GuidePedia

0


Η Ελλάδα θα στείλει μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών στην Ουκρανία. Αυτό ανέφερε στις 15 Μαρτίου η εφημερίδα «Καθημερινή».

«Τα όπλα θα αγοραστούν από την Τσεχική Δημοκρατία και θα σταλούν απευθείας στην Ουκρανία. Τσέχοι και Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται τις τιμές για αυτά τα συστήματα, ακολουθούμενες από την υπογραφή διμερούς συμφωνίας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθεύσει 2.000 πυραύλους Zuni, 180 αντιαρματικούς πυραύλους, 90.000 οβίδες των 90 χιλιοστών, 4 εκατομμύρια φυσίγγια και 70 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M114A1 το 2024.

«Αυτή είναι η δεύτερη παρτίδα παλαιών πυροβόλων που πωλούνται στην Τσεχική Δημοκρατία, τα οποία έχουν χάσει εδώ και καιρό την επιχειρησιακή τους αναγκαιότητα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη πυροβολικού που διεξάγεται στη λάσπη στην Ουκρανία», σημειώνει η εφημερίδα.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει από την Αθήνα την εφαρμογή συμφωνιών σχετικά με την αδυναμία μεταφοράς ρωσικών όπλων σε τρίτες χώρες. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελλάδα ενάντια σε ένα τέτοιο βήμα, τόνισε ο διπλωμάτης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η «Καθημερινή» ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τη μεταφορά απαρχαιωμένων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, ενώ το περιεχόμενο του πακέτου βοήθειας δεν αποκαλύφθηκε. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι οπλισμένη με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Tor-M1 και OSA, καθώς και με συστήματα S-300. Αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να μεταφέρει τους S-300 στο Κίεβο, καθώς δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την άμυνα της χώρας της.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας σχετικά με την αδυναμία μεταφοράς αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 σε τρίτες χώρες. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει τους S-300 στη διάθεση της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες αύξησαν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προστασία του Ντονμπάς, εναντίον της οποίας το Κίεβο διεξάγει εχθροπραξίες από το 2014, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η απόφαση ελήφθη λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή λόγω βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top