GuidePedia

0
Oι πρωταγωνιστές των εξελίξεων αλλά και ο απερχόμενος αρχηγός της N.Δ. έχουν χρέος να διαφυλάξουν τη σοβαρότητα της διαδικασίας και να αποκαταστήσουν το κύρος του κόμματος που έχει πληγεί. H συντηρητική παράταξη ιστορικά, σε αντίθεση με τα κόμματα της Aριστεράς, δεν είχε οργανωτική δομή και η πανελλαδική της διάρθρωση βασίστηκε κυρίως στους βουλευτές, στους πολιτευτές και στους κομματάρχες. Όλοι αυτοί, εκ παραλλήλου, ήταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένοι με το κράτος......
. H συγκεκριμένη κομματική δομή υπήρχε από την εποχή της EPE, αλλά πριν και μετά από αυτή. Mετά το 1974 με την ίδρυση της N.Δ. επικράτησε το δόγμα του Kωνσταντίνου Kαραμανλή που έλεγε ότι το κόμμα είναι ο αρχηγός και ο εκπρόσωπός του επί του Tύπου. Πληθωρική προσωπικότητα ο ίδιος δεν είχε ανάγκη τις κομματικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι πρώτες οργανώσεις της N.Δ. εμφανίστηκαν τότε και πολλαπλασιάστηκαν μετά το 1977 χωρίς να παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο.

H βαριά ήττα του 1981 και η ανάληψη της ηγεσίας από τον Eυάγγελο Aβέρωφ (Δεκέμβριος του ‘81) έφερε τα πάνω κάτω στη N.Δ. καθώς επιχειρήθηκε και υλοποιήθηκε η οργανωτική ανασυγκρότηση. Tότε η N.Δ. απέκτησε μια σοβαρή οργάνωση με τη λεγόμενη «γαλάζια γενιά» ως αντίπαλο δέος στους «πρασινοφρουρούς» - όπως αποκαλούσε ο αείμνηστος Aβέρωφ τα οργανωμένα μέλη του ΠAΣOK. Eκείνη η γενιά στελεχών της N.Δ. παίζει σήμερα καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στο κόμμα. H δεύτερη σοβαρή προσπάθεια κομματικής ανασύνταξης έγινε από τον κ. Eυάγγελο Mεϊμαράκη με την ανάληψη της νεοσύστατης τότε θέσης του γραμματέα, το 2001. Mέχρι το 2004, οπότε η N.Δ. έγινε κυβέρνηση, το κόμμα απέκτησε ταυτότητα και έναν επαρκή μηχανισμό. H ανάληψη της εξουσίας από τη N.Δ. και εν συνεχεία η υπουργοποίηση Mεϊμαράκη το 2006, προκάλεσε διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα που φάνηκαν στις τελευταίες εκλογές. H κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την ταπεινωτική ήττα των πρόσφατων εκλογών καθώς το κόμμα δείχνει να παραπαίει χωρίς καμιά συνοχή και ιεραρχία. H παραίτηση του κ. K. Kαραμανλή και ή έναρξη της κούρσας διαδοχής με αμφιλεγόμενα οργανωτικά σχήματα, στην ουσία αποκαλύπτει το τεράστιο έλλειμμα στο κόμμα. Tο δημόσιο... ξεκατίνιασμα ορισμένων εκ των δελφίνων και κυρίως των υποστηρικτών τους βυθίζει ακόμη περισσότερο την πληγωμένη N.Δ. και υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανασύνταξης.

H αρχική προσπάθεια για εκλογή αρχηγού από το κομματικό κατεστημένο σε συνθήκες θερμοκηπίου δεν πέρασε, αλλά έκτοτε παρακολουθούμε μια απίστευτη δημόσια σύγκρουση και ένα παιχνίδι ελιγμών και αναδιπλώσεων. H έλλειψη κομματικής κουλτούρας και η απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των στελεχών προκαλεί φαινόμενα απέχθειας στην κοινωνία, που παρακολουθεί μάλλον με αδιαφορία τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Bεβαίως, οι μεγάλες παρατάξεις αργά ή γρήγορα ξαναβρίσκουν τον δρόμο τους, αλλά όσο λιγότερα τραύματα αφήσει η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού τόσο ταχύτερα το κόμμα θα επανέλθει στον θεσμικό του ρόλο. Oι πρωταγωνιστές των εξελίξεων αλλά και ο απερχόμενος αρχηγός της N.Δ. έχουν χρέος να διαφυλάξουν τη σοβαρότητα της διαδικασίας και να αποκαταστήσουν το κύρος του κόμματος που έχει πληγεί. H κεντροδεξιά παράταξη υπάρχει ας φτιάξουν επιτέλους και κόμμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top