GuidePedia

0
Στη σκιά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού ισχύος, διεξάγεται ένας "μυστικός πόλεμος" με πιο πρόσφατο επεισόδιο τη προσπάθεια εμπλοκής Έλληνα ακολούθου του προξενείου Σμύρνης με τη σύλληψη των τριών Τούρκων, οι οποίοι φέρονται να ασκούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελλάδας. Η αποκάλυψη παρόμοιων υποθέσεων και η έκταση της δημοσιότητας που λαμβάνουν, συναρτάται από τις τρέχουσες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και άλλες σκοπιμότητες......

Στα τέλη Δεκεμβρίου 1997 ζητήθηκε από τις τουρκικές αρχές η απομάκρυνση του στρατιωτικού ακολούθου Ε.Χ. που υπηρετούσε στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης από τον Αύγουστο του 1996. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ο Έλληνας ακόλουθος προσπάθησε να στρατολογήσει Τούρκο υπαξιωματικό πληροφοριών, αναζητώντας πληροφορίες για συγκεκριμένα τουρκικά οπλικά συστήματα, για το εργοστάσιο πυρομαχικών Κιρκ-Καλέ και για τα σχέδια επιστράτευσης της 1ης Στρατιάς με έδρα τη Κωνσταντινούπολη.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1998 συνελήφθη Τούρκος υπήκοος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Όπως και στο πρόσφατο περιστατικό, στη κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών βάσεων και χάρτες, ένας εκ των οποίων με διαβάθμιση "άκρως απόρρητο".
Η ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό του αντίπαλου κράτους συγκαταλέγεται αναμφίβολα στις πλέον απαιτητικές αποστολές μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους, αποκαλύφθηκε μία τέτοια υπόθεση κατασκοπείας με τη σύλληψη επισμηναγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), ο οποίος υπηρετούσε στην αεροπορική βάση της Σμύρνης και φέρεται να παρέδωσε σε ελληνικά χέρια απόρρητες πληροφορίες μεταξύ των οποίων επιχειρησιακά σχέδια και κλείδες κρυπτογράφησης των τουρκικών επικοινωνιών. Για την υπόθεση συνελλήφθησαν άλλοι 5 στρατιωτικοί (δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν), με τη τουρκική πλευρά να κατηγορεί τον ακόλουθο Σ.Κ. του προξενείου Σμύρνης, στον οποίο θα απέδιδαν αργότερα και δολιοφθορά σε εργοστάσιο πυρομαχικών. Η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να στήσει προβοκάτσια στις αρχές Αυγούστου του 1998, εμπλέκοντας το στρατιωτικό ακόλουθο Σ.Β. της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Πιο πρόσφατα, στις 18 Μαΐου 2005 εντοπίστηκαν οι Ε.Π. και Χ.Τ. έξω από τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών του Μπαλτάκιοϊ στο Αϊδίνιο από Τούρκο στρατιώτη που θεώρησε ύποπτες τις κινήσεις του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Όπως μετέδωσαν τότε τα τουρκικά ΜΜΕ, στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές και ένα δορυφορικό τηλέφωνο ενώ μετά από ανάκριση και ολιγόωρη κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι. Διεθνής πηγή ανέφερε ότι στόχος των δύο ανδρών ήταν ο εντοπισμός της επιχειρησιακής βάσης των φονικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Harpy.

ΠΗΓΗ: STRATEGY - GEOPOLITICS

Δημοσίευση σχολίου

 
Top