GuidePedia

0
Σε πέντε μέρες θα δώσουν το στίγμα τους οι αγορές απέναντι στο πως θα αντιμετωπίσουν μία ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας. Με το «θέμα δανεισμός» να έχει φτάσει σε οριακό σημείο για την χώρα, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει στις 13 Απριλίου έντοκα γραμμάτια 6 μηνών και ενός έτους, ενώ στις 20 Απριλίου θα προχωρήσει στην έκδοση 3μηνων γραμματίων.

Ωστόσο, αναλυτές μιλώντας στο newstime κρίνουν ως κρίσιμη την 13η Απριλίου, καθώς τότε θα φανεί πραγματικά ποιες είναι οι «διαθέσεις» των επενδυτών. Στις 12 Ιανουαρίου που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξέδωσε για τελευταία φορά ετήσια γραμμάτια, άντλησε κάτι παραπάνω από 1 δις. ευρώ, καταβάλλοντας επιτόκιο 2,20%. Το επιτόκιο των 6μηνων γραμματίων ήταν στο 1,38% (1,04 δις. ευρώ) και των 3μηνων στο 1,67% (1,5 δις. ευρώ).
Ωστόσο, τότε οι αγορές ήταν πολύ πιο ήρεμες σε σχέση με τώρα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 12 Ιανουαρίου το spread των 10ετών ομολόγων ήταν στις 237 μονάδες. Χθες, το spread έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας και ανήλθε μέχρι τις 412 μονάδες και το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά ποσό θα είναι απαγορευτικό το επιτόκιο των γραμματίων που θα εκδοθούν σε λίγες μέρες.
Την ίδια ώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις σημερινές ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν – Κλοντ Τρισέ. Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναμένεται να αποφασιστεί ότι δεν θα μεταβληθούν τα βασικά επιτόκια (το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν σταθερά), ενώ οι αγορές περιμένουν να δουν πόσο αυστηρή θα είναι η στάση της ΕΚΤ απέναντι στα «κακά» ομόλογα της ευρωζώνης.
Στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τρισέ είχε δώσει το «φιλί της ζωής» στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα για να δανείζει τις τράπεζες, ακόμα και με την χαμηλή βαθμολογία που έχουν σήμερα. Ωστόσο, είχε παραπέμψει στο διοικητικό συμβούλιο, για τους όρους με τους οποίους θα κάνει δεκτά τα ομόλογα αυτά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα αποφασίσει να επιβάλει μεγαλύτερο επιτόκιο για όσες τράπεζες ενεχυριάζουν κρατικά ομόλογα χαμηλής βαθμολογίας, από αυτό που θα πληρώνουν οι τράπεζες με καλύτερης αξιολόγησης ομόλογα. Ταυτόχρονα, όσο χαμηλότερης βαθμολογίας είναι τα ομόλογα, τόσο λιγότερα ποσά θα δανείζονται και οι τράπεζες. Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να μην προχωράει σε «χτυπητές» διαφοροποιήσεις μεταξύ «καλών» και «κακών» ομόλογων, για να μην δημιουργηθούν νέες ανησυχίες στην αγορά για τους ελληνικούς τίτλους.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top