GuidePedia

0

Σε σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας  κατέληξαν ο  Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, για  την  οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Στη λύση αυτή όμως φαίνεται ότι θα έχει ρόλο και το ΔΝΤ, όπως πολλοί στην Ε.Ε, απεύχονταν, αλλά και όπως επιθυμούσε το Βερολίνο.  Το «πακέτο» συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Ρομπέι-Τρισέ, στην οποία η καγκελάριος της Γερμανίας κατάφερε να επιβληθεί η δική της άποψη στους υπόλοιπους, ακριβώς πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής,

Εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου δήλωσε πάντως ότι  πρόκειται για «πρωτίστως ευρωπαϊκή λύση» καθώς στο συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. Έτσι,  η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα, αλλά η έκφραση και μόνο για «μεγαλύτερο τμήμα» αφήνει «διάπλατα ανοιχτό» τον δρόμο για το ΔΝΤ, για το «υπόλοιπο».
Εκπρόσωπος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο
'Ανγκελα Μέρκελ, επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, με βάση τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Αυτό το πακέτο, σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, έκτασης μιάμισι σελίδας θα τεθεί σε λίγη ώρα υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό.

Σε περίπτωση συμφωνίας ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των χωρών του ευρώ, είτε πριν, είτε μετά το δείπνο.

Για «συναινετική λύση» όσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, έκανε λόγο γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις μας....συμφωνούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Ύπάρχει ένα πολύ καλό σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Το χαρακτηρίζουμε μήνυμα σταθερότητας και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Αυτό το «πακέτο» δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης. Ως έσχατη λύση παραμένει σε κάθε περίπτωση η  λύση του ΔΝΤ, οι όροι της εμπλοκής του οποίου μένουν να αποσαφηνιστούν. Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα υπάρξει συμμετοχή τόσο του ΔΝΤ όσο και των κρατών της Ε.Ε, με διμερείς συμφωνίες, στην παροχή εγγυήσεων για την ελληνική χρηματοδότηση.
Βαθμιαία αποκλιμάκωση σημειώνει το spread του 10ετους ομολόγου. Από τις 333,5 μονάδες βάσης στις 09.00 το πρωί, αμέσως μετά τις δηλώσεις Τρισέ για συνέχιση της δανειοδότησης με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα, το spread υποχώρησε στις 317 μονάδες βάσης.
Το προσχέδιο της γαλλογερμανικής πρότασης
Σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλογερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio» (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή της από την αγορά θα είναι ανεπαρκής.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισ. ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο, στο κείμενο δεν αναφέρονται τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια», που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.

Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλογερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις «στο είδος της συμπεριφοράς» που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο επίκεντρο το ΔΝΤ
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της, επιμένοντας στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του ΔΝΤ και μιας διμερούς βοήθειας. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», είπε η κα Μέρκελ.
Μία εναλλακτική λύση, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, πρότεινε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ώστε να μπορεί ο Κομισιόν να χρησιμοποιεί έναν υπάρχον Ταμείο, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ, που προς το παρόν απευθύνεται μόνο στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται «από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διμερή δάνεια» των εταίρων της Αθήνας.
Τη διαφωνία του για την εμπλοκή του ΔΝΤ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισπανική προεδρία της ΕΕ απηύθυναν νωρίτερα έκκληση να αποφευχθεί ένα ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να μην επιτευχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες μία συμφωνία για ευρω-βοήθεια στην Ελλάδα.

Ισχυρή κίνηση στήριξης της Ελλάδας από τον Τρισέ. Βίντεο
Σε μία ισχυρή κίνηση στήριξης της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες.
Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως «ενέχυρο» ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ-, παρ’ ότι –όπως διευκρίνισε- θα χορηγεί χαμηλότερα ποσά σε σύγκριση με τους δανειολήπτες που καταθέτουν ως εγγύηση τα πιο ασφαλή (αξιολογημένα ως ΑΑΑ) γερμανικά ομόλογα.
Η ανακοίνωση αυτή εκ μέρους του κ. Τρισέ διασκεδάζει τους φόβους των επενδυτών –που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα- καθώς η ΕΚΤ είχε εξαγγείλει ότι σύντομα θα απέρριπτε τους τίτλους χαμηλής αξιολόγησης –όπως και πριν από την οικονομική κρίση.
«Η πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι να διατηρηθεί το πιστωτικό όριο των εγγυήσεων στο επίπεδο ΒΒΒ- και μετά το τέλος του 2010», είπε ο κ. Τρισέ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τη στήριξή του προς το πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «θαρραλέο και πειστικό».

Mόλις έγινε γνωστό ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, το spread υποχώρησε ακόμη περισσότερο στις 313 μονάδες βάσης, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι της συμφωνίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχίσουν να εκτονώνονται, με γνωστούς πλέον τους όρους της συμφωνίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top