GuidePedia

0
Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης, το βράδυ της Πέμπτης, σχετικά με το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.Τη συμφωνία επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (την χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική»), Γερμανοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι αξιωματούχοι. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη.
Tο κείμενο στο οποίο είχαν συναινέσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έγινε δεκτό από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης χωρίς τροποποιήσεις.


Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σώκρατες, είπε ότι όλες οι χώρες του ευρώ θα συμβάλλουν σε αυτό το πακέτο, ακόμα και η χώρα του που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα. «Τα επιτόκια θα είναι λογικά και όχι κερδοσκοπικά» τόνισε.

Το ύψος του πακέτου εκτιμάται ότι θα είναι 20-22 δισ. ευρώ, με το μερίδιο της ευρωζώνης να ανέρχεται στα 2/3 της συνολικής βοήθειας και το υπόλοιπο 1/3 από το ΔΝΤ. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς», τα κεφάλαια του οποίου θα ζητούν οι χώρες που έχουν ανάγκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου ύψους 20-22 δισ. ευρώ -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- θα προέρχεται από συντονισμένα διμερή δάνεια των χωρών της ευρωζώνης και δευτερευόντως από το ΔΝΤ.

Για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 16 χώρες της Ευρωζώνης.

Η -εθελοντική- συμβολή των χωρών του ευρώ προτείνεται να είναι ανάλογη της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει το 25% και η Γαλλία το 20% της βοήθειας.

Το επιτόκιο θα είναι «επιτόκιο αγοράς» και η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα προβλέπεται -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- με ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, και μόνον ως «έσχατη λύση», εάν δηλαδή η Ελλάδα αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές και δεν τα μπορέσει να τα αντλήσει.

Σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλογερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες, προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις «στο είδος της συμπεριφοράς» που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Τη διαφωνία του για την εμπλοκή του ΔΝΤ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top