GuidePedia

0
Μια πολύ δύσκολη μέρα για την ελληνική οικονομία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λειτουργεί για ακόμα μια φορά ως ανάχωμα στις κερδοσκοπικές κινήσεις.
Και αυτό όμως φαίνεται να μην είναι αρκετό, αφού μετά την δήλωσή του οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει, οι πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές έδειξαν να υποχωρούν, παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα.


"Δεν υπάρχει θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδας. Η Eυρώπη έχει δεσμευθεί απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας εφαρμόζεται και τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά", δήλωσε ο κ. Τρισέ.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης της χώρας, υπογράμμισε ότι "ποτέ δεν είπαμε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει πολύ καλή τεχνογνωσία. Δεν τίθεται θέμα άρνησης του ΔΝΤ αλλά η θέση της ΕΚΤ ήταν, ανέκαθεν, να λέει ότι επιθυμούμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης". Χαρακτήρισε, τέλος, ως "βιώσιμη λύση", το μηχανισμό στήριξης της χώρας στον οποίο κατέληξαν στις 25 του προηγούμενου μηνός οι ηγέτες των χωρών-της ευρωζώνης.

"Κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα μια δήλωση η οποία υπογράφηκε από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων" της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς τους κερδοσκόπους.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το πρωί με συνθήκες κραχ στο χρηματιστήριο και τα spread να φτάνουν και τις 456 μονάδες φαίνεται σιγά - σιγά να αλλάζει. Στις 17.00 ήταν στις 430 μονάδες βασης.

Νωρίτερα, να καθησυχάσει τις αγορές επιχείρησε -χωρίς επιτυχία- ο υπουργός Οικονομικών.

«Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι η χώρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά. Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και βρίσκεται εντός των στόχων», είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


Διαφορετική άποψη έχουν διεθνείς οίκοι

«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, κατά τη γνώμη μας αυξάνονται οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει στήριξη», αναφέρει η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Απριλίου 2010.



«Περιμένουμε επίσης ότι θα την λάβει, από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι σήμερα, ήμασταν της άποψης ότι η Ελλάδα χρειαζόταν να δανειστεί και περίμενε υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spreads, χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιονδήποτε σε βοήθεια. Αλλά οι συνθήκες στην αγορά οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση. Εξακολουθούμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους», αναφέρει ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση.



«Το σχέδιο διάσωσης των Ε.Ε./ ΔΝΤ υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθεί μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης, σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά δεν αποτρέψουν τον δανεισμό. Το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν μία αποτυχημένη έκδοση ομολόγου προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δανειστεί μόνη της, ένα προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση της παρέμβασης, σύμφωνα με τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου. Αν παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες στην αγορά, τότε πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουν κάποιο ‘ατύχημα’ να συμβεί. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει σήμερα ένα επιχείρημα που δεν μπορούσε να επικαλεστεί πριν από έναν μήνα.



Δεν μας είναι ξεκάθαρο αν η έκδοση ομολόγου σε δολάρια στο τέλος του μήνα μπορεί να πράγματι να πραγματοποιηθεί, αν όμως αυτό συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα το μέγεθός της θα περιοριστεί σημαντικά. Πέραν αυτών, θα περιμέναμε η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το ‘Σχέδιο Β’ και να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να καταφέρει να τηρήσει την προθεσμία της 19ης Μαΐου».



«Οι εκλογές στο Βόρειο Ρήνο – Βεστφαλία στις 9 Μαΐου στη Γερμανία είναι μία σημαντική εξέλιξη, όπως έχει υπογραμμίσει ο πολιτικός μας αναλυτής, Alastair Newton, και κάθε λύση απέναντι στην κρίση πριν από αυτό το γεγονός πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Και σίγουρα αναμένουμε αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις πριν από οποιαδήποτε απόφαση. Στο τέλος όμως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διασώσουν την Ελλάδα, όπως έχουν δεσμευτεί. Θα περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα λάβει ένα ευρωπαϊκό ‘πακέτο’ στήριξης κάπου μεταξύ των παραπάνω εκλογών και των τελών Μαΐου. Και ότι θα ακολουθήσει το ΔΝΤ. Εκτιμούμε επίσης το ποσό από τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφωθεί σε περίπου 20 δισ. ευρώ (από τις περισσότερες εξ αυτών, αλλά όχι από όλες). Τα επιτόκια θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από τα τρέχοντα στην αγορά, (αλλιώς η διάσωση δεν θα είχε νόημα), και εκτιμούμε ότι σε περίπτωση παρέμβασης, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα την τελευταία φορά (5,90% για το επταετές και 6,25% για το δεκαετές) θα είναι το ανώτατο όριο. Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη πλησιάζει, αλλά επιμένουμε στην εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της».



Citi: Πιο κοντά η στιγμή της στήριξης της Ελλάδας



«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο σχέδιο έκτακτης βοήθειας που συμφωνήθηκε, αναφέρει στο Dow Jones Newswires ο αναλυτής της Citigroup, Steven Mansell.



O Mansell υπολογίζει το ποσό που πρέπει να αντληθεί έως το τέλος Μαΐου σε 11,6 δισ. ευρώ. «Εκτιμούμε ότι σταδιακά έρχεται όλο και πιο κοντά αυτή η στιγμή, ιδιαίτερα αν ο ΟΔΔΗΧ δυσκολευτεί να βρει ισχυρή ζήτηση για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια», αναφέρει ο ίδιος, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το περιθώριο να εκτονωθούν οι πιέσεις στην αγορά είναι μικρό, καθώς οι όροι ενεργοποίησης του σχεδίου στήριξης είναι ακόμη πολύ ασαφείς».


Πέφτει και το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35 % και διαμορφώνεται στα 1,3297 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 123,7472 γιεν, στο 0,8751 με τη Στερλίνα και στο 1,4324 με το Ελβετικό Φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,19 % έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 93,0850 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6581 με τη Στερλίνα και στο 1,0772 με το Ελβετικό φράγκο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο Ολ. Μπαιγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top