GuidePedia

0
Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει το πρώτο δείγμα γραφής, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος από το 12,5% του ΑΕΠ φέτος στο 9,5% του χρόνου και στη σταδιακή αποκλιμάκωσή του κάτω από το 3% στο τέλος του 2013, εφόσον βέβαια λάβει και την «πολυπόθητη» παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μετά τον φετινό εκτροχιασμό των δαπανών και τη βουτιά των εσόδων, που όπως έγινε γνωστό χθες στο 9μηνο δημιούργησαν μια «μαύρη τρύπα» 8,3 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και εξακόντισαν το ταμειακό έλλειμμα σε πρωτόγνωρα επίπεδα .....
(στα 23 δισ. ευρώ ή στο 13% του ΑΕΠ), θα επιχειρηθεί με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά.
Για την αύξηση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ακίνητα των off shore εταιρειών.

Παράλληλα, θα προχωρήσει σε ενίσχυση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και στην καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, που θα αποσκοπεί στην ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων (κάτω από τα 30.000 με 35.000 ευρώ ετησίως).

«Ψαλίδι»
Στο μέτωπο των δαπανών «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε πρόσθετες αμοιβές και στα έξοδα καταναλωτικής φύσης.

Για να μειωθεί το έλλειμμα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα πρέπει να εξοικονομηθούν περί τα 7,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 10 δισ. Ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το κόστος του «πακέτου» για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ασθενέστερων τάξεων. Το κόστος του «πακέτου» πιθανότατα θα αντισταθμιστεί στον προϋπολογισμό από τις δαπάνες για την εξόφληση μέρους των χρεών των νοσοκομείων, οι οποίες θα εγγραφούν φέτος, αλλά δεν θα επαναληφθούν εντός του 2010.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να αποτυπώνονται:

n Μείωση των πρωτογενών δαπανών για πρώτη φορά στη μετά ΟΝΕ εποχή. Το βάρος των περικοπών θα πέσει στις λειτουργικές δαπάνες (υπερωριακή απασχόληση, αμοιβές για επιτροπές και εκτός έδρας, προμήθειες), στις καταναλωτικές δαπάνες (π.χ. μετακινήσεις, κινητά τηλέφωνα), στη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο, στις συγχωνεύσεις οργανισμών, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το ζητούμενο είναι η συγκράτηση των ανελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού (μισθοδοσία, επιδόματα, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων), οι οποίες αποτελούν το 75% του συνόλου των δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει βήμα πίσω στο θέμα του «πακέτου», ύψους περίπου 2,5 δισ. Ευρώ, για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας των οικονομικά ασθενέστερων, παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν. Παράλληλα, στο προσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση της Παιδείας με επιπλέον 1 δισ. Ευρώ, αλλά και για τα πρόσθετα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την πρόσληψη 3.000 ατόμων στην Υγεία.

Αύξηση των εσόδων με «εργαλεία»:
Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, που μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 1,5 δισ. Ευρώ.
Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο. Οσο μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία κατέχει κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει. Στο στόχαστρο της Εφορίας θα μπει και η ακίνητη περιουσία, την οποία διαχειρίζονται 3.684 off shore εταιρείες.
Την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο.
Την εφαρμογή της ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας.
Την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top