GuidePedia

0
Το παλιό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ» φαίνεται ότι δεν το θυμούνται μόνο τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και αρκετοί... έλληνες αξιωματικοί: Υπέρ της πλήρους αποχώρησης από την Ατλαντική Συμμαχία τάσσεται το 13%, ενώ άλλο ένα 11% υποστηρίζει την έξοδο μόνο από το στρατιωτικό σκέλος!
Μάλιστα, ένας στους τρεις ενστόλους που ρωτήθηκαν, δεν θα είχε πρόβλημα ακόμα και με τη διάλυση του οργανισμού.
Τα συμπεράσματα-έκπληξη προκύπτουν από έρευνα σε έλληνες στρατιωτικούς.....
-η πρώτη σε χώρα-μέλος της Συμμαχίας- την οποία οργάνωσε η εταιρεία VPRC και το περιοδικό «Monthly Review» σε σταθμισμένο δείγμα 829 αξιωματικών (εν ενεργεία και απόστρατων), όλων των βαθμών και με επιτόπια χρήση γραπτών ερωτηματολογίων, στο διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος 2009.
Οι αξιωματικοί εμφανίζονται να αποδέχονται το ΝΑΤΟ ως «αναγκαίο κακό», και η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού αμυντικού φορέα. Αναλυτικά τα συμπεράσματα:
1 Το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Συμμαχία έχει αρνητική συνεισφορά στη συγκρότηση και λειτουργία του δυτικού κόσμου Θετική συνεισφορά αναγνωρίζει το 55%.
2 Οσον αφορά τα οφέλη της Ελλάδας, μόλις το 42% έχει θετική γνώμη. Σε μεγάλο ποσοστό (28%) χαρακτηρίζουν αρνητικά τα αποτελέσματα από την ένταξή της, ενώ πολλοί (27%) αποφεύγουν να εκφράσουν άποψη. Αντιθέτως, η πλειοψηφία (60%) βλέπει ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που ωφελήθηκε μονόπλευρα.
3 Το 43% διαπιστώνει ότι οι συμφωνίες Ε.Ε.-ΝΑΤΟ λειτουργούν υπέρ της Συμμαχίας, γι' αυτό και ένας στους δύο (48%) τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης.
Μόλις το 27% θέλει διατήρηση των σημερινών σχέσεων, ενώ ένα 16% θέλει η Ευρώπη να αναζητήσει συμμάχους και εκτός ΝΑΤΟ.
4 Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (64%) απαντούν ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία έναντι της Ελλάδας και μόνο ένας στους τέσσερις αξιωματικούς θεωρεί πως τη Συμμαχαία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.
5 Επτά στους δέκα κρίνουν ότι οι προτεραιότητες της Συμμαχίας (σε Βαλκάνια και Αιγαίο) δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτές της χώρας μας. Ενας στους δύο (53%) πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ υιοθετεί στην πράξη τη θέση της Τουρκίας για το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.
Ακολουθούν: πολιτικά-νομικά προβλήματα που δημιουργούν νατοϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο (45%), ασυμφωνία του ΝΑΤΟ-Ελλάδας για ζητήματα έρευνας-διάσωσης εντός του FIR Αθηνών (39%)...
6 Ενα σοβαρό ποσοστό (31%) θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες εκτός του ΝΑΤΟ, αν και το 49% απαντά ότι παρέχει στην Ελλάδα ικανοποιητικό περιβάλλον ασφάλειας. Υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό 10%, που πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα της ασφάλειάς της.
7 Παρ' όλα αυτά, το 63% θέλει τη συμμετοχή της χώρας, γιατί έτσι «εξισορροπείται η επιρροή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», ίσως γι' αυτό και η πλειοψηφία των αξιωματικών (57%) βλέπει θετικά και την ένταξη της Κύπρου, αν και το ποσοστό που λέει όχι δεν είναι και μικρό (20%).
8 Από την άλλη πλευρά μόνον ένας στους τρεις (30%) αξιωματικούς κρίνει ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει τη χώρα από ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Αρνητικά τοποθετείται το 56%, ενώ 14% δεν απαντά στο ερώτημα.
9 Η πλειοψηφία (72%) τάσσεται κατά της κυριαρχίας των Αμερικανών στις ανώτερες θέσεις, ζητώντας να προωθούνται αξιωματικοί από τις άλλες χώρες-μέλη.
10 Τέλος, κανένα πολιτικό κόμμα δεν εμφανίζεται να έχει θέσεις που να θεωρούνται ικανοποιητικές από την πλειοψηφία των αξιωματικών για τη σχέση Ελλάδας- ΝΑΤΟ. Περισσότερο κοντά λένε ότι βρίσκονται στις απόψεις της Ν.Δ. (46%) και του ΠΑΣΟΚ (40%).
Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, ότι το 15% των αξιωματικών βρίσκει ικανοποιητικές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, ενώ 12% φλερτάρει με τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top