».

Τέτοιες δηλώσεις θα ήταν αδιανόητες έξι μήνες πριν. Αλλά η Γερμανία καθιστά σαφές πλέον ότι εάν πρέπει να γίνει φορολογική και πολιτική ενσωμάτωση προκειμένου να «δουλέψει» το ευρώ, ή θα γίνει με τους δικούς της όρους ή δεν θα γίνει καθόλου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top