GuidePedia

0

Σε έξαρση βρίσκεται η νέα γρίπη στη χώρα μας, με τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο! Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πανδημικό κύμα πρόκειται να διαρκέσει έξι έως οκτώ εβδομάδες και για το λόγο αυτό γίνεται έκκληση σε όλους να προχωρήσουν σε εμβολιασμό από την ερχόμενη Δευτέρα που ξεκινά το πρόγραμμα.....

Οπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 332, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 3.189. Η αύξηση του πανδημικού κύματος καταγράφεται και από τα κρούσματα στους μαθητές, καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες έκλεισαν συνολικά 158 σχολεία στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Μαγνησίας, Εβρου, Χαλκιδικής, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Καβάλας, Κιλκίς, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας. Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να καθησυχάσει λέγοντας ότι πρόκειται για μικρό αριθμό σχολείων και ότι το κλείσιμο γίνεται καθαρά ως ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού.

Γεγονός είναι πλέον το πανδημικό κύμα στη χώρα μας, κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία 24ωρα περίπου ένα στα δύο δείγματα βιολογικού υλικού που λαμβάνουν οι γιατροί από ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα βγαίνει θετικό στη νέα γρίπη- ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.

Oι ειδικοί παρακολουθώντας την ταχεία εξάπλωση του νέου ιού Α(Η1Ν1)ν συμβουλεύουν εκείνους τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν επιβαρυμένη υγεία να επισκεφτούν τα κέντρα εμβολιασμού την επόμενη εβδομάδα με την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, παρόλο που η περίοδος από τις 16 Νοεμβρίου έως και τις 22 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως εβδομάδα εμβολιασμού των επαγγελματιών Υγείας, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προβλέπει την «ελεύθερη πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους- ύστερα από ιατρική γνωμάτευση».

Σημειώνεται πως στις ειδικές ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νέα γρίπη ανήκουν εκείνοι οι πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (όπως είναι οι πνευμονοπάθειες, τα καρδιαγγειακά, η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια αλλά και τα χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα), οι έγκυοι που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους αλλά και όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των έξι μηνών- καθώς τα βρέφη δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν.

Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ο λόγος που χτύπησε χτες συναγερμός στη χώρα μας. Οι επιστήμονες όμως τηρούν στάση αναμονής: παρατηρούν τη ροή των δεδομένων, όπως εξελίσσονται την εβδομάδα που διανύουμε και τις αρχές της επομένης, για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επιβεβαιώσουν την αρχική εκτίμηση πως η πανδημία έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 332 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αριθμεί συνολικά 3.189

κρούσματα. Αυτό που ωστόσο παρακίνησε τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για έναρξη του πανδημικού κύματος είναι το γεγονός πως θετικά στον ιό ήταν 40,7% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν για νέα γρίπη τις τελευταίες ημέρες- το αντίστοιχο ποσοστό την περασμένη εβδομάδα ήταν 29,7%.

Σημαντικό εύρημα είναι και το γεγονός πως όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας ανέφεραν πως έχουν μολυνθεί πολίτες από τον νέο ιό.

Ήπια συμπτώματα
Κι όλα αυτά την ώρα που στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται «ότι οι αριθμοί αυτοί υπο-εκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων και είναι αναμενόμενο ένα σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών να μην καταφεύγουν σε ιατρικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ, σε 58 τάξεις και τμήματα μπήκε χτες προσωρινό λουκέτο εξαιτίας της νέας γρίπης. Παρ΄ όλα αυτά, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, καθώς τα συμπτώματα παραμένουν ήπια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

ΤΑ ΑΝΤΙΙΙΚΑ φάρμακα μπορεί να προλάβουν μια σοβαρή εξέλιξη της νόσου ύστερα από μόλυνση με τον νέο ιό «Α», γι΄ αυτό και θα πρέπει να χορηγούνται άμεσα στις εγκύους, στα πολύ μικρά παιδιά και στους ανθρώπους με υποκείμενα προβλήματα υγείας οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μάλιστα, όπως δήλωσε η Νίκι Σίντο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της γρίπης, «αυτό ισχύει και για τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων». Επιπλέον, όπως ανέφερε η ίδια, οι συστάσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες μετά την παρατήρηση ότι πολλοί γιατροί αναμένουν πρώτα την εργαστηριακή επιβεβαίωση πως οι ασθενείς νοσούν από τον ιό Α (Η1Ν1) και όχι από κάποιον άλλον, προτού χορηγήσουν αντιιικά φάρμακα. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι να χάνεται πολύτιμος χρόνος, ιδίως σε τοποθεσίες όπου είναι γνωστόν ότι κυκλοφορεί ο ιός.

Διευκρίνισε όμως πως η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να αποτελεί σε καμία περίπτωση «πανάκεια» για την ανάρρωση του υγιούς πληθυσμού. Αντίθετα, πρέπει να λαμβάνεται μόνο στην περίπτωση που παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Άλλωστε, όπως είπε, οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς να χρειαστούν φάρμακα ή νοσοκομειακή περίθαλψη, αφού τα συμπτώματα παραμένουν ήπια.

Λίστα αναμονής για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

ΑΦΑΝΤΑ έχουν γίνει και πάλι τα εμβόλια πνευμονιόκοκκου στα φαρμακεία όλης της χώρας. Είναι ενδεικτικό πως οι φαρμακοποιοί διατηρούν λίστα αναμονής.

Όσο για τον χρόνο αναμονής έως ότου να προμηθευτούν οι πολίτες το συγκεκριμένο εμβόλιο, φτάνει ακόμη και τον ενάμιση μήνα!

Την έλλειψη επιβεβαιώνει άλλωστε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Κώστας Λουράντος. «Κάνουμε προσπάθειες να εντοπίσουμε σκευάσματα στο εξωτερικό, παρ΄ όλα αυτά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένουμε πως θα έχουμε θετική εξέλιξη και πιθανόν θα καταφέρουμε να εισάγουμε επιπλέον εμβόλια».

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες είναι απαραίτητη η αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου ώστε να χορηγείται μόνον σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως άνθρωποι με χρόνια προβλήματα και πολίτες άνω των 60 ετών).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top