GuidePedia

0

Άπαντες παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα με τα ΕΑΣ. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε πάθει παράκρουση. Κι εμείς που γκρινιάζουμε ότι η χώρα δεν θα μπορεί στο τέλος να φτιάχνει μόνη της ούτε σφαίρα και θα εξαρτάται από διεθνείς προμηθευτές ακόμα και για αυτά, είμαστε περίεργοι και εμφορούμαστε από αντιπολιτευτική διάθεση. Κατάντια και σαπίλα μέχρι το μεδούλι ή κάτι δεν έχουμε καταλάβει εμείς; Δεν μιλάνε κιόλας για αν εξηγήσουν. Κι όλα αυτά σε μα ιστορικά φορτισμένη μέρα για δυο μάλιστα λόγους. Κι άλλα ενδιαφέροντα…

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ… ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣ
72 ώρες μετά τη δημόσια καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο Λαυρίου της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σύμφωνα με την οποία «ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ (μαύρα) από ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ MSM EXPORT ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ τρίτης ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΑΣ, της ΟΝΕΧ S.A.», παρατηρούνται τα εξής:

Πώς είπατε; Proxy;
Ουδεμία αντίδραση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον κύριο μέτοχο, δηλαδή τον εκπρόσωπο των φορολογουμένων, περιουσία των οποίων αποτελεί η κρατική εταιρία. Εικάζεται, ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εν μέσω της χαράς από τις θετικές αξιολογήσεις, δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με «πεζά» πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι ο εταίρος στην κοινοπραξία -που δεν έχει ακόμα συσταθεί μέσω του αντιπροσώπου του- μοιράζει «μαύρα» στους εργαζόμενους της κρατικής εταιρίας… Από την άλλη μεριά βέβαια όταν με τη «σκοτωμένη» τιμή των 80 ευρώ το βλήμα, εκμεταλλεύεσαι εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, προσωπικό και τεχνογνωσία, γιατί να μην είσαι χαρούμενος και να μην θέλεις να χαρούν και άλλοι; Να μία νέα μεταρρύθμιση που μπορεί να διαφημιστεί προεκλογικά: το «μαύρο» φιλοδώρημα – πριμ παραγωγικότητας «δια αντιπροσώπου» (proxy)!

«Τρέχουν» άδειες εξαγωγής και πιστοποιητικά
Ουδεμία αντίδραση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ασκεί την εποπτεία της ΕΑΣ. Μάλλον το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Νίκου Δένδια, η «Ατζέντα 2030» δεν ασχολείται με … μπανάλ υλικά, όπως τα πυρομαχικά για παράδειγμα. Γι’ αυτό προφανώς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιδράσει στην απώλεια της εγχώριας παραγωγής πλήρων πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων, ούτε στη διάθεση πυρομαχικών από τα αποθέματα Γ’ Γραμμής. Πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις άδειες εξαγωγής και τα πιστοποιητικά τελικού χρήστη των πυρομαχικών που γομώνονται στο Λαύριο δουλεύουν… σφαίρα! Η διεκπεραίωση είναι εντυπωσιακά… βολίδα. Κάπου εδώ, προσθέστε και την απουσία πάσας αντίδρασης και από την πλευρά της διοίκησης της κρατικής εταιρίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… ΜΕΡΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ
Ιστορική η μέρα που ξημέρωσε σήμερα… και όσων το μυαλό πήγε στην «εθνοσωτήριο» διέπραξαν κατά 50% σφάλμα. Μπορεί η 21η Απριλίου να έχει συνδεθεί με τη δικτατορία των συνταγματαρχών του Γεωργίου Παπαδόπουλου, είναι όμως και η μέρα που συνδέεται με τη συμφωνία παράδοσης στους Γερμανούς κατά τον Β’ ΠΠ, την οποία υπέγραψε ο αντιστράτηγος Γιώργος Τσολάκογλου. Χωρίς να έχει «εντολή από τον βασιλιά και παρά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσισε την άνευ όρων παράδοση στους Γερμανούς», όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου». Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Τσολάκογλου, όχι μόνο δεν το μετάνιωσε, αλλά δηλώνει και περήφανος για την επιλογή του, θεωρώντας ότι απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Ο ίδιος το περιγράφει ως «ιστορικό δίλημμα», το οποίο επέλυσε χωρίς να σκεφθεί τις συνέπειες… Μία εβδομάδα μετά, το πρωί της Κυριακής 27 Απριλίου 1941, μοτοσικλετιστές και τεθωρακισμένα οχήματα της 2ης Μεραρχίας Πάντσερ έμπαιναν στην Αθήνα από τα βόρεια προάστια.

ΓΙΑΤΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ
Ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν χαρακτηριστεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β’ 1614/10), οι υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι χρεώνονται με τη διαφορά κόστους στα μη συνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, που εξασφαλίζουν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με γεννήτριες. Τη διαφορά μεταξύ κόστους παραγωγής ηλεκτρικού στο ηπειρωτικό σύστημα που είναι μεικτό (Α.Π.Ε., λιγνίτης κ.λπ.) με το κόστος πετρελαίου που έχουν τα νησιά.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
Αλλάζουν το προεκλογικό παιχνίδι στις ΗΠΑ οι γυναίκες, καθώς προκύπτει από δημοσκοπήσεις, ότι το φλέγον ζήτημα των αμβλώσεων παίζει ρόλο σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και επηρεάζει την κατανομή ψήφων στο Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Πρακτικά, ο Τραμπ ανακάλυψε ότι πολλές γυναίκες τον εγκαταλείπουν, παρότι σταθερές ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων, εξαιτίας των άκαμπτων θέσεών του, ειδικά στο ζήτημα των αμβλώσεων. Ως αποτέλεσμα, ο «sleepy Joe» εξασφαλίζει γύρω στο 58% της γυναικείας ψήφου, τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 55% που έλαβε στις εκλογές του 2020. Το δεδομένο αυτό είναι που χτύπησε το καμπανάκι στους «στρατηγούς» της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ.

Αδύνατο σημείο
Ο αεικίνητος Ντόναλντ ανησύχησε με την τάση, διότι ότι έτσι κι αλλιώς είναι χαμένος από χέρι στις ψήφους των Αφροαμερικανίδων που ψηφίζουν μονοκούκι Δημοκρατικούς, δεν έχει την πολυτέλεια περισσοτέρων διαρροών γυναικείων ψήφων. Όταν εφτά στις 10 ισπανόφωνες τον ψήφισαν όταν εξελέγη πρόεδρος, αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια νέων απωλειών έχουν μηδενιστεί. Πλέον, στοιχεία δείχνουν ότι το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα των εφτά στις 10 Ισπανόφωνων γενικώς. Οι γυναίκες μπορεί λοιπόν να αποδειχθούν το αδύνατο σημείο του Τραμπ. Μεταφορικά το ξέραμε, τώρα ίσως γίνουν και κυριολεκτικά. Είναι και οι τόσες πολλές υποθέσεις για περίεργες συμπεριφορές του υποψηφίου απέναντι στις γυναίκες, είναι λίγο τα απρόσεκτα σχόλια του με σεξιστικό προσανατολισμό, που αποδεικνύουν ότι αν δεν «το πάρει αλλιώς», η απειλή μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη…

ΠΕΡΙ ΚΙΝΕΖΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ…
Εκπλήσσει πολλούς η διαπίστωση ότι τα κινεζικά υποβρύχια δεν τα επανδρώνουν οι «best and brightest». Έχουν απόλυτα δίκιο να ανησυχούν, όταν πυρηνικά υποβρύχια δεν βρίσκονται στα χέρια άρτια εκπαιδευμένων αξιωματικών του κινεζικού Ναυτικού, δεν σε κάνει να νιώθεις και πιο ασφαλής… Όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ που αναδημοσίευσε το DP, οι Κινέζοι «υποβρύχιοι» συνήθως προέρχονται από στρατιωτικές ακαδημίες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτό αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές. Ποια είναι όμως η ερμηνεία; Πώς είναι δυνατόν να καταλάβει ο μέσος αναγνώστης το που οφείλεται αυτό και να μην υιοθετήσει απλουστευτικές ερμηνείες ότι αυτά τα λένε οι αντίπαλοι των Κινέζων για να τους δυσφημίσουν.

Κομματική νομιμοφροσύνη, τι μας θυμίζει…
Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό στο θέμα των κυβερνητών υποβρυχίων, είναι η πολύ σημαντική και ευαίσθητη φύση του για το κινεζικό κομουνιστικό κόμμα. Άρα, τις θέσεις αυτές δεν τις αναλαμβάνουν οι πιο ικανοί, αλλά οι πιο έμπιστοι. Μήπως στις στρατιωτικές ακαδημίες, όσοι έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στηρίζουν την καριέρα τους στις επιδόσεις τους και αυτοί με τη χειρότερη βαθμολογία… στο «λιβάνισμα» του κόμματος ώστε να επιβιώσουν, αντισταθμίζοντας τις αδυναμίες τους με κομματική νομιμοφροσύνη; Οι κακές γλώσσες θα έλεγαν ότι κάπου θυμούνται να το έχουν ξαναζήσει αυτό, σε χώρα του ευρωπαϊκού νότου…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top