Βέλη Μεϊμαράκη κατά Σαμαρά, τσαμπουκάς Καραμανλή και υπαναχώρηση Αβραμόπουλου στη χθεσινή ΚΕ της Ν.Δ που αποφάσισε (επιτέλους) ο νέος αρχηγός του κόμματος να εκλεγεί από υφιστάμενα ή νέα μέλη του κόμματος.
Απαιτήθηκε διαδικαστική οπερέτα 25 ημέρών, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη σαββατιάτικη Κεντρική Επιτροπή και μια δυναμική παρέμβαση Καραμανλή προτού η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει ότι ο νέος της αρχηγός θα προέλθει αποκλειστικά από μέλη του κόμματος καθώς και όσους σπεύσουν να εγγραφούν στα μητρώα αυτού έως και την ημέρα της ψηφοφορίας ......
που φαίνεται να οδεύει προς την 29η Νοεμβρίου. Η επί του θέματος τελική διατύπωση της Κεντρικής Επιτροπής έχει ως εξής: "Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος".Υπέρ της τελικώς επιλεγείσας λύσης είχε ταχθεί νωρίτερα ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Κ. Καραμανλής: «Είχα δηλώσει πως θα δεχθώ να αλλάξω τις αποφάσεις μου για εκλογή από το συνέδριο εάν υπάρχει συμφωνία (σ.σ: των υποψηφίων) και θεωρώ πως υπάρχει».
Ντόρα: Δεν θα παίξω τις κουμπάρες
Στην ομιλία της, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και αποφασισμένη: «Εχει κουράσει η συζήτηση για τη διαδικασία(...) Εδειξα κάθε δυνατή διάθεση συνεννόησης αλλά δεν θα παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Θα είμαι παρούσα σε όποια διαδικασία επιλεγεί. Υπάρχει όμως μια συμφωνία που λογικά μας δεσμεύει (...) «Είμαι έτοιμη να μπω μπροστά για την αναγέννηση αυτής της παράταξης. Δεν ζητώ λευκή επιταγή, αναλαμβάνω δεσμεύσεις για την πορεία του κόμματος. Να το κάνουμε ξανά κόμμα του 43%, 45% ή και 48%"
Σαμαράς: Να τελειώνουμε
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και αυτός "να τελειώσουμε με τη διαδικασία" και έκαμε έκκληση να διατηρηθεί το κλίμα συναίνεσης έως το τέλος και να προφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος.
Ψωμιάδης: Είμαι σκληρό καρύδι
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αφού... αυτοπροσδιορίστηκε ως πολύ σκληρό καρύδι ...απειλώντας μάλιστα ότι θα πέσει στο νήμα, ζήτησε τη διεύρυνση της διαδικασίας εκλογής, συμπορευόμενος έτσι με τον Δ. Αβραμόπουλο: "Να πάμε σε μια πιο ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία».
Αβραμόπουλος: Παραδώσαμε την εξουσία
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του επέμεινε στην πρότασή του για εκλογή αρχηγού και από τους φίλους του κόμματος, διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από τον Κ. Καραμανλή, εναντίον του μοντέλου διακυβέρνησης του οποίου, άφησε σαφείς αιχμές: "Να διεκδικήσουμε την εξουσία που παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα την παραδώσαμε νωρίτερα, όταν αποφασίσαμε να συγκαλύψουμε, να απομονωθούμε από τον κόσμο μας, από την οργανωμένη βάση μας, τα όργανα, τους πολίτες». Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε επίσης για «κουκούλωμα των προβλημάτων», «κλειστές πόρτες στη λήψη αποφάσεων» και "έλλειψη φαντασίας και οράματος".
Προ του κινδύνου να ανοίξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη διαδικασία εκλογής, η λύση δόθηκε ύστερα από παρασκηνιακές διευθετήσεις μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που είχαν ως αποτέλεσμα ο Δημ. Αβραμόπουλος (κυρίως αυτός) να δεχθεί τελικά την συμφωνία για εκλογή μόνο από ήδη υφιστάμενα ή από μέλη που θα εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή στα μητρώα του κόμματος πριν από την ψηφοφορία.
Καραμανλής: "Οποιος δεν στηρίξει το νέο αρχηγό θα έχει να κάνει μαζί μου"
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της και σε έντονο ύφος, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε αυστηρό μήνυμα στήριξης του επόμενου αρχηγού του κόμματος: "Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανέφερε ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου απο εκεί, την άλλαξε απο κοινού με τους τέσσερις υποψηφίους, «όχι επειδή συμφώνησαν οι τέσσερις αλλά επειδή εκφράζει και τον ίδιο" επισήμανε όμως ότι "όλο αυτό πρέπει να έχει σύντομο τέλος".
"Η πραγματικότητα πιέζει, δεν βιάζομαι εγώ. Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία... Όση κουβέντα κι αν γίνεται, αν δεν έχεις αρχηγό δεν έχει νόημα" είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Βέλη Μεϊμαράκη
"Μη λέτε τίμησα το δάκρυ του Εθνάρχη. Αφήστε τον ιστορικό να το ερμηνεύσει. Εντολή του Εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση". Ηταν η ατάκα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ερμηνεύθηκε ως ευθεία βολή κατά του Αντώνη Σαμαρά για τα γεγονότα του 1993 αλλά από πολλούς θεωρήθηκε ότι εστρέφετο και κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο τελευταίος πάντως, (ως άλλος Διηνέκης στις Θερμοπύλες της ΝΔ), σχολίαζε αργότερα, σύμφωνα με το ρεπορταζ του Mega, ότι τα βέλη "πέρασαν πάνω από το κεφάλι του" και μάλιστα του έκαμαν σκιά από τον ισχυρό φωτισμό της αίθουσας όπου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή!
Ο άμεσα θιγόμενος, Αντώνης Σαμαράς, αρχικά ούτε απάντησε ούτε σχολίασε την αποστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η απάντηση εδόθη το απόγευμα σε ομιλία του στα Ιωάννινα όπου ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ τόνισε ότι "Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους", τονίζοντας επίσης οτι ο ρόλος του είναι να "ενώνει και όχι να διχάζει".
Το πρωί άλλωστε σε συνέντευξή του (Real News) αναφέρει: "Τα προβλήματα του παρελθόντος εγώ τα ξεπέρασα και είμαι βέβαιος ότι μετά την εκλογή νέου αρχηγού το κόμμα θα είναι ενωμένο σαν γροθιά".
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε στην ίδια συνέντευξη εναντίον ενός debate μεταξύ των συνυποψηφίων με το αιτιολογικό ότι: "δεν θα πρόσφερε την καλύτερη εικόνα για το κόμμα ούτε για μας
Δημοσίευση σχολίου