GuidePedia

0
Δύσκολες ώρες πέρασε στις Βρυξέλες ο Γ. Παπακωσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε στη σύνοδο της ευρωζώνης να αλλάξει τις εντυπώσεις στο θέμα των ελλειμμάτων, δίνοντας ορισμένα δείγματα γραφής. Το κλίμα, όμως, ήταν ιδιαίτερα βαρύ και πολλές χώρες καθώς και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια άσκησαν έντονη κριτική κατά της χώρας θέτοντας επί τάπητος θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.....

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα τις πρώτες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει τόσο για την τόνωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας όσο και για την μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της.
Ο Γ Παπακωνσταντίνου, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά στους ομολόγους του το πλαίσιο των νομοθετικών προτάσεων που έχει ήδη υποβάλλει αλλά και που προτίθεται να προωθήσει για την ανεξαρτητοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός, από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των stages, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, την διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή, εκ νέου, της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» κ.α.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη σημερινή ανακοίνωση του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα προβλήματα που παρατηρούνται στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε δριμύτατα στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα στοιχεί που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών τα οποία όπως τόνισε έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Τόνισε ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην κληθεί να καταβάλει το τίμημα των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης ο μέσος Ελληνας πολίτης, ενώ ερωτηθείς «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ» απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας». Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι αναφορικά με τα ζητήματα του δανεισμού η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας όμως ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταλογισθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την παροχή ψευδών στοιχείων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι προσωπικώς τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι, όπως και κατά το παρελθόν είχε επισημάνει, μερίδιο ευθύνης φέρουν πιθανότατα και οι αρμόδιες για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών κοινοτικές υπηρεσίες.
Τέλος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αιχμηρές παρεμβάσεις που από πολλές πλευρές υπήρξαν σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως αύριο θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και σειρά επισημάνσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις μισθολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ζήτησε χθες και σήμερα από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδικητικότητας και δεσμεύθηκε ότι ως τις αρχές του 2010, οπότε θα έχει υποβληθεί και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα έχουν επαρκή δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία επέκριναν σφόδρα την Ελλάδα για την κοινοποίηση παραποιημένων στοιχείων στις Βρυξέλλες στο θέμα των ελλειμμάτων. Μάλιστα, η Ολλανδία ζήτησε να επιρριφθούν ευθύνες και ενδεχομένως ποινές από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις. Θέμα αξιοπιστίας έθεσε και ο Χοακίν Αλμούνια.
Πάντως, η Επιτροπή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Αύριο, θα προτείνει στο Ecofin να παραταθεί η προθεσμία κατά ένα χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ για Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία, λόγω της ύφεσης που διανύουν οι εν λόγω χώρες. Για την Ελλάδα δεν προτείνει τίποτε.
Έτσι, η προθεσμία για τη Γαλλία παρατείνεται στο 2013 και για τις Ισπανία-Ιρλανδία στο 2014. Το Παρίσι γκρινιάζει, διότι ζήτησε διετή προθεσμία και ελπίζει ότι θα ανατρέψει την πρόταση της επιτροπής στο Ecofin. «Η Γαλλία δεν συμφωνεί» με την πρόταση της επιτροπής, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Για την ανατροπή της πρότασης του Χοακίν Αλμούνια θα πρέπει να σχηματιστεί ειδική πλειοψηφία υπέρ του γαλλικού αιτήματος στο Συμβούλιο Υπουργών.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα οι χώρες για τις οποίες κινήθηκε την άνοιξη του 2008 η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με την ένταξη στο άρθρο 104 παραγρ. 7. Η επιτροπή, λοιπόν, αποφάσισε να ικανοποιήσει, έστω εν μέρει για τη Γαλλία, τα αιτήματα των 3 αυτών χωρών για παράταση της προθεσμίας, αφήνοντας προς το παρόν εκτός παιχνιδιού την Ελλάδα, η οποία ζητεί παράταση 3-4 χρόνια. Πού οφείλεται αυτή η διάκριση; Στο γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή φορά -2004 και 2009- εμφανίζεται να κοινοποιεί παραποιημένα στοιχεία για τα ελλείμματα στις Βρυξέλλες.
Αυτό που καταλογίζουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα είναι ότι όχι μόνο επέτρεψε στα ελλείμματα να φθάσουν στα ύψη, αλλά κοινοποιεί συνεχώς λανθασμένα στοιχεία. Αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι η πολιτική και τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε κράτους-μέλους, ασχέτως κυβερνήσεων. Οπως δήλωσε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας «πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία» των ελληνικών στοιχείων. Και πρόσθεσε: «Είχαμε την αφέλεια να πιστέψουμε ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πέσαμε έξω»... Μία ένδειξη του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για την «ελληνική περίπτωση».
Έτσι το μόνο που προτίθεται να κάνει προς το παρόν η Επιτροπή είναι να αποφασίσει αύριο τη μετάβαση της Ελλάδας στο 104 παρ. 8Μ, το οποίο είναι τυπικό αλλά προετοιμάζει τη μετάβαση στο 104 παρ. 9, που σημαίνει «στενή επιτήρηση». Για το θέμα της παράτασης, βλέπουμε το Φεβρουάριο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για αδυναμία της ελληνικής πλευράς να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μας, απήντησε ότι: «Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε μια άσχημη και πολύ αρνητική εικόνα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό. Καταγράφουμε και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και λύσεις και μέσα από το σχέδιο του Προϋπολογισμού, έτσι όπως παρουσιάστηκε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάζεται, χθες και σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι δημιουργούνται εκείνες οι στοχεύσεις και οι προσανατολισμοί που πραγματικά δείχνουν την κατεύθυνση της κυβέρνησης και με ποια πολιτική θα πορευθεί. Από εκεί και πέρα, όμως, μένει πολύς χρόνος και πολλές άλλες ενέργειες που θα πείσουν και τους εταίρους μας ότι έχουν να κάνουν, πλέον, με μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει ο Προϋπολογισμός, έτσι όπως θα κατατεθεί επισήμως. Θα ακολουθήσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα βάλει τις βάσεις για μια δημοσιονομική φορολογική και οικονομική σταθερότητα. Και μέσα από αυτές τις πράξεις μας, πιστεύουμε ότι θα πείσουμε και τους εταίρους.»

Δημοσίευση σχολίου

 
Top