GuidePedia

0
«Αίτημα ολόκληρης της  ανθρωπότητας η επιστροφή των Γλυπτών»Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν για ακόμα μία φορά ο Παρθενώνας και τα κλεμμένα Γλυπτά, με την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Αντζελα Γκερέκου, να μιλάει στο Λονδίνο στην Τουριστική Εκθεση World Travel Market υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών και τον Αυστραλό καθηγητή πανεπιστημίου Μάικλ Οσμπορν να μιλάει για τη σημασία του Παρθενώνα στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινωνικοπολιτικής ιστορίας.....
και τον κίνδυνο να μετατραπεί το μνημείο σε «εικόνα ή Επιτάφιος που πιστοποιεί την κενότητα της κοινωνία μας», αν εξακολουθήσει η απαξίωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Ταυτόχρονα, Αυστραλοί φοιτητές από το Κολέγιο Μπρίσμπαν Γουότερ συνέλεξαν υπογραφές υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.



«Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι αίτημα μόνο των Ελλήνων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Γνωρίζουμε ότι το ίδιο νιώθει και η πλειοψηφία των Βρετανών», τόνισε η κ. Γκερέκου. «Μένουμε πιστοί στο όραμα της Μελίνας Μερκούρη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε με πάθος, ελπίζοντας ότι η μέρα που θα γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα αργήσει».
Πηγή έμπνευσης
Ο καθηγητής Οσμπορν, αφού προέβη σε μια αναλυτική εξιστόρηση του ρόλου των μνημείων της Ακρόπολης, το πώς επέδρασαν στη συνείδηση των διανοούμενων της Δύσης και πώς διαμόρφωσαν μέσα στο έργο τους την Ελλάδα ως παγκόσμιο ιδεολόγημα, ανέφερε: «Για περισσότερο από 2.000 χρόνια ο Παρθενώνας στάθηκε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως του Λόρδου Βύρωνα. Ωστόσο, στάθηκε και ακατανίκητος "μαγνήτης" για τους αρχαιοκάπηλους, όπως τον Λόρδο Ελγιν. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ο Παρθενώνας αναδείχτηκε σε εθνική εικόνα και ένα μοναδικό ορατό μνημείο, που παρέπεμπε στο χρέος της δυτικής κοινωνίας προς την Αρχαία Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα. Και ακόμη σήμερα, ο Παρθενώνας, συνοδευόμενος από ένα εξαίρετο και μεγαλοπρεπές νέο Μουσείο, αναμένει ανυπόμονα την επιστροφή από τη Βρετανία των ούτως αποκαλούμενων "Μαρμάρων του Ελγιν"».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top