GuidePedia

0
Ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει υπό μία προϋπόθεση: την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Αυτό ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά την άτυπη συνάντηση που είχε μαζί της στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.....

O Πρωθυπουργός, που δήλωσε στη συνομιλήτριά του ότι «η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα διεθνώς», ανέφερε με έμφαση ότι η χώρα «θα πρωταγωνιστεί ξανά στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπό προϋποθέσεις».
Και ειδικά για τα Σκόπια μία προϋπόθεση- την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Πρόκειται, σημείωσε, για την εθνική κόκκινη γραμμή, που προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ενημέρωσε μάλιστα την κ. Κλίντον ότι ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να έχει στις Βρυξέλλες άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πρωτοβουλίες με Τουρκία
Στη διάρκεια της συνάντησης Παπανδρέου- Χίλ. Κλίντον, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 30 λεπτά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός- που συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα- τόνισε στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διευθετηθούν προβλήματα της περιοχής και αναφέρθηκε διεξοδικά στα ταξίδια του στην Κωνσταντινούπολη και στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, όπως και στην επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Η κ. Κλίντον, που αναγνώρισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, άκουσε τον κ. Παπανδρέου να της παραθέτει τις ελληνικές θέσεις τόσο για τα ελληνοτουρκικά (στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, και εν όψει της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, της έθεσε και πάλι το ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) όσο και για το Κυπριακό.

Για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στην κ. Κλίντον ότι πρέπει οι δύο κοινότητες να αφεθούν να συζητήσουν ανεπηρέαστα και ελεύθερα το μέλλον τους υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστήριξε με έμφαση ότι η όποια λύση συμφωνηθεί μεταξύ τους θα πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να είναι μια ευρωπαϊκή λειτουργική λύση.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση ΠαπανδρέουΚλίντον, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, δεν συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Θελήσαμε τη συνάντηση προκειμένου να ενημερώσουμε την αμερικανική πλευρά, ότι η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της την κατάσταση στην περιοχή», ανέφερε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ραντεβού με Ομπάμα
Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θεωρείται δεδομένη, αλλά ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Πάντως, για την προετοιμασία της συνάντησης, είναι ενδεχόμενη το επόμενο διάστημα επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top