GuidePedia

0
Σύμφωνα με δημοσίευμα ο Τόνι Μπλερ γνώριζε ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά στήριξε την εισβολή στο Ιράκ.
Όπως αναφέρει η Mail on Sunday, ο Πίτερ Γκόλντσμιθ, κορυφαίος νομικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης και του στέμματος, είχε γράψει στον Μπλερ οκτώ μήνες πριν την έναρξη της εισβολής, που ξεκίνησε το 2003 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός τον αγνόησε.......
Η επιστολή θα εξεταστεί στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιείται από ειδική επιτροπή, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Μπλερ θα πρέπει να εξηγήσει με ποια λογική δεν έλαβε υπόψη του την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου.
Ο Τζέρεμι Γκρίνστοκ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στην επιτροπή ότι η εισβολή ήταν "αμφισβητούμενης νομιμότητας".
Ο Γκόλντσμιθ έγραψε την επιστολή έξι ημέρες μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την 23η Ιουλίου 2002, όταν οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί μυστικά ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα επιδίωκαν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ. Ο Γκόλντσμιθ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, διαφώνησε έντονα και την 29η Ιουλίου έγραψε στον Μπλερ.
Τόνισε ότι ο πόλεμος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί απλώς και μόνο για την "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράκ και εξήγησε ότι αν και η χάρτα του ΟΗΕ επιτρέπει "τη στρατιωτική επέμβαση στη βάση της αυτοάμυνας", αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση της Βρετανίας, διότι δεν αντιμετώπιζε καμιά απειλή από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
Φίλος του Γκόλντσμιθ, που η εφημερίδα δεν κατονομάζει, είπε ότι ο Μπλερ έγινε έξαλλος όταν έλαβε την επιστολή, διότι κατέρριπτε την επιχειρηματολογία του υπέρ της Βρετανικής συμμετοχής στον πόλεμο.
Ο Γκόλντσμιθ δέχθηκε αφόρητες πιέσεις και τελικά αναγκάστηκε να γράψει νέο κείμενο που τεκμηρίωνε νομικά την ορθότητα της επιλογής Μπλερ, να σύρει τη Βρετανία σε έναν επιθετικό πόλεμο, με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top