GuidePedia

0
«Διπλά ικανοποιητική επιτυχία» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση όσα έγιναν χθες στις Βρυξέλλες. Αφενός, γιατί για πρώτη φορά έχουμε μία απόφαση για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης, πράγμα που ερμηνεύεται ως αποδοχή από τους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά αφορά την ευρωζώνη συνολικά, αφετέρου διότι εκτιμά ότι η χθεσινή δήλωση Τρισέ για αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ πέραν του 2010,
αίρει τους λόγους που άνοιξαν τον δρόμο για την σημερινή κρίση στην χώρα. «Η Ελλάδα πήρε αυτό που ήθελε. Δεν είχαμε ζητήσει άμεση οικονομική βοήθεια. Είχαμε ζητήσει πολιτική στήριξη και τη δημιουργία ενός μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης. Αυτό πήραμε. Και επιπλέον υπάρχει και η απόφαση Τρισέ με άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Στην κυβέρνηση συνδέουν την "διπλή επιτυχία" αυτή με την προσωπική έντονη δραστηριότητα του Γιώργου Παπανδρέου, με συχνή παρουσία στα διεθνή δρώμενα, που θεωρούν ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση σήμερα ευνοϊκότερων συσχετισμών στην ΕΕ, μετά την μετατόπιση του άξονα προς μία συζήτηση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την κατάσταση στην ΕΕ.
Μιλούν μάλιστα για "αλλαγή πορείας", για "τέλος" στα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας και για "διάψευση" όσων σπεκούλαραν πάνω στην καταστροφή της. Θυμίζοντας ότι πριν από πέντε μήνες, η αξιοπιστία της χώρας ήταν στο ναδίρ, με αποτέλεσμα κανείς - όπως λένε - να μην ασχολείται με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εις βάρος της Ελλάδας, εκτιμούν τη χθεσινή εξέλιξη ως αποτέλεσμα συντονισμένων κινήσεων, αλλά και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης "να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού"
Δίνουν έτσι το στίγμα της επόμενης ημέρας, οπότε οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στο συμμάζεμα των οικονομικών και την ανάπτυξη. Μεταξύ όσων προγραμματίζεται να γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι η προσπάθεια για αυστηρή τήρηση του ΠΣΑ  με αυστηρή παρακολούθησή του, η απελευθέρωση ‘κλειστών’ επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις.
Στην ατζέντα μπαίνει και η εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα ανταγωνιστική, παράγοντας και προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από τη διαμόρφωση ενός λιγότερου γραφειοκρατικού και πιο λειτουργικού διοικητικού μοντέλου.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top