Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο… παραμένει καταστροφική για τον ουκρανικό στρατό που έχει εγκλωβιστεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ ηττών με συνέπεια συνεχώς να χάνει εδάφη…
Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά ο ρυθμός προέλασης τους είναι έως 2 χιλιόμετρα την ημέρα…
Ωστόσο το παιχνίδι στις μεγάλες ρωσικές επιτυχίες είναι η αεράμυνα των Ουκρανών που στην πράξη έχει καταρρεύσει…
Η Ουκρανική αεράμυνα εξαντλήθηκε
Μια ακόμη μέρα σημαδεύτηκε από καταστροφικά ρωσικά πλήγματα στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας.
Τη νύχτα της 19ης Απριλίου, πολυάριθμες εκρήξεις σημειώθηκαν στις νότιες, κεντρικές και ανατολικές περιοχές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας.
Στη μαζική επίθεση συμμετείχαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 οπλισμένα με πυραύλους Kh-22 και Kh-32 καθώς και μαχητικά MiG-31K οπλισμένα με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal και κύματα drones Geran.
Διαλύουν οι Ρώσοι τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας
Στους στόχους της νέας επίθεσης ήταν οι σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας.
Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν την ουκρανική υποδομή, η οποία εξυπηρετούσε τη στρατιωτική επιμελητεία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Dnipro, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές και νότιες περιοχές του μετώπου.
Η εταιρεία Ουκρανικών Σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε επίσημα τη ζημιά που δεν ήταν δυνατό να κρυφτεί, αλλά κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για επιθέσεις στην υποτιθέμενη αστική υποδομή.
Μάλιστα, διάφορες ανεξάρτητες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στόχος ήταν στρατιωτικό κλιμάκιο με εξοπλισμό και στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο καταστράφηκε επιτυχώς.
Την προηγούμενη μέρα, η ίδια πόλη του Dnipro υπέστη μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα των ακριβών ρωσικών επιδρομών στο τοπικό στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Τουλάχιστον δύο ρωσικοί πύραυλοι με πυρομαχικά διασποράς έπληξαν το χώρο στάθμευσης στρατιωτικών αεροσκαφών.
Τρία MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Ένας ακόμη πύραυλος κατέστρεψε μια τοπική αποθήκη που στεγαζόταν στρατιωτικός εξοπλισμός.
Ένα άλλο ρωσικό χτύπημα κατέστρεψε τον εκτοξευτή ενός ουκρανικού συστήματος αεράμυνας S-300 και το ραντάρ του στην πόλη.
Πλάνα από την επίθεση κοινοποιήθηκαν γρήγορα στο Διαδίκτυο επιβεβαιώνοντας τη ζημιά.
Τα πλήγματα σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου συντονίστηκαν από ρωσικά αναγνωριστικά UAV, τα οποία πέρασαν απαρατήρητα από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.
Αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη της ανάπτυξης των δυνατοτήτων πυρός και αναγνώρισης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Απώλειες είχαν και οι Ρώσοι έχασαν ένα βομβαρδιστικό Tu-22M3
Η ρωσική πλευρά υπέστη επίσης απώλειες κατά τη νυχτερινή επίθεση στις 19 Απριλίου.
Ένα από τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 συνετρίβη στην περιοχή της Σταυρούπολης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το αεροσκάφος επέστρεφε από αποστολή μάχης, εξηγώντας γιατί δεν υπήρχαν πυρομαχικά στο αεροσκάφος.
Η αιτία της συντριβής είναι τεχνική δυσλειτουργία και δεν επλήγει από Ουκρανικά πυρά, όπως διατυμπανίζουν οι Ουκρανοί.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος.
Ο διοικητής του πληρώματος εκτίναξε βίαια τρεις από τους υφισταμένους του, αλλά θυσίασε τη ζωή του.
Παρέμεινε στο αεροπλάνο μέχρι την τελευταία στιγμή για να το οδηγήσει μακριά από κτίρια κατοικιών.
Χάρη στην πράξη του δεν προκλήθηκαν παράπλευρες ζημιές στο έδαφος.
Ένα άλλο μέλος του πληρώματος φέρεται να βρέθηκε νεκρό στο έδαφος μετά την εκτίναξη.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσπάθησε να κηρύξει άλλη μια ψεύτικη νίκη, υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος φέρεται να καταρρίφθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, αλλά ακόμη και οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν πλέον τα ψέματά τους.
Ρωσικά μαχητικά Su-35, οπλισμένα με Stealth X-69 ALCMs χτυπούν στόχους στην Ουκρανία από 400 χλμ μακριά
Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τους νέους της X-69 (επίσης γνωστούς ως Kh-69) εκτοξευόμενους πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας (ALCM).
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους όπως τον βαρύτερο και πολύ μεγαλύτερο Kh-101, ο οποίος εκτοξεύεται από το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160.
Μια έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι η χρήση του Kh-69 αποτελεί μέρος «συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη βελτίωση των πακέτων κρούσης και τη διείσδυση στην υποβαθμισμένη αεράμυνα της Ουκρανίας».
Διαλύει τα πάντα ο Kh-69
Αυτό έγινε αφού ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταγματάρχης Ilya Yevlash απέδωσαν το χτύπημα της 11ης Απριλίου στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypilska (TPP) στην Περιφέρεια Κιέβου στο Kh-69.
