GuidePedia

0
"Ουσιαστική" χαρακτήρισαν συνεργάτες του έλληνα πρωθυπουργού τη συνάντηση που είχε ο Γ. Παπανδρέου με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στο Βερολίνο.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να εκτεθούν οι θέσεις της Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά.......
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, όσο και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση της ονομασίας της γείτονος χώρας, σύμφωνα με την εθνική κόκκινη γραμμή, που έχει χαραχθεί από πλευράς της Ελλάδας, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Γκρουέφσκι, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση Παπανδρέου - Κλίντον ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργός των ΗΠΑ για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του νησιού και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις δύο κοινότητες να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα το μέλλον τους, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, όποια λύση συμφωνηθεί, πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι, ώστε, να είναι μια ευρωπαϊκή λειτουργική λύση.

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα του Πατριαρχείου.

Τέλος, από τη μεριά της η κ. Κλίντον συμφώνησε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο, προσκεκλημένος της γερμανίδας καγκελαρίου, για την 20η επέτειο της πτώσης του Τείχους.

Σε σχόλιό του υο ΚΚΕ αναφέρει ότι "μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει ο ζήλος του πρωθυπουργού να αποσπάσει τα εύσημα από την αμερικανική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησής του".

Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για την επέτειο

Στο μήνυμά του για την επέτειο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ιστορική" την σημερινή επέτειο, όταν οι ευρωπαίοι και γερμανοί πολίτες ύψωσαν το ανάστημα και έριξαν τα τείχη "για να ανοίξουν οι ορίζοντες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία", όπως είπε. "Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε να φωνάξουμε: Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής" τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παραθέσει το προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, ενώ η επίσκεψη στη Γερμανία θα ολοκληρωθεί με το δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών στην Καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται η συμβολική κατεδάφιση ομοιώματος του Τείχους στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Λίγη ώρα πριν, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στο Βερολίνο θα έχουν περάσουν πεζοί την Πύλη του Βρανδεμβούργου για την οικογενειακή φωτογραφία.

Ομιλίες θα εκφωνήσουν ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Χορστ Κέλερ, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο δήμαρχος Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ, καθώς και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Πολιτικές αντιδράσεις

"Μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει ο ζήλος του πρωθυπουργού να αποσπάσει τα εύσημα από την αμερικανική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησής του" ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ για τη συνάντηση Κλίντον - Παπανδρέου στο Βερολίνο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top