GuidePedia

0
ΜΥΣΤΙΚΟ είχε κρατήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι η νέα αποστολή που σχεδίαζε για την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ήταν, βάσει μελέτης, υψηλής επικινδυνότητας και με πιθανές τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και με εξαιρετικά μεγάλο, πρόσθετο, οικονομικό κόστος.
Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση προέβαλε συστηματικά, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η αποστολή θα είναι στη «μέτριας» επικινδυνότητας πόλη Χεράτ....
ενώ χθες αποκαλύφθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από το ΓΕΕΘΑ ότι ο βασικός σχεδιασμός αφορούσε τελικά μετακίνηση στην πόλη Φαράχ, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ανήκει στη λίστα των περιοχών «υψηλού» βαθμού επικινδυνότητας.

Η δέσμευση της κυβέρνησης Καραμανλή προς το ΝΑΤΟ για τη μετακίνηση αυτή δημιουργεί πονοκέφαλο στη νέα κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά «καυτή πατάτα». Ήδη ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε χθες το βράδυ με αφορμή όσα προέκυψαν στο πλαίσιο σεμιναρίου για τους εκπροσώπους του Τύπου, ότι τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν θα εξετασθούν συνολικά σε προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πολύ περισσότερο τα θέματα θα τεθούν εξ αρχής στο τραπέζι, καθώς ο κ. Ευάγγ.

Μεϊμαράκης είχε αποφύγει να υπογράψει τη σχετική διαταγή για τη μετακίνηση παρ΄ όλο που του είχε υποβληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κρυφή αποστολή συνοδεύεται και με άλλες, παράλληλες, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονται σήμερα στην Καμπούλ από 145 σε 280 το 2010. Επίσης οι νέες αυτές υποχρεώσεις θα κοστίσουν άμεσα στον Έλληνα φορολογούμενο άλλα 67 εκατ. ευρώ. Γιατί τόσα χρειάζονται για την απαραίτητη αγορά 28 τεθωρακισμένων οχημάτων για τις περιπολίες 20 τεθωρακισμένων εκσκαφέων μαζί με το κόστος συντήρησης για το πρώτο έτος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε εδώ και πάρα πολύ καιρό το πόσο μεγάλη ήταν η επικινδυνότητα στην περιοχή Φαράχ, καθώς η επιτροπή του ΓΕΣ που πήγε επιτόπου επέστρεψε τον Μάιο και κατέθεσε σχετική έκθεση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top