«Το ISW δεν έχει παρατηρήσει προηγουμένως τη ρωσική χρήση πυραύλων Kh-69 στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει πυραύλους Kh-69 από 400 χιλιόμετρα μακριά από τους στόχους τους, υπερβαίνοντας το προηγούμενο εκτιμώμενο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και το βεληνεκές 200 χιλιομέτρων της πιο πρόσφατης παραλλαγής Kh-59MK2».
Εκτός από το Tu-160, τα άλλα αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας είναι τα Tu-22 και τα Tu-95MS.
Ο πύραυλος, παρουσιάστηκε το 2023
Ο Ταγματάρχης Yevlash, επίσης, παρατήρησε ότι ο πύραυλος ήταν «φρέσκος», «μέρη του οποίου κατασκευάστηκαν το 2023», αλλά πρόσθεσε ότι πολλά «εξαρτώνται από την επιτυχία της παραγωγής του» και πόσο γρήγορα η Ρωσία απέκτησε «διάφορους ημιαγωγούς, τσιπ, μικροκυκλώματα κλπ...
Φυσικά, ο πύραυλος Kh-69 είναι ένας νέος πύραυλος για εμάς, οπότε μελετάμε και πώς να τον αντιμετωπίσουμε.
Το πιθανότερο είναι ότι το Patriot θα μπορέσει επίσης να (το καταρρίψει) αφού έχει πολεμήσει και με πιο σύνθετους τύπους πυραύλων, όπως το Zirkon (Tsirkon) και το Kinzhal», πρόσθεσε ο Ταγματάρχης Yevlash.
Οι δύο τελευταίοι είναι υπερηχητικοί πύραυλοι.
Η Ρωσία είναι αδύνατο να ξεμείνει από πυραύλους
Μια έκθεση του Ιουνίου 2023 από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) περιέγραφε πώς ήταν «μη ρεαλιστικό» να περιμένουμε ότι η Ρωσία θα ξεμείνει ποτέ από πυραύλους.
«Οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορούν, το πολύ, να περιορίσουν την ποσότητα και την ποιότητα των πυραύλων που μπορεί να αποκτήσει η Ρωσία.
«Η ρωσική παραγωγή υπερυψηλών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων δεν θα πέσει ποτέ στο μηδέν.
Παρά τις δυτικές κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών βασικών μικροηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η Ρωσία βρήκε λύσεις για να συνεχίσει να παράγει πυραύλους», ανέφερε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
Ο πύραυλος X-69 ή Kh-69
Ο πύραυλος X-69, εν τω μεταξύ, στοχεύει να συσκευάσει την καταστροφικότατα και την ακρίβεια των Kh-101 και Kh-555 σε μικρότερο και λιγότερο παρατηρήσιμο μέγεθος.
Έχει βάρος πτήσης 770 κιλά, φέρει κεφαλές διαφόρων τύπων βάρους 310 κιλών και λέγεται ότι έχει βεληνεκές 290 χλμ.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι Ουκρανοί έχουν πλέον διαπιστώσει ότι μπορεί να φτάσει σε αποστάσεις 400 χλμ.
Ο πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί τόσο με διεισδυτικές ισχυρά εκρηκτικές κεφαλές όσο και με κεφαλές διασποράς.
Χρησιμοποιεί ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) με διόρθωση πορείας με βάση δεδομένα από δορυφόρους πλοήγησης GLONASS κατά τη φάση πλεύσης της πτήσης και ένα οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής «βασισμένο σε χάρτη αναφοράς της περιοχής που έχει καταγραφεί στη μνήμη του πυραύλου».
Αυτή φαίνεται να είναι μια τεχνολογία συσχέτισης χάρτη/αναφοράς εικόνας.
Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών καθοδήγησης και αναζήτησης παρέχει απίστευτα υψηλή ακρίβεια στον πύραυλο, με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) μικρότερη από πέντε μέτρα.
Πριν από την εκτόξευση, ο πύραυλος μπορεί επίσης να προγραμματιστεί να αλλάζει κατεύθυνση και να επιτίθεται από μια νέα γωνία ενώ πλησιάζει τον στόχο.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα πρωτότυπα του πυραύλου ονομάστηκαν Kh-59MK2 προς τιμήν μιας έκδοσης που δοκιμάστηκε στη Συρία από το αεροσκάφος Su-57.
Ο πύραυλος έχει ορθογώνια διατομή και φέρεται να συνοδεύεται από υλικό που απορροφά τα ραντάρ για να το κάνει κρυφό.
Αυτό βοηθά τον πύραυλο να τοποθετηθεί στον εσωτερικό χώρο όπλων του μαχητικού stealth Su-57.
Επίσης, ο σχεδιασμός φέρεται να βοηθά στη συσκευασία των αναδιπλούμενων πτερυγίων, επιτρέποντας στον πύραυλο να διατηρεί το προφίλ stealth του για κάποια απόσταση μετά την εκτόξευση από το αεροσκάφος.
Δεδομένου ότι ο πύραυλος μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από το Su-35S και το Su-34, η Ρωσία χρειαζόταν έναν πύραυλο όχι τόσο μεγάλο και βαρύ όσο το Kh-101 που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από άλλες μικρότερες εναέριες πλατφόρμες μάχης.
Γλιτώνει τη φθορά στρατηγικών βομβαρδιστικών όπως το Tupolev Tu-160, ενώ δίνει επίσης στους διοικητές των πεδίων μάχης ένα εναλλακτικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιούν περιστασιακά.
Η Ρωσία είναι πιθανό να μελετήσει περαιτέρω την επιτυχία του πυραύλου και πιθανώς να εισαγάγει νεότερες παραλλαγές ή να φέρει βελτιώσεις σε νέες παρτίδες παραγωγής.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου