GuidePedia

0

Νέο πρόβλημα και μάλιστα με διεθνείς διαστάσεις για την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και ενώ η φθορά για την κυβερνώσα παράταξη είναι πλέον φανερή

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 νέο μέτωπο άνοιξε για τη ΝΔ και μάλιστα με διεθνείς αλλά και απρόβλεπτες διαστάσεις.
Ο νέος πονοκέφαλος για το Μαξίμου ακούει στο όνομα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με την εισήγησή της για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), άναψε φωτιές τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στο εξωτερικό.
Στην Κύπρο έχει προκληθεί πραγματική θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρεί ότι η έκθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών δημιουργεί προηγούμενο για το ψευδοκράτος ενώ η Σερβία αφήνει να εννοηθεί πως η εισήγηση Μπακογιάννη είναι προϊόν παρέμβασης των ΗΠΑ.

Μεγαλοπρεπές άδειασμα Γεραπετρίτη

Την αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εισήγησή της, άδειασε μεγαλοπρεπώς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όπως δήλωσε η Ελλάδα θα απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών τον ερχόμενο μήνα όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως «της θέσης που έχει εκφραστεί» (σ.σ. της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) η θέση της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη δεδομένου ότι δεν έχουν εκπληρωθεί θεμελιώδη ζητήματα.
Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα στη δημόσια τοποθέτησή του στον ραδιοσταθμό «Κανάλι 1 90,4» αφήνει σαφείς αιχμές για την έκθεση, λέγοντας ότι οι ψηφοφορίες που προηγήθηκαν δεν είναι δεσμευτικές.
«Το κρίσιμο όργανο, το αποφασιστικό όργανο για την περίπτωση της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο, θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου και θα αποφασίσει» επεσήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα, παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών.
«Δεν αλλάζουμε άποψη ει μη μόνον αν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.
Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα.
Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή», επισήμανε.
Η έκθεση Μπακογιάννη, η οποία υπερψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές και θεωρεί ότι το Κόσοβο πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Η έκθεση υπερψηφίστηκε από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, αρνητική ήταν η ψήφος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Την έκθεση αξίζει να σημειωθεί ότι καταψήφισαν οι βουλευτές της Κύπρου, τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του ΑΚΕΛ, με το σκεπτικό ότι δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο.

Σερβία: Το τηλεφώνημα στη Μπακογιάννη έγινε από τις ΗΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων όμως για την πρώην υπουργό Εξωτερικών προκλήθηκε και στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο πρόεδρος της Σερβίας Alexandar Vucic αποκάλυψε, πως γνωρίζει το τηλεφώνημα το οποίο έγινε στην Μπακογιάννη, ώστε αυτή να αλλάξει στάση επί του θέματος, παραιτούμενη από τους όρους τους οποίους και η ίδια έθετε.
Μπορεί να μην κατονόμασε ποιος έκανε το τηλεφώνημα αλλά είναι γνωστό ότι την πίεση για την εξέλιξη αυτή την ασκούσαν από πολύ καιρό Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί.
Η Σερβία δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την παράβλεψη των συμφωνηθέντων, καθώς η απόφαση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, αγνοεί το γεγονός πως δύο από τους τρεις όρους που είχαν συμφωνηθεί δεν έχουν εκπληρωθεί.
«Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι.
Ντροπή σας» είπε ο Σέρβος πρόεδρος στην Ελληνίδα πολιτικό…

Θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο

«Το ερώτημα είναι γιατί σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται σαν μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων με εμπλεκόμενους τους Σέρβους και τους Κοσσοβάρους, ένα ελληνικό χέρι ανακάτεψε τα κάρβουνα και τα αναζωπύρωσε, φυσώντας τις στάχτες προς την μια πλευρά», σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος
Η κυπριακή εφημερίδα αναφέρεται και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη και στην κυπριακή υπόθεση τονίζοντας τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Είναι θλιβερό επειδή με αυτή την αναζωπύρωση των καρβούνων, απειλείται σοβαρά πλέον να καεί και η Κύπρος, που διαθέτει το όμαιμον και ομόγλωσσον…
Είναι τραγικό επειδή επί μισό αιώνα, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αυτού του δύσμοιρου νησιού πασχίζει να ξεχάσει την τραγικότατη εκείνη καραμανλική ρήση ''η Κύπρος κείται μακράν…’'.
Επί μισό αιώνα πασχίζουμε να πείσουμε τον εαυτό μας, ότι ήταν απλώς μια ατυχής φράση ή έστω θλιβερή επιλογή της στιγμής.
Ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική στάση των Αθηνών για την όποια ανάλογη κρίσιμη στιγμή ενδεχομένως να βρεθεί η μικρή αλλά λατρεμένη μας πατρίδα.
Πάντοτε διαχωρίζαμε και θα συνεχίσουμε να διαχωρίζουμε την Αθήνα, όπου εννοούμε την πολιτική εξουσία, από την Ελλάδα, όπου εννοούμε την ευρεία έννοια του έθνους και τους Έλληνες.
Αφού πάντοτε, ένα πέρασμα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας είναι αρκετό για να ξεκαθαρίσει στο μυαλό και στην ψυχή μας τις διαφορετικές αυτές έννοιες».
Τα αιχμηρά σχόλια για την έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο με δεδομένο μάλιστα ότι «βουλευτές» του ψευδοκράτους όπως πανηγύρισαν λέγοντας ότι η περίπτωση του Κοσόβου είναι παράδειγμα για το ψευδοκράτος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top