GuidePedia

0
Ισχυρές αντιδράσεις από όλους τους χώρους στην απόφαση του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου.
Στις συζητήσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2001 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εισηγήθηκε πρώτος την καθιέρωση του γερμανικού εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα. Από τότε, το πολιτικό προσωπικό, όπως θα ‘λεγε και ο αλησμόνητος Γ. Σκαρίμπας, «ακόμα ξύνεται από τις ψείρες αυτού του ζητήματος»......

Η απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να ψηφίσει στη Βουλή μια παραλλαγή του γερμανικού νόμου ως αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του πολιτικού χρήματος βάζει σε κίνηση τους μηχανισμούς δυσπιστίας ακόμα και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί βουλευτές διαφωνούν με τη διαίρεση του εκλογικού χάρτη της χώρας σε μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς και με την καθιέρωση της λίστας.

Οι φωνές τους για την ώρα είναι υπόκωφες, δεδομένου ότι κανένας δεν θέλει να προβάλει στο ξέφωτο και να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαμήνυσε μέσω συνεργατών του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι όποιος διαφωνεί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, που αποτελούν άλλωστε προεκλογική δέσμευση του κόμματος, αντιστρατεύεται εμπράκτως την πολιτική αυτονομία.

Υπάρχει ωστόσο πυκνή και διάχυτη ανησυχία στις τάξεις των «πράσινων» βουλευτών, οι οποίοι επισημαίνουν κατ’ ιδίαν ότι αν τελικά δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι ενστάσεις τους, πράγμα που αξιώνουν από την κυβέρνηση και μάλιστα προτού την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δύσκολα θα αποφευχθούν οι δυσάρεστοι κλυδωνισμοί.

Οπως υποστηρίζει η συντριπτική τους πλειονότητα, η λίστα για πάνω από 100 βουλευτές θα αποθεώσει τον έτσι κι αλλιώς αχαλίνωτο σήμερα αρχηγικό ηγεμονισμό στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ενώ, την ίδια στιγμή, προσθέτουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η κατάτμηση σε πάνω από 150 μονοεδρικές θα οριοθετήσει ευκρινέστερα τον χώρο της πολιτικής από τη συνήθως επεκτατική αγορά.

Στην ευρεία ομάδα όσων διαφωνούν περιλαμβάνονται και ηχηρά ονόματα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η αχανής Β’ Αθηνών, για την οποία πάντως όλοι συμφωνούν ότι είναι καιρός να «σπάσει» σε μικρότερες περιφέρειες.

«Αν το Περιστέρι, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, διαιρεθεί σε τρεις μονοεδρικές, τότε θα έχουμε το εξής παράδοξο», σημειώνει ένας από αυτούς. «Να βγαίνει κάποιος βουλευτής από το 1/3 των πολιτών και να εκλέγεται ο τελευταίος δημοτικός σύμβουλος από το σύνολο των δημοτών».

Τέτοια πολιτικά παράδοξα, όπως φοβούνται, θα οδηγήσουν σε απόλυτη απαξίωση το εναπομείναν βουλευτικό κύρος με αποτέλεσμα οι βουλευτές να είναι στην πράξη θεσμικά υποδεέστεροι από τους τοπικούς άρχοντες και, όπως έχουν εξελιχθεί τα πολιτικά πράγματα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Βλέποντας το γενικότερο κλίμα, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει καθησυχαστικά ότι δεν έχει καμιά φιλοδοξία να γίνει παντοδύναμος μέσω του εκλογικού συστήματος και καλεί τους βουλευτές του να καταθέσουν προτάσεις, χωρίς να εγκαταλείπει τις αποφάσεις του. Ισως επειδή, όπως λένε συνεργάτες του, έχει αντιληφθεί ότι το πολιτικό σύστημα, ως κατεξοχήν συντηρητικός μηχανισμός, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, μεριμνούσε κυρίως για την αναπαραγωγή του.


ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Παγιώνεται ο δικομματισμός


Ιδιαίτερα ανήσυχα όμως είναι και τα κόμματα της Αριστεράς, που θεωρούν ότι το επίμαχο σύστημα απειλεί την πολιτική πανίδα και λειτουργεί σε βάρος της εκπροσώπησής τους στην περιφέρεια. Κατά καιρούς τα στελέχη του ΚΚΕ, με δηλώσεις τους, έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους, ζητώντας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Από την πλευρά του τελευταίου, ο βουλευτής Φ. Κουβέλης παρατηρεί ότι το γερμανικό σύστημα «οδηγεί σε αρχηγοκεντρικά κόμματα, παγιώνει το στερεότυπο του δικομματισμού και κακώς συνδέεται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία βάσιμα θα μεταφερθεί στις μονοεδρικές». Προσθέτει μάλιστα ότι «ευνοεί τον πολιτικό συγκεντρωτισμό σε βάρος των δυνάμεων της Αριστεράς και δημιουργεί τον κίνδυνο του ετεροκαθορισμού της ψήφου των πολιτών».


ΝΔ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Εξίσου ισχυρές είναι οι διαφωνίες στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου ο Α. Σαμαράς, όπως αναφέρουν βάσιμες πληροφορίες, θα προτείνει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες σε «μικρότερες ολιγοεδρικές» των 7-10 εδρών. Οπως δηλώνει ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Ζώης, «υπάρχουν ζωηρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα οδηγήσει σε κάθε περίπτωση σε βουλευτές δύο ταχυτήτων, χωρίς ελπίδα ότι η χώρα θα αντλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που χρειάζεται με την καθιέρωση μονοεδρικών».


Παρεμβάσεις


Περιθώριο
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία μετατόπιση ισχύος από το Κοινοβούλιο στο πρωθυπουργικό γραφείο, γεγονός που σύμφωνα με τον Φ. Πετσάλνικο, περιθωριοποίησε τη Βουλή σε βιοτεχνία επικύρωσης νομοσχεδίων.


Μουλάρια και άλογα
Ο σημερινός γ.γ. του υπ. Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι η καθιέρωση ενός μεικτού εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει σε βουλευτές δύο ταχυτήτων: στα μουλάρια που θα ιδροκοπούν στις μονοεδρικές και στα άλογα που θα σταβλίζονται άκοπα στους πριγκιπικούς στάβλους.


Γενναία ανασυγκρότηση
Τις προάλλες, βουλευτής επαρχίας, υπενθύμιζε ότι ο εμπνευστής του «Καποδίστρια» πρότεινε τη γενναία περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας ως ζωτική προϋπόθεση για τη δυναμική ανάδυση υγιών δυνάμεων στο προσκήνιο και πάντως με κόμματα που θα λειτουργούν ως συνταγματικές συνιστώσες του πολιτικού συστήματος. Αυτό, όπως εξηγούσε ο βουλευτής, σημαίνει έναν «σφιχτό» αριθμό περιφερειών, όπου πλέον η έμφαση θα δοθεί σε μία νέα πολιτική αρχιτεκτονική.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top